"Je moet groot worden om internationaal impact te maken"

Gepubliceerd op:
24 augustus 2023
Laatst gecontroleerd op:
13 november 2023

Voor een redelijk jong bedrijf heeft de plantaardige kaasmaker Willicroft al aardig wat ervaring met internationaal zakendoen. Met hulp van de Support International Business (SIB) subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), lukte het om hun vegan kaas in de Duitse schappen te krijgen.

Het verhaal van Willicroft begint als de van origine Britse Brad Vanstone een plantaardig eetpatroon besluit te gaan volgen. Vanstone miste de kaas bij zijn nieuwe eetstijl, maar bij de supermarkt op de hoek lag nog geen vegan kaas.

Op een dag besloot Vanstone om in zijn eigen keuken plantaardige kaas te maken van cashewnoten. Later gebruikte hij hiervoor bonen en peulen.

Hij kreeg veel positieve reacties op zijn plantaardige kaas en realiseerde zich dat er meer inzat. In 2018 richtte hij samen met Margot Vandevoort het bedrijf Willicroft op, vertelt hij, "met 'Mother Nature' als CEO." Niet alleen om zijn vegan kaas te verkopen, maar ook om de wereld milieubewuster te maken.

De eerste internationale stappen met SIB

"Je moet groot worden om met je boodschap een impact te maken op de wereld", vertelt Margot Vandevoort. "Maar daarvoor moet je eerst klein beginnen."

Willicroft zocht contact met de landbouwafdelingen van verschillende Nederlandse ambassades. Met hulp van de experts op de ambassades onderzocht het bedrijf welke valkuilen er lagen. Ook keken ze welke zaken ze nog moesten regelen om hun vegan kaas op andere markten te kunnen verkopen. Ze maakten gebruik van een coaching voucher (nu SIB coaching) om onderzoek te doen naar mogelijk interessante markten en om meer te leren over internationaal ondernemen.

Daarnaast gebruikte Willicroft in 2023 de subsidie SIB Individuele beursdeelname om mee te doen aan beurzen in Duitsland en Japan. Ook lieten ze met SIB Kennis en vaardigheden een marktonderzoek doen naar de mogelijkheden in Duitsland.

"Support International Business maakt het meedoen aan internationale beurzen financieel behapbaar voor kleine bedrijven."

Margot Vandervoort
Co-founder Willicroft

Kansen op de Japanse markt

Het resultaat van deze inspanningen is dat hun vegan kaas nu in de Duitse schappen ligt. En dat Willicroft ook op de Japanse markt kansen ziet.

Support International Business maakt het meedoen aan internationale beurzen financieel behapbaar voor kleine bedrijven, legt Margot Vandevoort uit. En dat is belangrijk om de lokale markt en de klanten te leren kennen. "Ook is het fijn dat je een gelimiteerd budget kunt toekennen aan de projecten die je wilt doen."

Ook SIB gebruiken?

Bent u net als Willicroft ook klaar om internationaal zaken te gaan doen? En weet u ook al welke buitenlandse markt de beste kansen biedt voor uw bedrijf?

Bekijk onze informatie over SIB en vraag de subsidie aan.

Meer weten?

Support International Business (SIB)
Starten met export? Ontdek wat je moet regelen | Jong & internationaal

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?