Flexibel omgaan met energie om netcongestie te voorkomen
Er komen steeds meer zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen. Daardoor neemt de kans toe op een overbelast elektriciteitsnet (netcongestie). Met subsidie van de MOOI-regeling ontwikkelen marktpartijen nieuwe oplossingen. “Samen met inwoners onderzochten we wat zij met hun overschot aan zonne-energie kunnen doen”, vertelt Rob Massuger van Greenchoice.

Elektriciteitsnet uitbreiden is duur
Bij netcongestie is het aanbod of de vraag naar elektriciteit groter dan het elektriciteitsnet aankan. Dit kunnen we oplossen door het net te verzwaren. Maar dat is duur en het kost tijd. Een andere optie is flexibel omgaan met vraag en aanbod van (groene) stroom. In het MOOI-project GO-e is dat het doel. Door nieuwe oplossingen te ontwikkelen, kunnen bedrijven en inwoners opgewekte energie beter benutten.
Samen met huishoudens
Rob Massuger is innovatiemanager bij energieleverancier Greenchoice, een van de deelnemers aan Go-e. “Wij werken al langere tijd samen met een groep inwoners van een duurzame wijk in Houten. TNO heeft ons gevraagd voor dit MOOI-project. Samen met de inwoners onderzochten we wat zij met hun overschot aan zonne-energie kunnen doen.”
Zonnepanelen en warmtepompen koppelen
Op basis van de wensen en behoeften van de inwoners ontwikkelden Greenchoice, TNO en warmtepompfabrikant Itho Daalderop een oplossing: HEMS, het Home Energy Management Systeem. “Het idee is om met zonne-energie water in de boiler van de warmtepomp te verwarmen”, zegt Massuger. “Daarmee kun je ’s avonds douchen.” HEMS doet dit automatisch op basis van weersvoorspellingen. Via een app hebben gebruikers inzicht in de energiestromen en zij kunnen die ook sturen.

Rob Massuger, Greenchoice.
Ook voor auto laden en thuisbatterij
“HEMS kun je ook koppelen aan het laden van je auto en een thuisbatterij”, zegt Massuger. “Zo heb je nog meer mogelijkheden om energie te managen.” GO-e leverde nog meer resultaten op. Bijvoorbeeld oplossingen voor zakelijke gebruikers en een standaardisering van open protocollen. Met dit laatste kunnen verschillende apparaten, zoals warmtepompen en thuisbatterijen, met elkaar communiceren.
Met een brede groep innoveren
“Zonder de MOOI-subsidie waren de resultaten er niet zo snel gekomen”, zegt Massuger. “Je vormt een brede groep om samen te innoveren. Je steekt er allemaal tijd en geld in. En dankzij de subsidie is je financiële ruimte groot genoeg om iets te ontwikkelen. Ook als er nog geen businesscase is. Nu ligt er een prototype dat werkt, met een standaard die we kunnen uitrollen. Zelfs internationaal.”
Vraag ook MOOI-subsidie aan
Wilt u ook gebruikmaken van de MOOI-regeling? Bekijk welke subsidie bij uw project past en vraag deze aan.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei