Slimme energiesystemen

Gepubliceerd op:
2 november 2022
Laatst gecontroleerd op:
24 november 2022

We wekken steeds meer hernieuwbare (duurzame) energie op. Maar omdat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait, wisselt die hoeveelheid. We gebruiken ook niet altijd evenveel energie. Daarom moet ons energiesysteem in de toekomst slimmer zijn dan ooit. Hoe helpen innovaties hierbij? Op deze pagina inspireren we u met oplossingen die we lokaal en gebiedsgericht met subsidie ontwikkelen. 

Op dit moment kunnen we in Nederland nog altijd vertrouwen op genoeg energie. Om goed gebruik te maken van de duurzaam opgewekte energie, maken we steeds meer dingen elektrisch. Die belasten allemaal ons elektriciteitsnet. Maar naast duurzaam moet onze elektriciteit ook betaalbaar zijn. Een zwaarder elektriciteitsnet is te duur.

We lopen dus wel tegen de grenzen van ons energiesysteem aan. Een slim energiesysteem is daarom nodig, want we willen niets verspillen. Digitalisering speelt hierbij een steeds grotere rol. Het maakt ons energiesysteem slimmer en flexibeler. 

Innovaties waar we aan werken

In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost komen er tot 2040 ongeveer 39.000 woningen bij. Met deze groei stijgt ook de vraag naar elektriciteit. Richard Ruijtenbeek: "En dat terwijl het elektriciteitsverbruik in het stadsdeel ook nu al ‘buitengewoon hoog’ is, door de aanwezigheid van een ziekenhuis en veel datacenters. Het bestaande elektriciteitsnet uitbreiden is op korte termijn niet mogelijk. Het bouwen van extra energiestations neemt flink wat tijd in beslag. De gemeente zet daarom in op slimme oplossingen voor energiebeheer, zoals een nieuw innovatief wijkenergieplatform".

Lees meer over dit project

Richard Ruijtenbeek,
Adviseur energietransitie en circulaire transitie Amsterdam-Zuidoost

Subsidies voor innovaties slimme energiesystemen

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor innovatieve partijen die gezamenlijk complete innovatieve oplossingen ontwikkelen die bijdragen aan de energie- en klimaatdoelen van Nederland.

Open voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers met een energie-innovatie die kansen biedt op een hoge omzet, werkgelegenheid in Nederland en verkoop in het buitenland.

Open voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers/eindgebruikers die investeren in een innovatie om grootschalig opgewekte elektriciteit uit zon- en/of windenergie ruimtelijk goed in te passen. Alleen of in samenwerking met bijvoorbeeld de leverancier van de innovatie.

Open voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers met vernieuwende projecten die leiden tot duurzame energieproductie tegen minder kosten.

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Subsidie voor bedrijven en non-profitorganisaties voor het verminderen van de CO2-uitstoot door hernieuwbare energie te produceren of CO2-verminderende technieken te gebruiken.

Open voor aanvragen

Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Open voor aanvragen

Subsidie voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van duurzame energie uit zon, wind of waterkracht (voorheen subsidieregeling Postcoderoos).

Meer weten?

Het energie innovatie landschap is altijd in ontwikkeling. Samen met TKI Urban Energy zetten wij opdrachten uit om met onderzoek kennis op te doen en te delen. Een overzicht van deze opdrachten vindt u op:

Vragen over Slimme energiesystemen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?