VOORBEELD - Fictieve subsidieregeling voor het stimuleren van bijen op het dak (FSSBD)
Wilt u het dak van uw huis of bedrijfspand geschikt maken voor bijen? Met deze subsidie krijgt u de kosten vergoed voor uw bijvriendelijke dak. Zo helpt u de hoeveelheid bijen in Nederland én het klimaat. Uw dak ziet er mooier uit en isoleert beter. Vraag net als 10.000 andere dakeigenaren nu subsidie bij ons aan.
Budget en aanvraagperiode
Krijgt u subsidie?
Beantwoord maximaal 5 vragen en u ziet direct of u kans maakt op deze subsidie.
Hoeveel subsidie krijgt u?
Bekijk met onze rekentool wat deze subsidie u oplevert.
Voorwaarden
U ontvangt subsidie als u voldoet aan deze voorwaarden:
- U bent eigenaar van het gebouw. Of u heeft toestemming van de eigenaar om het dak te gebruiken voor een bijenkast.
- Uw voorstel past binnen de richtlijnen en regels voor bijenvriendelijke praktijken en duurzaamheid. U laat dit zien door een aantal vragen te beantwoorden in het aanvraagformulier.
- U heeft een plan voor de aanleg en het onderhoud van de bijenkast. Met ons voorbeeld bent u snel op weg.
- U houdt in de gaten wat de effecten zijn van uw aangepaste dak op de hoeveelheid bijen in uw omgeving. Met een voorbeeld laten we zien hoe u dat doet.
Webinar: stap voor stap naar subsidie voor bijen op het dak
Meer weten over de voorwaarden van deze subsidie? Wilt u tips krijgen voor een goede aanvraag? Meld u aan voor het webinar op 2 juni 2025 van 12:00 tot 13:00 uur. U verhoogt zo de kans dat wij uw voorstel goedkeuren.
Ervaringen van andere bedrijven
Elk jaar vragen zo'n 10.000 dakeigenaren deze subsidie aan. U ook? Lees wat hen dit oplevert.
Als start-up doen wij er alles aan om een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving te maken. Deze subsidie voor bijen op het dak helpt ons hierbij. Lees meer over de ervaring van Powerbod.
Subsidieproces in 4 stappen
Uw aanvraag voorbereiden
Bereid uw aanvraag goed voor door deze stappen te volgen. Dit kost u maximaal 5 uur. Met ons voorbeeld bent u snel op weg.
- Regel inloggegevens van eHerkenning op niveau 2+. Hiermee logt u in wanneer u uw aanvraagt doet.
- Maak een gedetailleerd projectvoorstel. Hoe u dit doet, ziet u in ons voorbeeld.
- Maak een overzicht van de kosten die u verwacht te maken. Ook dit vindt u in ons voorbeeld.
Stuur uw projectvoorstel en kostenoverzicht mee wanneer u subsidie aanvraagt.
Heeft u hulp nodig bij het maken van uw projectvoorstel? Neem contact op met een van onze adviseurs via e-mail: bijenophetdak@rvo.nl.
Aanvragen
Vraag deze subsidie aan vanaf 1 januari 2024, 9:00 uur tot 31 januari 2025, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal nodig: eHerkenning niveau 2+ met machtiging 'RVO diensten op niveau 2+ (o.a. mijn.rvo.nl, eLoket, NVWA e-Cert)'.
Na uw aanvraag
Na uw subsidieaanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook in Mijn RVO. Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. De beoordeling duurt maximaal 13 weken. Maar we doen ons best uw aanvraag binnen 4 weken te beoordelen. U ontvangt dan een brief met ons besluit.
Uw aanvraag is goedgekeurd
- U ontvangt binnen 8 weken na de beslissing het subsidiebedrag. U kunt dan direct starten met de uitvoering van uw projectvoorstel.
- Elk jaar houdt u ons op de hoogte van de voortgang van uw project. Uw voortgangsrapportage stuurt u in via Mijn RVO.
- Is uw project klaar? Dan vraagt u vaststelling aan via Mijn RVO. Zodra wij uw vaststelling hebben goedgekeurd, is uw subsidieaanvraag afgerond.
Uw aanvraag is afgekeurd
- We kunnen verschillende redenen hebben om uw aanvraag af te keuren. De reden leest u in de brief met het besluit. Heeft u hierover vragen? Neem contact met ons op via e-mail: bijenophetdak@rvo.nl.
- Bent u het niet eens met ons besluit? Dat kunt u aangeven door bezwaar te maken. Dit doet u binnen 6 weken na de datum die op de brief met het besluit staat. Wat u hiervoor nodig heeft en hoe u dit doet, leest u op onze pagina Bezwaar maken.
Veelgestelde vragen
De subsidie vergoedt kosten zoals de aanschaf van bijenkasten, bijenvolken en beschermende kleding. Ook kunt u subsidie krijgen voor het volgen van een bijenteeltcursus. Meer informatie over welke kosten deze subsidie precies dekt, vindt u op de pagina SFFBD: Voorwaarden.
U kunt een geschiktheidsverklaring van een erkende bijenhouderijorganisatie meesturen bij uw aanvraag. Of u laat een professional een inspectierapport opstellen. Dit rapport bevestigt dat uw dak voldoet aan de eisen voor het veilig houden van bijen. Het gaat dan onder andere om de stabiliteit van het dak en het onderhoud van het dak.
Heeft u geen ervaring hebt met het houden van bijen? Dan is het verplicht om een erkende bijenteeltcursus te volgen. Als u al ervaring heeft, moet u aantonen dat u voldoende kennis en vaardigheden hebt. U doet dit met certificaten of referenties.
Bekijk alle veelgestelde vragen
Meer weten?
Bijen spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Ze helpen bij bestuiving, wat heel belangrijk is voor de voortplanting van veel gewassen. Maar de afgelopen jaren ging de bijenpopulatie wereldwijd erg achteruit. Dit komt vooral door verlies aan habitat (de omgeving waar bijen zich het meest thuisvoelen), het gebruik van pesticiden en klimaatverandering. Om de bijen te ondersteunen en de biodiversiteit te vergroten, zijn bijvriendelijke initiatieven, zoals bijen op daken, belangrijk.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei