Eureka: programma internationale marktgerichte R&D | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Eureka: programma internationale marktgerichte R&D

26-04-2021

Bent u van plan om samen met partners in het buitenland nieuwe, marktgerichte technologie te ontwikkelen? Of wilt u zoeken naar geschikte partners, ruchtbaarheid geven aan uw successen en een kritisch gesprek over uw idee? Dan kan Eureka helpen.

Alle organisaties die marktgerichte research & development (R&D) uitvoeren in alle technologie- en toepassingsgebieden kunnen gebruikmaken van Eureka. In ieder land bestaan regelingen en programma’s die open staan voor Eureka-projecten.

Eureka is een programma voor ondernemers en instellingen met internationale ambities en heeft 2 doelstellingen:
  1. Economische groei aanjagen door het stimuleren van technologische samenwerking tussen bedrijven.
  2. Het bedenken en implementeren van gezamenlijke oplossingen voor economische, strategische en maatschappelijke vraagstukken.
Nederland was van juli 2019 tot juni 2020 voorzitter van Eureka.

Projectvoorstellen indienen

Veelgebruikte Eureka-programma's waar u projecten kunt indienen, zijn PENTA en ITEA3 (lees meer over Eureka netwerken en programma's). Ook Eurostars en het InnovatieKrediet bieden mogelijkheden voor (aanvullende) financiering.

Eureka-clusters AI Call

Eureka lanceert een 2e internationale Cluster Artificial Intelligence call. De call voor het indienen van internationale aanvragen staat open vanaf 1 maart tot en met 28 juni 2021. De nationale aanvraagperiode staat open vanaf 15 september tot en met  21 oktober 2021. Het Nederlandse budget voor deze call is € 4 miljoen.

Lees meer over deze AI Call

Eureka e-Health call Zwitserland - Nederland

Nederland en Zwitserland lanceren een gezamenlijke e-Health call. De deadline voor het indienen van een project outline is 30 april 2021. De deadline voor het indienen van een volledig uitgewerkt voorstel is 2 augustus 2021. Het Nederlandse budget voor deze call is € 1 miljoen. Wij voeren deze call uit in samenwerking met Health~Holland (topsector Life Sciences & Health).

Lees meer over deze e-Health call

Team IRIS helpt bij uw voorstel

Over indiening en eventuele afstemming met regelingen in andere landen kunt u contact opnemen met teamiris@rvo.nl. Lees hoe Team IRIS u helpt bij uw voorstel.

Technology matchmaking

Team IRIS organiseert geregeld matchmaking evenementen en andere netwerk evenementen om u in contact te brengen met branchegenoten in Nederland en potentiële partners en financiers in het buitenland. Heeft u internationale ambities op het gebied van innovatie en technologie? Ga dan mee met één van onze technologie missies.

RVO helpt u op weg

Team IRIS is het expertisecentrum voor marktgerichte internationale R&D-samenwerking. Wij helpen u graag bij het vormgeven van uw project, het zoeken naar partners in binnen- en buitenland en het vinden van de meest geschikte financieringsbronnen. Bekijk hieronder de lijst met onze specialisten.

Eureka-label

Het Eureka-label is een kwaliteitskeurmerk dat Eureka aan projecten kan geven.

Een project kan een label krijgen als:

  • het project een marktgerichte technologische ontwikkeling is
  • het project een civiele toepassing beoogt
  • aan het project minimaal 2 organisaties uit 2 Eureka landen zijn betrokken
  • de financiering van alle partners is geregeld.
Lees meer over het Eureka-label op de site of vraag het na bij onze adviseurs.

Achtergrond

Sinds 1985 werken Europese overheidsorganisaties in Eureka samen om bedrijven die nieuwe producten, processen en diensten willen ontwikkelen te ondersteunen. In Nederland stond de regeling Internationaal Innoveren open voor Eureka-projecten.

In Eureka kunnen 44 landen (ook buiten de EU) in wisselende samenstelling samenwerken op voor hen prioritaire gebieden. Eureka biedt landen een platform om gezamenlijk een onderzoek- en innovatieagenda op te stellen en de instrumenten om deze te implementeren. Het is daarmee een brug tussen nationale innovatieprogramma’s.

Sinds het begin heeft Eureka zo’n 7000 projecten goedgekeurd met een totale budget van ongeveer € 42 miljard. Daarmee zijn 15.000 mkb-ondernemingen ondersteund. Meer informatie vindt u op de Eureka Network-website  (in het Engels).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.