SABE advies over duurzame landbouw voor agrariërs
Bent u agrarisch ondernemer? En wilt u meer weten over duurzamer werken met uw bedrijf? Met de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) kunt u een adviesvoucher aanvragen. Daarmee krijgt u met subsidie advies van een erkende bedrijfsadviseur. Gericht op uw bedrijf.
SABE-vouchers verder als GLB-kennisvouchers
Wilt u een voucher aanvragen? De SABE-vouchers gaan verder als GLB-kennisvouchers. Zij vallen nu onder het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Voor u verandert alleen de naam, de voucher blijft hetzelfde. Kijk voor meer informatie over de GLB-kennisvoucher advies op GLB-kennisvoucher advies over duurzame landbouw.
Keuze uit 10 onderwerpen voor advies
Met een adviesvoucher kunt u advies van een erkend bedrijfsadviseur krijgen over een van deze 10 onderwerpen:
- Brongericht verminderen van uitstoot van ammoniak, nitraat en fosfaat naar bodem, water en lucht.
- Duurzaam bodembeheer of groeimediumbeheer met integrale aandacht voor (grond)water en teeltsysteem.
- Weerbare teeltsystemen waarbij minder behoefte is aan gewasbeschermingsmiddelen.
- Nieuwe en aangepaste gewassen, grondstoffen en bewerkingen hiervan. Deze moeten bijdragen aan hergebruik van of nieuwe, meer diverse of verbeterde eiwitteelten en -bronnen.
- Ontwikkeling natuurinclusieve landbouw en herstel van biodiversiteit op en rondom landbouwbedrijven.
- Precisielandbouw door inzet van gegevens, software, autonome werktuigen en precisiewerktuigen om beleidsdoelen te halen.
- Ontwikkeling vaardigheden van medewerkers van het landbouwbedrijf. Deze vaardigheden moeten te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en duurzame ontwikkeling van het bedrijf.
- Stimuleren samenwerking tussen landbouwbedrijven, producentenorganisaties of telersverenigingen. Om de positie van het landbouwbedrijf te versterken.
- Starten, overnemen of beëindigen van een landbouwbedrijf.
- Versterken van het toekomstperspectief en het inkomen van agrarisch ondernemers. Dit kan door vernieuwende product-marktcombinaties of keten- en gebiedsorganisaties. Of door het combineren van agrarische productie met het leveren van diensten aan de samenleving.
Budget
U krijgt een adviesvoucher die maximaal € 1.500 waard is. Hiermee betaalt u uw adviseur. Dit doet u door de voucher over te dragen. Hoe u dat doet, leest u hieronder bij Voucher overdragen.
Voorwaarden
Voor het aanvragen van de adviesvoucher van SABE gelden de volgende voorwaarden:
- U krijgt een advies over een van de 10 onderwerpen die hierboven worden genoemd.
- U krijgt het advies van een erkende bedrijfsadviseur. Dat betekent dat de adviseur een registratie in het BAS-register nodig heeft voor het onderwerp dat u kiest. Lees meer hierover op Erkende agrarische bedrijfsadviseurs.
- U krijgt in een kalenderjaar één keer een voucher voor advies of voor de cursus. U kunt niet voor allebei een voucher krijgen.
- U krijgt maximaal 1 adviesvoucher per kalenderjaar (geldt ook voor de GLB-kennisvoucher advies en de SABE-adviesvoucher voor veehouderijen met piekbelasting).
- Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) met in elk geval de SBI-code 011, 012, 013, 014, 015 of 016.
Het advies van uw bedrijfsadviseur gaat minimaal in op:
- uw behoefte aan advies over het gekozen onderwerp;
- uw bedrijfssituatie;
- onderzoek naar uw hulpvraag;
- het gewenste effect van het advies;
- de stappen van het adviesproces.
Na uw aanvraag
We behandelen alle volledige aanvragen op volgorde van binnenkomst. Komen we met het aantal aanvragen boven het beschikbare budget? Dan sluit de aanvraagperiode. We bepalen dan met een loting welke aanvragen op de dag van sluiting we in behandeling nemen.
U krijgt binnen 8 weken van ons een beslissing. Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangt u een digitale voucher op mijn.rvo.nl. De voucher is 1 jaar geldig. Uw advies regelt u in deze 3 stappen:
- U spreekt met uw bedrijfsadviseur af wanneer u het advies krijgt.
- U krijgt het advies van uw adviseur.
