Stappenplan en tools voor energiehub op bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen in Nederland willen de opwek en het gebruik van duurzame energie op elkaar afstemmen. Vaak zoeken ze ook naar oplossingen voor problemen met het overvolle elektriciteitsnet. Het MOOI-subsidieproject EIGEN ontwikkelde daarom een stappenplan en ondersteunende tools om een energiehub te realiseren.

Eigen opwek benutten
Frits Wattjes is namens netbeheerder Alliander penvoerder van EIGEN. Bij de netbeheerder zagen ze jaren geleden de behoefte ontstaan naar lokale energiesystemen. Onder meer bij bedrijventerreinen. Hierbij stemmen ondernemers de opwek en het gebruik van duurzame energie op elkaar af. Wattjes: “Hoe kunnen we ondernemers en andere betrokkenen hierbij helpen?”
Slim organiseren
“Met ons subsidieproject onderzochten we hoe je energiehubs kunt verkennen, ontwikkelen, realiseren en exploiteren”, zegt Wattjes. Dat is niet alleen een technisch vraagstuk. De vraag is ook hoe je zo’n energiehub slim organiseert met alle partijen. Daarnaast moet je het financieel en juridisch goed regelen. “Voor EIGEN vormden we dan ook een breed consortium van samenwerkende bedrijven en kennisinstellingen die op alle onderdelen expertise leveren in deze complexe puzzel.”
Stappenplan en tools
De consortiumpartijen gingen bij bedrijventerreinen op onderzoek uit. Waar lopen die tegenaan als ze een energiehub zouden opzetten? “Op basis daarvan hebben we een blauwdruk ontwikkeld”, zegt Wattjes. “Het is een stappenplan om de mogelijkheid van een energiehub te verkennen, ontwerpen, bouwen en exploiteren. Binnen al die stappen hebben we ondersteunende middelen ontwikkeld, zoals templates en software.”
Oplossing voor netcongestie
Een energiehub biedt op dit moment vooral een oplossing voor netcongestieproblemen. Bij netcongestie is de vraag of het aanbod van elektriciteit te groot voor het elektriciteitsnetwerk. “Dit probleem is zeer actueel”, zegt Wattjes. “Ons stappenplan laat ondernemers daarom vooral zien hoe een energiehub als middel kan worden ingezet om met netcongestie om te gaan.”
Steun van subsidie MOOI
Volgens Wattjes was de subsidie van de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) erg belangrijk. “Innovatieve bedrijven zijn belangrijk voor de overgang naar duurzame energie, de energietransitie. Deze MOOI-subsidie draagt daaraan bij. Eén, door een financiële prikkel voor innovaties te geven. En twee, door de opzet van een breed samengesteld consortium van samenwerkende partijen. Samen kunnen we werken aan resultaten die er echt toe doen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je veel verder.”
Vraag ook MOOI-subsidie aan
Wilt u ook gebruikmaken van de MOOI-regeling? Bekijk welke subsidie bij uw project past en vraag deze aan.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei