Slimme energiesystemen

Laatst gecontroleerd op:
6 maart 2025
Gepubliceerd op:
6 mei 2016

In Nederland hebben we voldoende energie, maar we gebruiken steeds meer elektriciteit. Dit belast ons stroomnetwerk zwaar. Ondernemers, onderzoekers en gebruikers werken met subsidie samen aan innovatieve, flexibele en slimme oplossingen die het elektriciteitsnet minder belasten. Bekijk hun praktijkverhalen, waarin zij enthousiast vertellen over hun innovatieve projecten.

Praktijkvoorbeelden van innovaties met subsidie

De energie-innovaties die we nodig hebben, vragen om een technische, sociologische én juridische aanpak. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol. Het helpt ons om verspilling van energie te voorkomen. Ook kan het energiesysteem dan veel beter inspelen op vraag en aanbod van stroom.

Op dit moment werken we aan veelbelovende innovatieve projecten. Deze projecten krijgen subsidie van energie-innovatieregelingen. Onderstaande innovatieve projecten kregen bijvoorbeeld subsidie van de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Bekijk de video's op deze pagina voor meer informatie.

Slimme energiesystemen voor flexibele en duurzame gebouwen

Opslag en inzet van energie

Opslag van energie is misschien wel de bekendste manier om vraag en aanbod van energie (opwek en gebruik) in evenwicht te brengen. We ontlasten hiermee ons energiesysteem. Er zijn verschillende manieren om energie op te slaan. Met sommige technieken kunnen we energie meerdere seizoenen opslaan. Denk bijvoorbeeld aan warmwaterboilers in huis, containers met lithium-ion batterijen bij wind- en zonneparken, of ondergrondse gasopslag.

We werken op 2 manieren aan oplossingen voor deze opslag:

  1. De manier van energieopslag zelf.
  2. De inzet van de opslag om de flexibiliteit van het energiesysteem te vergroten.

Manier van energieopslag

 Eerst werken we aan innovatieprojecten voor nieuwe of aangepaste technieken om energie op te slaan.

  • Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat een lithium-ion batterij meer energie opslaat?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we teveel aan energie, inzetten om waterstof te produceren?

Praktijkvoorbeelden

  • Het bedrijf LeydenJar laat zien dat ze de minpool van deze batterijen (anodes) op industriële schaal van silicium kunnen maken. Daarmee is de energiedichtheid te vergroten tot wel 70%. Je slaat dan dus meer energie op. 
  • Battolyser ontwikkelt een techniek die dient als batterij en elektrolyser in één. Dat laten ze zien in een voorbeeldproject.

Slimme energiesystemen voor duurzame steden en wijken

Lees ook het praktijkverhaal over ROBUST

"Met slim laden en ontladen van elektrische auto’s willen we het elektriciteitsnet stabieler maken"

Lees dit praktijkverhaal

Robin Berg
We Drive Solar, een van de partners binnen ROBUST

Slimme energiesystemen voor een duurzaam en stabiel energienet

Flexibiliteit in plaats van netverzwaring

Hoe gaat meer flexibiliteit in ons energiesysteem helpen? 'Flexibiliteit' betekent dat we een periode meer of minder energie gebruiken of opwekken. Het voorkomt dat we het net moeten verzwaren, omdat we het aanbod van energie (opwek) aanpassen op de vraag (gebruik).

Hoe zit dat?

We hebben haast met de overgang naar een flexibeler en slimmer energiesysteem. Er is weinig tijd om het elektriciteitsnet te verzwaren en het is duur. Ook hebben we niet genoeg technici om de klus te klaren. Netverzwaring is daarom niet altijd de juiste keuze. We verschuiven een deel van de vraag naar elektriciteit. We smeren die uit in de tijd of halen die uit elektriciteitsopslag.

Om de kosten laag te houden, werken we bijvoorbeeld nu met subsidie aan innovaties als:

  • slimmere energiesystemen;
  • nieuwe diensten en producten (bijvoorbeeld voor betere toegang tot elektriciteitsmarkten);
  • flexibiliteit bij de invoering, gebruik en opslag van energie;
  • digitalisering om meer inzicht te krijgen in processen. 

Meer weten?

Ontdek meer innovaties waar we aan werken

Welke subsidies helpen u bij uw energie-innovatie?

Wilt u een slim energiesysteem ontwikkelen of verbeteren? Kijk dan of u een subsidie voor energie-innovatie aan kunt vragen. We geven subsidie voor (combinaties van) industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten. Deze subsidies zijn bedoeld voor ondernemers, wetenschappers en onderzoeksinstellingen.

Bekijk subsidies voor energie-innovatie

Vragen over slimme energiesystemen?

Neem contact met ons op: ses@rvo.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?