Open voor aanvragen

Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie

Gepubliceerd op:
8 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
2 maart 2023

Met de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie zet u als gemeente een eigen isolatieprogramma op voor koopwoningen. Daarmee verbetert u slecht geïsoleerde woningen van eigenaren die moeite hebben hun woning te verduurzamen. Alleen gemeenten kunnen deze regeling aanvragen.

Hoogte subsidie en looptijd

Startdatum:
woensdag 1 maart 2023
08:00 (CET)
Einddatum:
woensdag 31 mei 2023
15:00 (CET)
Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden):
Per woning kan € 1.460 worden aangevraagd. Hoeveel u maximaal kunt aanvragen, verschilt per gemeente.
Totaal budget:
€ 206.625.000

Er zijn 3 rondes waarin u deze SpUk kunt aanvragen. In 2023 zijn 2 aanvraagperiodes voor de 1e ronde:

 • 1 maart tot 31 mei 2023
 • 1 september tot 31 oktober 2023

In 2024 en 2025 volgen de 2e en de 3e ronde voor de lokale aanpak. In deze rondes wordt nieuw budget beschikbaar gesteld.

Voor wie?

Alle Nederlandse gemeenten kunnen de SpUk Lokale Aanpak Isolatie aanvragen. Het is aan de gemeente zelf om een aanpak te bepalen of een project op te zetten om de slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen. Gemeenten kunnen samenwerken met andere gemeenten en (uitvoerende) partijen.

Webinar

Op 21 februari 2023 vond het webinar plaats over de SpUk Lokale Aanpak Isolatie. Hierin vertelden we alles over de voorwaarden, het aanvraagproces en de mogelijkheden van uw isolatieprogramma. Kijk het webinar terug. Zo bent u als gemeente goed voorbereid op uw subsidieaanvraag.

Voorwaarden en budget

U kunt deze SpuK aanvragen om slecht geïsoleerde woningen te isoleren. Een slecht geïsoleerde woning is een woning met energielabel D, E, F of G. Is er geen geldig energielabel? Dan is de woning een slecht geïsoleerde woning als minimaal 2 van de volgende delen niet of slecht zijn geïsoleerd:

 • de vloer en de bodem
 • de gevel, waaronder de spouwmuur
 • het dak en de zolder/vlieringvloer
 • de ramen en deuren

Wat we bedoelen met 'slecht geïsoleerde bouwdelen' leest u op de pagina Veelgestelde vragen.

Bekijk hieronder de voorwaarden en het budget van de SpUk Lokale Aanpak Isolatie.

  Uw aanvraag voorbereiden

  Bereid uw aanvraag voor door een isolatieprogramma te maken. Bij de aanvraag vragen wij u om het isolatieprogramma toe te lichten. U bent als gemeente vrij om de vorm en inhoud van het isolatieprogramma te bepalen. 

  In uw isolatieprogramma staat in ieder geval:

  • Wie en hoe u de energiebesparende isolatiemaatregelen, en eventueel de energiezuinige ventilatiemaatregelen, gaat uitvoeren in de woningen. Ook doe-het-zelf maatregelen kunnen hierin meegenomen worden.
  • Voor hoeveel slecht geïsoleerde koopwoningen u budget aanvraagt.
  • De hoogte van het bedrag dat u aanvraagt. U kunt maximaal € 1.460 per woning aanvragen.
  • Welke ondersteuning u geeft aan woningeigenaren. U geeft ook aan welke andere partijen u inzet om woningeigenaren te ondersteunen. Denk hierbij aan:
   • advies over welke verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd kunnen worden
   • begeleiding bij het doen van de subsidieaanvraag, van bijvoorbeeld ISDE of SVVE
   • advisering over, of bemiddeling van, de financiering
   • het organiseren van grootschalige straat- of wijkgerichte verduurzamingsaanpakken
  • Hoe u de eigenaar-bewoners van woningen die vallen onder de WOZ-grens, gaat betrekken bij uw isolatieprogramma.
  • Welke werkzaamheden nodig zijn van de gemeente, of andere partijen, om het isolatieprogramma uit te voeren. Denk aan de inhuur van een projectleider.
  • Hoe het isolatieprogramma aansluit bij uw Transitievisie Warmte.
  •  Een omschrijving hoe uw isolatieprogramma aansluit bij de aanpak van de aangewezen focusgebieden. Het gaat hierbij om focusgebieden in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

  Voorbeeld aanvraagformulier

  Hieronder vindt u een voorbeeld van het aanvraagformulier. Zo weet u welke informatie we vragen en kunt u uw aanvraag goed voorbereiden. 

  Kunt u dit document niet goed lezen en heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

  Aanvragen

  U kunt de specifieke uitkering aanvragen van 1 maart 2023 09:00 uur tot 31 mei 2023 17:00 uur. Om te starten met uw aanvraag moet u inloggen met minimaal eHerkenning niveau 3. Heeft u deze nog niet? Vraag dan alvast eHerkenning aan.

  Na uw aanvraag

  Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. Binnen 8 weken ontvangt u van ons een besluit over uw aanvraag. Deze termijn kunnen wij één keer met maximaal 8 weken verlengen.

  Besluiten wij dat u de specifieke uitkering krijgt? Dan ontvang u van ons een voorschot van 100%. Dit voorschot wordt eventueel uitgesplitst in een uitkering in 2023 en een uitkering in 2024.

  Heeft u uw aanvraag ingediend maar wilt u deze wijzigen of intrekken? Dit doet u met de knop ‘Aanvraag beheren’ (binnenkort beschikbaar).

  Doel van de regeling

  De SpUk Lokale Aanpak Isolatie is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Het NIP bestaat uit 4 actielijnen waarbij de SpUk Lokale Aanpak Isolatie zich richt op actielijn 1. De actielijn gaat om de isolatie van 750.000 woningen van eigenaar-bewoners waarbij gemeenten de bewoners via een lokale aanpak ondersteunen.

  Vragen?

  Stuur een e-mail naar: niplokaleaanpak@rvo.nl.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  Bent u tevreden over deze pagina?