ISDE: Veelgestelde vragen gemeenten
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de ISDE voor gemeenten.
Voor de maatregelen binnen de groepsgewijze aanvraag gelden dezelfde voorwaarden als voor particulieren. Deze vindt u op ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl).
Daarnaast stelt de gemeente een overeenkomst op met de eigenaar-bewoner. Hierin staan onder meer afspraken over het verrichten van rechtshandelingen en een machtiging voor het ontvangen van de subsidie. Bekijk alle details van de overeenkomst op: ISDE voor gemeenten: Subsidie aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren (rvo.nl).
Een gemeente mag het subsidiebedrag van de ISDE stapelen met mogelijke andere subsidies. Denk aan de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hierdoor kan de gemeente meer regie pakken in een doelgerichte wijkaanpak. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om bewoners meer te ontzorgen.
Nee, een gemeente kan alleen subsidie aanvragen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd en betaald.
Ja, dit mag. De gemeente tekent hierbij een machtiging aan de intermediair. Daarnaast moet er toestemming zijn van de eigenaar-bewoners, dat de intermediair namens hen de aanvraag indient. De intermediair kan het subsidiebedrag niet zelf ontvangen. De subsidie wordt uitgekeerd aan de betrokken gemeente.
Nee, de intermediair logt in met zijn eigen e-herkenningsmiddel, met een eigen identificatie. Om in te dienen is minimaal e-herkenning 2+ nodig. Om voorbereid te zijn op eventuele toekomstige ontwikkelingen adviseren wij om alvast e-herkenning 3 aan te vragen.
Het gaat hier om een bewijs van betaling van de factuur van het bouwbedrijf of installateur. In de overeenkomst staat wie deze betaalt; de gemeente of de eigenaar-bewoner.
Ja, een gemeente mag de subsidie aanvragen namens een ondernemer. De gemeente treedt dan op als intermediair. De mogelijkheid om het subsidiebedrag ook als gemeente te ontvangen, kan alleen bij particuliere aanvragen.
Nee, dit mag niet. U vraagt subsidie aan namens de individuele eigenaar-bewoners en de subsidie wordt ook per woning aan de gemeente uitgekeerd. U mag dit bedrag niet herverdelen.
Bij de ISDE is het subsidiebedrag niet afhankelijk van een factuurbedrag. Per duurzame maatregel zijn er vaste bedragen.
- De subsidiebedragen voor (glas)isolatiemaatregelen vindt u in de download hieronder.
- Het subsidiebedrag voor een warmtepomp of zonneboiler is afhankelijk van het type. Deze vindt u in de meldcodelijsten hieronder.
- Voor de aanschaf en installatie van een elektrische kookvoorziening is het subsidiebedrag € 400,-.
- Voor de aansluiting op een warmtenet is het subsidiebedrag € 3.775.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
- Gefinancierd door de Europese Unie – NextGenerationEU