Lvvp-bedrijfsverplaatsing: Stappen na een positieve beslissing

Gepubliceerd op:
6 maart 2025

Heeft u een positieve beslissing gekregen op uw aanvraag voor de Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) – bedrijfsverplaatsing? Dan moet u nog een aantal zaken regelen om de subsidie te krijgen. Wij vertellen graag in 10 stappen hoe het verdergaat na een positieve beslissing.

Voortgang en wijzigingen? Geef ze door

Het is belangrijk dat u ons op de hoogte houdt van belangrijke ontwikkelingen.

  • U stuurt ons elk jaar een voortgangsrapportage. De precieze datums hiervoor vindt u in de beslisbrief.
  • Loopt uw bedrijfsverplaatsing anders dan u had verwacht? Wilt u zelf iets wijzigen? Uitstel aanvragen? Of uw subsidieaanvraag intrekken? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. 

U regelt dit via Aanvraag beheren op Mijn RVO:

Stap 1: Koopovereenkomst versturen en 1e voorschot

Binnen 6 maanden na de datum van de beslissing

Na de positieve beslissing heeft u tijd nodig om de definitieve keuze voor bedrijfsverplaatsing te maken. Daarom heeft u 6 maanden de tijd om een kopie van de ondertekende koopovereenkomst voor de nieuwe locatie naar ons op te sturen. In uw beslisbrief staat de precieze datum die voor uw aanvraag geldt. U regelt dit binnenkort op Mijn RVO.

Heeft u onverwacht meer tijd nodig dan 6 maanden? Dan kunt u één keer uitstel aanvragen voor maximaal 6 maanden.

Wat kunt u van ons verwachten?

Stap 2: Verplaatsing voorbereiden

Voor de subsidie is dit nog maar stap 2. Maar in werkelijkheid heeft u al een plan en begroting gemaakt. U heeft offertes opgevraagd en getekend. En u heeft de definitieve koopovereenkomst ondertekend. Het lastige in deze fase is dat u zowel met de oude als met de nieuwe locatie te maken heeft. Daarom is het goed om een aantal administratieve zaken te controleren.

Eerst deze administratie controleren:

Stap 3: Op oude locatie stoppen

Het moment is gekomen om te stoppen met uw veehouderij op de oude locatie. U zorgt ervoor dat daar:

  • geen landbouwhuisdieren meer zijn;
  • alle UBN’s zijn beëindigd.

U regelt dit op Mijn RVO:

Stap 4: Op nieuwe locatie starten

U start uw veehouderij op de nieuwe locatie op. U bent officieel gestart op de nieuwe locatie als u daar uw vee houdt en niet meer op de oude locatie. Wij gaan ervan uit dat u op de oude locatie blijft boeren totdat de nieuwe locatie klaar is. U hoeft op de nieuwe locatie nog niet alle werkzaamheden te hebben afgerond waarvoor u subsidie krijgt (Stap 8).

U blijft in Nederland: UBN aanvragen

Blijft u in Nederland? Dan heeft u een UBN op uw nieuwe locatie nodig. U registreert uw dieren onder dat UBN. U regelt dit op Mijn RVO:

U verhuist naar een ander EU-land

Ligt uw nieuwe locatie in een andere lidstaat van de EU? Zorg er dan voor dat uw vee op de nieuwe locatie is geregistreerd volgens de regels van dat land.

Stap 5: Bewijzen opsturen en 2e voorschot

Binnen 24 maanden na de datum van de beslissing

U stuurt ons de bewijzen op dat u bent gestopt op uw oude locatie en bent gestart op uw nieuwe locatie:

  • bewijs dat u landbouwhuisdieren houdt op de nieuwe locatie: in Nederland het UBN
  • bewijs dat het UBN op de oude locatie is beëindigd
  • ondertekende overeenkomst die van ons heeft ontvangen na uw 1e voorschot

U regelt dit binnenkort op Mijn RVO.

Heeft u onverwacht meer tijd nodig dan 24 maanden? Dan kunt u één keer uitstel aanvragen voor maximaal 6 maanden.

Uw 2e voorschot

Als wij deze bewijzen van u hebben ontvangen, krijgt u een 2e voorschot. Dit is 30% van het subsidiebedrag dat in uw beslissing staat.

Stap 6: Sloop oude locatie voorbereiden

Binnen 6 maanden na de start op uw nieuwe locatie (stap 4)

U bereidt de werkzaamheden voor de sloop op uw oude locatie voor. Dit meldt u aan ons. U regelt dit binnenkort via Mijn RVO.

Wij raden u aan om de sloop op tijd voor te bereiden. Er kunnen onverwachte situaties voorkomen. Ook zijn er nog veel dingen te regelen.

Aanpassing vergunningen regelen en meer

Stap 7: Controle NVWA aanvragen

Binnen 2 weken na de voorbereidingen voor sloop (stap 6)

U heeft de sloop op uw oude locatie voorbereid. Voordat u kunt slopen, moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen controleren op leegstand. Ze kijken dan of alle landbouwhuisdieren weg zijn en of u alle vaste en verpompbare mest heeft afgevoerd. U regelt dit binnenkort op Mijn RVO.

Stuur bij uw aanvraag de volgende bijlagen mee:

  • een kopie van de omgevingsrechtelijke melding, of van de intrekking of wijziging van de omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit
  • een kopie van het besluit om uw omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit in te trekken. Is er nog geen besluit? Stuur dan een kopie van het verzoek om dit besluit mee.
  • de berekening van uw nieuwe stikstofuitstoot. Deze stuurt u mee als u op uw oude locatie iets anders gaat doen. Komt deze stikstofuitstoot op een overbelast Natura 2000-gebied terecht? Stuur dan ook een kopie mee van uw toestemming voor de stikstofuitstoot (zie bij stap 6).
  • een kopie van het verzoek om het omgevingsplan aan te passen zodat op de locatie niet langer een veehouderij kan zijn. En een kopie van een bericht van de gemeente dat het verzoek in behandeling is genomen.

Binnen 4 weken na uw aanvraag neemt de NVWA contact met u op om een afspraak te maken.

Stap 8: Oude locatie slopen

Binnen 12 maanden na de start op de nieuwe locatie (stap 5)

Is de NVWA akkoord? Dan kunt u beginnen met de sloop van de gebouwen op uw oude locatie. Deze moet uiterlijk 12 maanden na de start op de nieuwe locatie zijn afgerond.

Belangrijk: dit is het laatste moment dat u een wijzigingsverzoek voor uw subsidie kunt indienen. U regelt dit via Aanvraag beheren op Mijn RVO:

Sloop klaar? Dan controle en alles afronden

Stap 9: Verklaring laten opstellen

U heeft een verklaring nodig dat u de bedrijfsverplaatsing heeft uitgevoerd volgens de subsidieregels. Dat is belangrijk om uw subsidie af te kunnen ronden.

Welke verklaring heeft u nodig?

Stap 10: Vaststelling subsidie en betaling laatste deel

Binnen 13 weken na het einde van de werkzaamheden (stap 8)

Heeft u alle werkzaamheden afgerond waarvoor u subsidie krijgt? En heeft uw gemeente de controle gedaan? Dan vraagt u vaststelling van uw subsidie aan. Dit betekent dat wij het definitieve subsidiebedrag bepalen. U regelt dit op Mijn RVO.

Belangrijk bij uw vaststellingsaanvraag

Afrekenen met Belastingdienst

De Lvvp is opgenomen in de fiscale definitie van overheidsingrijpen voor de inkomstenbelasting. Wat betekent dit voor u? Lees de uitleg van de Belastingdienst op Herinvesteringsreserve.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?