- U draagt de voucher over aan uw adviseur. Hoe u dat doet, leest u hieronder bij Voucher overdragen. Zorg ervoor dat uw adviseur de voucher op tijd kan verzilveren.
Voucher overdragen
U draagt de voucher over op mijn.rvo.nl met de knop Beheren onder Direct regelen. Nadat u bent ingelogd, gaat u naar Mijn overzicht en voert u de taak Uitvoeren overdracht uit. U krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op mijn.rvo.nl.
Voucher verzilveren door bedrijfsadviseur
De bedrijfsadviseur verzilvert de adviesvoucher. Bent u de adviseur? U krijgt een e-mail als er een voucher voor u klaarstaat. U wisselt deze in op mijn.rvo.nl om het bedrag te ontvangen. U moet de cursusvoucher verzilveren binnen één jaar nadat de aanvrager hem heeft gekregen. Bent u te laat, dan vervalt de voucher en krijgt u het bedrag niet uitbetaald.
Wetten en regels
Lees meer over de wet- en regelgeving van de SABE in deze publicaties:
Veelgestelde vragen over de adviesvoucher
Nee. U kunt elk kalenderjaar één voucher krijgen voor het advies of de cursus. U kunt ze dus niet beide vouchers krijgen in één kalenderjaar.
Ja, dat kan 1 keer met een periode van maximaal 6 maanden. Stuur een verzoek in via mijn.rvo.nl. Klik hierboven eerst op de knop Aanvraag beheren en dien daarna een Inhoudelijke wijziging in. Doe dit binnen 1 jaar nadat de aanvrager deze heeft ontvangen.
Natuurlijk voldoet uw advies aan de voorwaarden, die u hierboven vindt. Daarnaast zijn aandachtspunten:
- U mag zelf bepalen hoe gedetailleerd uw advies is. U presenteert dit in de vorm van één tekst, zonder bijlagen.
- Met uw advies moet de agrariër concrete stappen kunnen zetten in zijn bedrijf. Natuurlijk mag de agrariër zelf bepalen of hij het advies ook daadwerkelijk uitvoert.
- Als erkend bedrijfsadviseur ondertekent u het advies. Daarna draagt de agrariër de adviesvoucher aan u over. Met de voucher dient u een declaratie in bij ons. Dit heet: de adviesvoucher verzilveren.
Op de dag dat de subsidiepot leeg raakt, gaan we loten. De aanvragen die op die dag binnenkomen, loten mee. Deze aanvragen moeten wel volledig zijn.
Met de loting zetten we de aanvragen in een volgorde. De aanvraag die bovenaan staat, handelen we als eerste af. Als de aanvraag akkoord is, krijgt de aanvrager een voucher. Daarna handelen we de 2e aanvraag af. En zo verder totdat de subsidiepot leeg is.
Komt uw aanvraag binnen vóór de dag dat de subsidiepot leeg raakt? Dan krijgt u een voucher als wij uw aanvraag goedkeuren.
Is uw klant btw-plichtig? Dan mag u de voucher gebruiken voor de subsidiabele kosten exclusief btw. U moet wel btw berekenen op uw factuur. Deze kan uw klant dan terugvragen.
Is uw klant niet btw-plichtig? Dan gebruikt u de voucher voor de subsidiabele kosten inclusief btw.
Ja, dat mag tot een maximum van 2 adviesuren. Dit kan bijvoorbeeld als een adviseur van uw adviesbureau input heeft aangeleverd voor uw advies. U mag dus maximaal 2 uren meerekenen op uw factuur, volgens het tarief van de niet-erkende adviseur.
Uitgangspunt blijft dat u als erkend adviseur het advies opstelt (de probleemanalyse en het advies zelf). En dat u tekent voor de kwaliteit (onderbouwing advies) en onafhankelijkheid hiervan. Ook bent u het aanspreekpunt voor de agrariër en de gesprekspartner in het hele adviestraject.
Ja, u mag kosten voor inkoop van diensten of producten meerekenen die u nodig heeft voor uw advies. Voorwaarde is wel dat uw leverancier onafhankelijk is van de agrariër aan wie u het advies geeft.
Nee, u mag de voucher die aan u is toegekend, niet uitbesteden aan een andere erkend adviseur. Ook niet voor een deel. De agrariër heeft namelijk bewust voor u gekozen.
Als een andere adviseur beter het advies kan geven, moet de agrariër de voucher aan die adviseur overdragen. Dat kan hij in de mijn-omgeving regelen met een wijzigingsverzoek.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur