Veelgestelde vragen over elektrische en waterstofvoertuigen
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over elektrische en waterstofvoertuigen in relatie tot MIA\Vamil.
Voor elektrische voertuigen (bestelauto’s/L7e-voertuigen) en waterstofstofvoertuigen is een zogenaamde 'positieve lijst' opgesteld. Dit is een overzicht met typen voertuigen en merken waarvan bij ons bekend is dat ze voldoen aan de eisen van MIA- en/of Vamil. U vindt de positieve lijst op onze pagina Positieve lijsten.
Gaat u de verplichting aan in 2022 (= aanschafdatum in 2022)? Dan gelden de eisen van de Milieulijst 2022, ook als uw auto pas geleverd wordt in 2023.
Voorbeeld
Stel u heeft het voertuig besteld op 14 oktober 2022 (= aanschafdatum). De levering is op 21 februari 2023. Uw investering moet dan voldoen aan de eisen van de Milieulijst 2022.
Gebruikte/tweedehands voertuigen komen in beginsel niet in aanmerking. Behalve als deze fiscaal als 'nieuw' worden gezien. Voor nieuwe voertuigen volgen wij de definitie van de Belastingdienst:
- voertuigen die niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen;
- of voertuigen die niet meer dan 6.000 kilometer hebben gereden.
Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.
In sommige gevallen worden demo-modellen fiscaal als 'gebruikt' gezien. Heeft u vragen over demomodellen? Bel dan naar de Belastingtelefoon voor ondernemers.
Kosten die in aanmerking komen:
- aanschafprijs van het voertuig;
- accessoires af-fabriek;
- laadpaal;
- rijklaar maken;
- verwijderingsbijdrage;
- legeskosten (kosten registratie kenteken);
- voertuigen die gekocht zijn in het buitenland (onder voorwaarden);
- kosten voor het ombouwen van een bestaand voertuig naar een volledig elektrisch voertuig (exclusief de aanschaf van dit voertuig).
Voor bepaalde bedrijfsmiddelen geldt een maximaal bedrag per voertuig. Dit staat dan in de codeomschrijving van het bedrijfsmiddel.
Kosten die niet in aanmerking komen:
- losse onderdelen. Zoals winterbanden, dakkoffers, trekhaken, aanhangers of fietsendragers;
- korting die u heeft gekregen. Deze moet u van het investeringsbedrag aftrekken;
- subsidie die u voor het voertuig (en de laadpaal) heeft gekregen. Deze moet u van het investeringsbedrag aftrekken;
- beletteren of bestickeren van het voertuig.
De investeringskosten in gebruikte voertuigen komen niet in de aanmerking voor MIA en Vamil. In sommige gevallen worden demo-modellen fiscaal als gebruikt gezien. Heeft u vragen over demomodellen? Bel dan naar de Belastingtelefoon voor ondernemers.
Kunt u btw verrekenen? Dan moet u de investeringskosten exclusief btw melden. Bent u vrijgesteld van btw? Dan kunt u de investering inclusief btw melden. Heeft u vragen over de btw? Bel dan met de Belastingtelefoon voor ondernemers.
Heeft u korting gekregen op de aanschaf van een voertuig? Dan meldt u alleen de betaalde aanschafprijs. Is er sprake van inruil? Dan hoeft u het inruilbedrag niet af te trekken van het aanschafbedrag.
Ja, voor de ombouwkosten kan dat. Als dat voertuig nog een aantal jaren in eigendom blijft van de aanvrager. Wilt u zelf ombouwen en direct daarna verkopen? Dan levert dat dus geen aftrekbaar voordeel op.