Open voor aanvragen

ISDE voor gemeenten: Subsidie aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren

Laatst gecontroleerd op:
19 september 2024
Gepubliceerd op:
1 februari 2024

Als gemeente kunt u de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren. Dit kan voor een enkele woningeigenaar of via een wijkaanpak voor een grotere groep bewoners. U maakt hierover vooraf afspraken met de woningeigenaren. Lees op deze pagina meer over deze mogelijkheid.
 

Ontzorgen woningeigenaren

Woningeigenaren ontzorgen bij de verduurzaming van hun koopwoning? Dat kan op verschillende manieren met de ISDE. Dit zijn uw mogelijkheden als gemeente:

Glas

Webinar voor gemeenten

Hoe ontzorg ik mijn inwoners in de energietransitie? Die vraag werd beantwoord tijdens het webinar ISDE voor gemeenten op 3 september. Een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf uitleg over de uitkeringen en regelingen voor gemeenten. Daarnaast deelde gemeente Arnhem haar ervaring over ISDE aanvragen in een groepsgewijze aanpak.

Het webinar terugkijken via YouTube

Het aanvraagproces in zes stappen

Stap 1: Bekijk de subsidiemogelijkheden en voorwaarden. Deze informatie vindt u op de pagina voor woningeigenaren: ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning.

Stap 2: Sluit de overeenkomst met de woningeigenaren. Stel een overeenkomst op als gemeente en onderteken deze samen met de woningeigenaren. In de overeenkomst spreekt u af wie de subsidie mag aanvragen en ontvangen namens de eigenaar-bewoner. Ook regelt u wie er rechtshandelingen mag uitvoeren en om welke rechtshandelingen het gaat. Alle informatie die u in deze overeenkomst opneemt vindt u op deze pagina bij Overeenkomst tussen gemeente en woningeigenaar.
 
Stap 3: Sluit de overeenkomst met de uitvoerder(s). Onderteken namens de woningeigenaar of eigenaren de offerte van de uitvoerder(s). Onderteken deze offerte pas als u toestemming heeft om rechtshandelingen uit te voeren. Die toestemming is onderdeel van de overeenkomst uit Stap 2. 

Stap 4: Laat de maatregelen uitvoeren. Laat de maatregelen in de woningen uitvoeren in overleg met de woningeigenaren. 

Stap 5: Betaal de (verzamel)factuur. Deze factuur: 

  • staat op naam van de woningeigenaar, of 
  • is aan u als gemeente gericht, maar dan wel met een specificatie per woning/woningeigenaar 
  • vermeldt de specificaties van de woning, het type maatregel(en), de meldcode van de maatregel en (als relevant) het aantal m2.

Stap 6: Vraag de subsidie aan. Verzamel alle informatie die u voor uw aanvraag nodig heeft. U vindt een overzicht op deze pagina onder Documenten en gegevens bij uw aanvraag. Heeft u alles verzameld? Vraag dan de subsidie aan.

Voorbereiding groepsgewijze aanvraag

Gaat u als gemeente meerdere woningen in een wijk of straat verduurzamen in een collectieve aanpak? Dan is het mogelijk om deze aanvragen te bundelen. We helpen u hierbij. Neem contact op met de adviseurs van de ISDE via DEW@rvo.nl. We plannen dan samen met u een gesprek, waarbij u extra uitleg krijgt over de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Belangrijk: Neem voor de 1e groepsgewijze aanvraag van uw gemeente eerst contact op met ons voordat u een aanvraag indient. Na dit gesprek wordt u als gemeente op een toegangslijst geplaatst. Alleen gemeenten die op deze lijst staan, kunnen een aanvraag indienen.

Overeenkomst tussen gemeente en woningeigenaar

Onderteken altijd eerst een overeenkomst tussen u en de woningeigenaar. Dit doet u voordat u subsidie aanvraagt, en voordat u als gemeente opdracht geeft voor het uitvoeren van de maatregel(en). De ondertekende overeenkomst stuurt u als bijlage mee bij de aanvraag.

In de overeenkomst neemt u minimaal op

  • Personalia woningeigenaar, zoals BSN van de woningeigenaar, naam en voorletters, adres, telefoonnummer, e-mailadres. 
  • Naam uitvoerende partij(en).
  • Een contract met, of machtiging van de woningeigenaar. Hiermee regelt u wie de subsidie namens de bewoner mag aanvragen.
  • Toestemming van de woningeigenaar waarmee wordt geregeld wie er namens de bewoner rechtshandelingen mag uitvoeren en om welke rechtshandelingen het gaat. Denk daarbij aan het afsluiten van contracten met uitvoerende partijen en het beheren van subsidiebedragen. Alles wat nodig is om de bewoner te ontzorgen. Tip: wees hierin zo compleet mogelijk. 
  • Overzicht van de maatregel(en) binnen de overeenkomst.
  • De afspraak dat het onderhoud, de reparatie en garantie tijdens en na (installatie van) de maatregel(en) voor rekening en risico van de woningeigenaar zijn. 
  • Dat u of de eigenaar-bewoner de factuur betaalt aan de uitvoerder(s). 
  • Dat u, de gemeente, de begunstigde bent van het uit te betalen subsidiebedrag.
  • De afspraak dat, indien er al een eerdere aanvraag door de woningeigenaar op dit adres is gedaan, een eventuele verdubbeling van het 1e subsidiebedrag (van toepassing bij indiening van 2e maatregel) ook aan de gemeente wordt uitbetaald.

Documenten en gegevens bij uw aanvraag 

Houd de volgende documenten en informatie erbij als u de subsidieaanvraag gaat indienen. Vraagt u voor meerdere woningeigenaren aan? U kunt voor maximaal 50 adressen tegelijk de subsidieaanvraag indienen. U hoeft niet voor alle adressen alle bijlagen toe te voegen. Er geldt een beperkte bewijslast.

Aanvragen

Heeft u alle gegevens verzameld en de maatregelen uitgevoerd? Vraag dan de subsidie aan.

Na uw aanvraag

We besluiten per woningeigenaar over de subsidieaanvraag. Dit geldt ook wanneer u subsidie aanvraagt per woningeigenaar via een wijkaanpak voor een grotere groep bewoners. Wij geven u - de gemeente als intermediair (en eventueel ook) ontvanger van de subsidie - een reactie op de aanvraag. U informeert de woningeigenaar (of -eigenaren) vervolgens over het besluit. De bewoner kan het besluit ook zelf inzien. De bewoner logt dan in via DigiD.

Vragen over de ISDE?

Bekijk de pagina ISDE: Veelgestelde vragen gemeenten.
U kunt ons ook bellen op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur op 088 042 47 47. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
  • Gefinancierd door de Europese Unie – NextGenerationEU
Bent u tevreden over deze pagina?