Open voor aanvragen

ISDE: Warmtepomp woningeigenaren

Laatst gecontroleerd op:
11 juni 2024
Gepubliceerd op:
21 december 2020

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraagt u subsidie aan voor een (hybride) warmtepomp. Op deze pagina vindt u de voorwaarden waar u aan moet voldoen om deze subsidie aan te vragen.

Voorwaarden warmtepomp

Bereid uw aanvraag goed voor door de voorwaarden te lezen.

 • De warmtepomp is nieuw. Voor een tweedehands of gebruikt product krijgt u geen subsidie.
 • U gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. U krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger.

Voorwaarden installatie

 • U laat de warmtepomp eerst installeren, daarna vraagt u de subsidie aan.
 • De volledige installatie doet een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
 • U laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of u toont aan dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.

Voorwaarden subsidie aanvragen

 • U vraagt binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp de subsidie aan.

De meldcode van uw warmtepomp

De meldcodelijst is een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. De meldcodelijsten voor warmtepompen vindt u hieronder.

Staat uw warmtepomp op de lijst? Vermeld dan in uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp.

Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan toch subsidie aanvragen. Stuur dan wel bij uw subsidieaanvraag de productbeschrijving en technische documentatie mee. Let op: het kan zijn dat uw warmtepomp niet voldoet aan onze eisen. Wij wijzen uw aanvraag dan af en u krijgt geen subsidie.

Gebruik de toetscombinatie CTRL + F om binnen de meldcodelijst te zoeken naar een merk, type of model.

Wijziging voorwaarden energielabels

Koopt u na 1 januari 2024 een warmtepomp? Dan moet deze minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te kunnen krijgen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Kocht u in 2023 een warmtepomp met een A+ label of lager, en laat u deze in 2024 installeren? Dan kunt u wel subsidie krijgen.

 • Is uw warmtepomp gekocht en geïnstalleerd na 1 januari 2024? Zoek dan uw meldcode op de meldcodelijst hierboven.
 • Is uw warmtepomp geïnstalleerd voor 2024, en was dat niet langer dan 24 maanden geleden? Gebruik dan de meldcode 'overig'. U gebruikt dan dus niet bovenstaande meldcodelijst.

Hoeveel subsidie krijgt u?

U ontvangt altijd minimaal € 500 subsidie voor een (hybride)-warmtepomp. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. Weet u al welke warmtepomp u laat installeren? Als uw warmtepomp op de meldcodelijst staat, kunt u daar het voorgestelde subsidiebedrag inzien.

Weet u nog niet welke warmtepomp u kiest, of staat deze niet op de meldcodelijst? Dan krijgt u een indruk van het mogelijke subsidiebedrag via de rekentool hieronder.

Tip: gaat u binnen 24 maanden ook isoleren? Dan verdubbelt uw subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel. De 24 maanden gaan in op het moment dat u de 1e maatregel heeft laten uitvoeren.

Documenten en gegevens bij uw aanvraag

Vraagt u subsidie aan voor een warmtepomp? Dan levert u de volgende gegevens aan:

 • De meldcode van de warmtepomp die u heeft gekocht. Heeft uw warmtepomp (nog) geen meldcode? Dan levert u de productbeschrijving en technische documentatie van het type warmtepomp aan.
 • Een omschrijving van de warmtepomp met het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant.
 • Een factuur en betaalbewijs met daarop de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling(en).
 • De datum van installatie.
 • Het adres van de woningeigenaar en van het bouw(installatie)bedrijf uitvoerder en/of leverancier, naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf.

ISDE aanvragen: warmtepomp

U vraagt subsidie aan voor warmtepomp via Mijn RVO. Ruim 66.000 woningeigenaren ontvingen in 2023 deze subsidie.

DigiD

Voor uw aanvraag heeft u de DigiD-app nodig óf DigiD met sms-controle. Heeft u die nog niet? Zorg dan dat u een van beide regelt. Dit kan enkele werkdagen duren.

Vragen over ISDE?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?