Service menu right

Eureka: programma internationale marktgerichte R&D

Bent u van plan om samen met partners in het buitenland nieuwe, marktgerichte technologie te ontwikkelen? Of wilt u zoeken naar geschikte partners, ruchtbaarheid geven aan uw successen en een kritisch gesprek over uw idee? Dan kan Eureka helpen.

Alle organisaties die marktgerichte research & development (R&D) uitvoeren in alle technologie- en toepassingsgebieden kunnen gebruikmaken van Eureka. In ieder land bestaan regelingen en programma’s die open staan voor Eureka-projecten.

Eureka is een programma voor ondernemers en instellingen met internationale ambities en heeft 2 doelstellingen:
  1. Economische groei aanjagen door het stimuleren van technologische samenwerking tussen bedrijven.
  2. Het bedenken en implementeren van gezamenlijke oplossingen voor economische, strategische en maatschappelijke vraagstukken.
Nederland was van juli 2019 tot juni 2020 voorzitter van Eureka.

Projectvoorstellen indienen

Veelgebruikte Eureka-programma's waar u projecten kunt indienen, zijn PENTA en ITEA3 (lees meer over Eureka netwerken en programma's). Ook Eurostars en het InnovatieKrediet bieden mogelijkheden voor (aanvullende) financiering.

Eureka call COVID-19: Solutions for Post COVID-19- Next High-Impact Human Pandemic

In navolging op de eerdere Eureka covid-19 call, lanceert Eureka een tweede internationale COVID-19-call. De call voor het indienen van internationale aanvragen voor oplossingen en innovaties voor het post-coronatijdperk, om beter voorbereid te zijn voor een eventueel volgende pandemie staat uit tot en met 15 juli 2020 (17:00 uur CEST). Het Nederlandse budget voor deze call is op dit moment € 1.000.000. RVO voert deze call uit in samenwerking met Health~Holland (topsector Life Sciences & Health). Aanvragen dient u in bij RVO, Health~Holland financiert de projecten. Voor de call gelden de PPS-toeslag subsidievoorwaarden. Bekijk meer informatie over deze call.

Eureka call COVID-19: Echo Period "Life without a vaccine"

Eureka lanceert een internationale COVID-19-call. De call voor het indienen van internationale aanvragen staat uit vanaf 15 april tot en met 15 mei 2020 (17:00 uur CEST). Het Nederlandse budget voor deze call is € 500.000. RVO voert deze call uit in samenwerking met Health~Holland (topsector Life Sciences & Health). Aanvragen dient u in bij RVO, Health~Holland financiert de projecten. Voor de call gelden de PPS-toeslag subsidievoorwaarden. Bekijk voor meer informatie over deze call onze webpagina Eureka call COVID-19: Echo Period Life without a vaccine.

Eureka Cluster Artificieel Intelligentie

Eureka lanceert een internationale Cluster Artificieel Intelligentie call. De call staat vanaf 1 april 2020 uit en de deadline voor het indienen van internationale aanvragen is 15 juni 2020.

De nationale aanvraagperiode staat open van 21 oktober 2020 en de deadline voor het indienen van nationale aanvragen is donderdag 19 november om 17:00 uur. In januari 2021 komt de Adviescommissie bijeen, waar de subsidieaanvraag kan worden verdedigd.

Het Nederlandse budget voor deze call is € 5 miljoen. Voor meer informatie over de call verwijzen we graag naar de website van Eureka voor de AI-call. Voor de call gelden de subsidievoorwaarden voor internationaal innoveren (art. 3.8, Nationale EZK/LNV subsidies), vergelijkbaar met de PENTA/ITEA subsidieregeling.

Team IRIS helpt bij uw voorstel

Over indiening en eventuele afstemming met regelingen in andere landen kunt u contact opnemen met teamiris@rvo.nl. Lees hoe Team IRIS u helpt bij uw voorstel.

Technology matchmaking

Team IRIS organiseert geregeld matchmaking evenementen en andere netwerk evenementen om u in contact te brengen met branchegenoten in Nederland en potentiële partners en financiers in het buitenland. Heeft u internationale ambities op het gebied van innovatie en technologie? Ga dan mee met één van onze technologie missies.

RVO helpt u op weg

Team IRIS is het expertisecentrum voor marktgerichte internationale R&D-samenwerking. Wij helpen u graag bij het vormgeven van uw project, het zoeken naar partners in binnen- en buitenland en het vinden van de meest geschikte financieringsbronnen. Bekijk hieronder de lijst met onze specialisten.

Eureka-label

Het Eureka-label is een kwaliteitskeurmerk dat Eureka aan projecten kan geven.

Een project kan een label krijgen als:

  • het project een marktgerichte technologische ontwikkeling is
  • het project een civiele toepassing beoogt
  • aan het project minimaal 2 organisaties uit 2 Eureka landen zijn betrokken
  • de financiering van alle partners is geregeld.
Lees meer over het Eureka-label op de site of vraag het na bij onze adviseurs.

Achtergrond

Sinds 1985 werken Europese overheidsorganisaties in Eureka samen om bedrijven die nieuwe producten, processen en diensten willen ontwikkelen te ondersteunen. In Nederland stond de regeling Internationaal Innoveren open voor Eureka-projecten.

In Eureka kunnen 44 landen (ook buiten de EU) in wisselende samenstelling samenwerken op voor hen prioritaire gebieden. Eureka biedt landen een platform om gezamenlijk een onderzoek- en innovatieagenda op te stellen en de instrumenten om deze te implementeren. Het is daarmee een brug tussen nationale innovatieprogramma’s.

Sinds het begin heeft Eureka zo’n 7000 projecten goedgekeurd met een totale budget van ongeveer € 42 miljard. Daarmee zijn 15.000 mkb-ondernemingen ondersteund. Meer informatie vindt u op de Eureka Network-website  (in het Engels).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.