MOOI: Biobased circular
Werkt u aan een innovatie die helpt de productieketen te verduurzamen voor bouwstenen en toepassingen voor polyester of poly(ester)amide biopolymeren, op basis van koolhydraten (BioBased Circular)? Doet u dit samen met andere partijen in een consortium? En met een multidisciplinaire aanpak? Vraag dan subsidie aan met de regeling Biobased circular.
Budget en aanvraagperiode
Waarvoor krijgt u subsidie?
- U ontwikkelt een innovatie samen met andere partijen in een consortium. Alle disciplines en perspectieven die hiervoor nodig zijn komen hierin samen. Uw innovatieve oplossing moet op tijd en flink bijdragen aan de klimaatdoelen.
- Uw innovatie is voor een of meer onderdelen van de waardeketen in Nederland voor kunststofproducten van koolhydraatrijke biogrondstoffen (bio-gebaseerd). Het gaat om polyesters voor plastics, coatings en andere materialen. De toepassingsgebieden zijn onder andere de bouw en interieur, textiel of verpakkingen.
- Uw project leidt binnen 10 jaar na de start tot een eerste toepassing. Met 'eerste toepassing' bedoelen we de demonstratie van uw innovatie in een industriële productieomgeving. U hoeft uw innovatie dus nog niet grootschalig uit te rollen.
- Uw project helpt bij de betaalbare overgang naar duurzame grondstoffen voor de industrie. We (her)gebruiken daarbij plantaardige in plaats van fossiele grondstoffen zonder schade aan het klimaat toe te brengen.
Voor welke innovatie vraagt u subsidie aan?
Uw project past binnen minimaal 2 van de volgende thema’s:
U ontwikkelt een of meer nieuwe biogrondstoffen voor de omzetting van chemische bouwstenen in polymeren. We noemen ze onder het thema 'Nieuwe generatie bouwstenen en biopolymeren'. Het gaat om de volgende biogrondstoffen:
- Biogrondstoffen uit eerste generatie gewassen:
Het gaat hierbij om suikers uit zogenaamde primaire gewassen, zoals suikerbiet, mais en granen. Uw project moet de prijs van deze biogrondstoffen lager maken. De kwaliteit van de suikers moet wel voldoende zijn voor gebruik in een biobased bouwsteen, plastic en uiteindelijk in een product; - Biogrondstoffen uit nieuwe gewassen:
Het gaat hierbij om koolhydraten uit gewassen als: sorghum, hennep, miscanthus, algen, azolla, lupine en cichorei; - Tweede generatie biogrondstoffen:
Het gaat hierbij om:- reststromen uit de landbouw, landschapsbeheer en bosbeheer;
- bijproducten uit de verwerking van landbouwproducten of voedingsindustrie (agri-food processing);
- reststromen van laagwaardig, heterogeen afval, zoals GFE/GFT, slib en mest.
We geven subsidie aan maximaal één project voor biogrondstoffen uit eerste generatie gewassen.
U ontwikkelt een nieuwe generatie bio-gebaseerde bouwstenen (zoals polyolen, dicarbonzuren of hydroxycarbonzuren) en daaruit polyesters. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- de bio-gebaseerde routes (chemische reactieroutes van plantaardig koolhydraat tot polymeer) mogen nog niet standaard zijn;
- de bio-gebaseerde routes moeten efficiënter zijn en meer opbrengst opleveren;
- de bio-gebaseerde routes moeten recycleer- en/of biodegradeerbaar zijn als dat kan.
U laat zien dat de bouwstenen en polyesters die u heeft ontwikkeld, geschikt zijn voor gebruik (validatie). U doet dat in applicaties voor sectoren zoals de bouw en interieur, textiel en verpakkingen.
Uw project moet leiden tot een conceptuele productietechnologie die is goedgekeurd op TRL5-niveau (een geschikte omgeving). Ook heeft u de eerste monsters gemaakt op kg-schaal.
Technology Readiness Levels (TRL's) geven aan in welke ontwikkelingsfase een nieuwe technologie zit. Europese en nationale subsidies gebruiken dit model vaak om te duiden voor welke fase van een innovatietraject een subsidie is bedoeld.
- U integreert bio-gebaseerde materialen in sectoren zoals de bouw en interieur, textiel en verpakkingen. U doet dat door bestaande producten te (her)ontwerpen en nieuwe producten te ontwikkelen met circulaire ontwerpprincipes.
- U ontwikkelt, valideert en past de nieuwe bio-gebaseerde materialen toe op multi-kg schaal. Deze bio-gebaseerde materialen zoals plastics, coatings of textiel baseert u op (nieuw) ontwikkelde, op polyester gebaseerde kunststoffen, zoals PEF, PLA en PHA. U doet dat bijvoorbeeld door de structuur van deze nieuwe bio-kunststoffen aan te passen.
Voorwaarden
Uw project moet passen binnen de voorwaarden van deze regeling. Deze regeling valt onder de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Daarom moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen.
- U heeft een samenwerkingsverband met minimaal 3 ondernemingen dat het project gaat uitvoeren. Deze mogen niet met elkaar verbonden zijn in een groep.
- In uw project ontwikkelt u de oplossingen en innovaties in een duidelijk samenhangende aanpak. Die richten zich op de doelen uit het Klimaatakkoord. De partijen brengen hun verschillende expertises en perspectieven samen in een veelal cross-sectoraal samenwerkingsverband. Zoals vernieuwende mkb’ers en belanghebbenden. Belanghebbenden zijn bijvoorbeeld:
- leveranciers
- afnemers
- gebruikers
- lokale partijen
U doet een voorstel voor een innovatieplan met daarin concrete, SMART-opgestelde mijlpalen (SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Daarmee volgen we de voortgang.
- Uw project heeft minimaal € 2 miljoen aan kosten die onder de subsidie vallen (subsidiabele kosten).
- Onderzoeksorganisaties maken niet meer dan 50% van de subsidiabele kosten.
Beheer uw lopend project
Heeft u al een MOOI-project lopen? Onder de knop 'Na uw aanvraag' leest u hoe u de voortgang en wijzigingen van uw project doorgeeft. Ook leest u hoe u vaststelling aanvraagt voor uw subsidie.
Veelgestelde vragen
Het groeifondsprogramma BioBased Circular gaat over polyester kunststoffen gemaakt uit plantaardige grondstoffen en reststromen. Door de koolhydraten uit deze biobased grondstoffen te gebruiken in plaats van fossiele aardolie is de CO2-uitstoot lager. Koolhydraten kunnen we bovendien efficiënter omzetten in polyesters zoals PHA, PLA of bio-PET dan in PE en PP, die we polyolefinen noemen. Voor polyesters maak je namelijk al gebruik van de moleculestructuur die in koolhydraten zitten.
Achtergrond
In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2050 een energiesysteem wil hebben zonder CO2-uitstoot. Deze subsidie stelt de doelen van het Klimaatakkoord centraal. Ondernemers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden hebben daarbij oog voor de technische en sociaal-maatschappelijke factoren en kansen. Door deze missiegerichte, complete aanpak, neemt de kans op echte toepassing van innovaties in de praktijk toe.
Met dit innovatiethema geven we invulling aan het Nationaal Groeifondsprogramma BioBased Circular.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei