"Wij versnellen dankzij de Europese subsidie EIC Accelerator"

Laatst gecontroleerd op:
9 april 2024
Gepubliceerd op:
2 april 2024

Daniel Schobben is een van de oprichters van medtechbedrijf Salvia BioElectronics. Hij vertelt zichtbaar geraakt over zijn contact met patiënten met clusterhoofdpijn en zijn droom om hen te helpen: "Onze innovatie kan deze patiënten hun leven teruggeven. De subsidie EIC Accelerator helpt ons snelheid te maken met onze ontwikkeling."

Salvia BioElectronics

Foto: Wim Pollet, chief medical officer Salvia BioElectronics

Subsidie voor innovatief mkb

Clusterhoofdpijn is zó pijnlijk, dat sommige patiënten niet verder willen leven. Schobben vertelt gepassioneerd over de oplossing waar Salvia aan werkt. "We weten dat onze innovatie werkt, maar de markt voor clusterhoofdpijn is te klein voor investeerders. Dankzij de EIC Accelerator kunnen we toch door." Deze subsidieregeling uit het Europese programma Horizon Europe is er voor innovatieve mkb’ers. "Zo’n aanvraag is echt topsport. Zonder de hulp van team IRIS van RVO was het niet gelukt."

"De markt voor clusterhoofdpijn is te klein voor investeerders. Dankzij de EIC Accelerator kunnen we toch door. Zo’n aanvraag is overigens echt topsport. Zonder de hulp van team IRIS van RVO was het niet gelukt."

Daniel Schobben
Mede-oprichter Salvia BioElectronics
Daniel Schobben, oprichter Salvia BioElectronics

Ontwikkeling veilige elektrode

Daniel Schobben en zijn compagnons Hubert Martens en Wim Pollet startten Salvia in 2017. Sindsdien zette het bedrijf grote stappen. "Wij werken aan een therapie voor mensen met migraine", aldus Schobben. "Het zachtjes prikkelen van de zenuwen helpt aantoonbaar, maar de beschikbare apparaatjes destijds waren niet veilig. Dat komt vooral doordat ze te groot en hard waren voor toepassing onder de dunne hoofdhuid."

Salvia BioElectronics: Daniel Schobben en Mailys Guillard

Daniel Schobben en collega Mailys Guillard.

Salvia ontwikkelde een smalle, flexibele elektrode die zo dun is als papier. Artsen kunnen hem binnen 10 minuten daar plaatsen waar het helpt: vlak onder de huid van het voorhoofd. Om sneller naar de markt te kunnen, focust Salvia zich naast migraine op clusterhoofdpijn en daarmee op een kleinere groep patiënten. "Eerste studies toonden aan dat onze innovatie veilig is", vertelt Schobben. "Met het geld van de EIC Accelerator kunnen we bewijzen dat het effect op patiënten ook significant is."

Innovatie voorkomt aanvallen van clusterhoofdpijn

Aan het effect van zijn innovatie twijfelt Schobben geen moment. "We ontvangen dankbare brieven van de patiënten die de elektrode testten, ook van de kinderen wiens ouders nu weer een leven hebben", zegt hij. De intensiteit van de pijn van clusterhoofdpijn is dan ook ongekend. Bovendien zijn er patiënten die zo’n aanval 6 keer per dag hebben. "Ons apparaatje brengt dat drastisch terug, bij sommige patiënten tot enkele keren per maand", glundert Schobben.

Hulp RVO bij opstellen aanvraag en oefenen pitch

Sinds de oprichting maakt Salvia slim gebruik van verschillende subsidies en regelingen, die hen onder meer helpen bij het ophalen van marktkapitaal, zoals Vroegefasefinanciering, Innovatiekrediet en Eurostars. Nu maakt het bedrijf een klapper met het internationaal competitieve EIC Accelerator
 

"De adviseurs van team IRIS van RVO helpen je graag bij het aanvragen van Europese subsidies zoals de EIC. Neem dus vooral contact op!"

Daniel Schobben
Chief Operating Officer Salvia BioElectronics
Daniel Schobben, oprichter Salvia BioElectronics

"Niemand heeft zoveel ervaring met het doorlopen van zo'n aanvraagproces als de RVO-adviseurs", zegt Schobben. "Je ontvangt feedback op de voorstellen die je schrijft en oefent de presentaties via rollenspellen. Hun eindeloze betrokkenheid is essentieel, want je aanvraag voor de EIC moet feilloos zijn. En het mooie is: de insteek is ook echt dat je samen optrekt. Het is heel laagdrempelig om contact op te nemen met RVO over Europese subsidies zoals de EIC, dus doe dat vooral!"

Oprichters Salvia BioElectronics: Hubert Martens, Daniel Schobben en Wim Polet

Oprichters Hubert Martens, Daniel Schobben en Wim Pollet.

Droom groots en 'raise big'

Schobben heeft nog een tip: "Raise big. Een innovatieproces duurt altijd langer dan je denkt en kost altijd meer geld. Het ophalen van fondsen kost ook veel inzet, dus zorg dat je in 1 keer veel geld ophaalt." Wat je daarvoor nodig hebt volgens Schobben? "Een duidelijke visie die overbrengt welke impact jouw innovatie over 5 jaar heeft. Durf te dromen en neem mensen mee in dat verhaal."

Vragen over EIC of hulp nodig bij uw projectvoorstel?

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatie. De EIC Accelerator is bedoeld voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

Heeft u vragen over EIC of hulp nodig bij uw projectvoorstel? Neem dan contact op met onze adviseurs via accelerator@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?