Open voor aanvragen

MOOI: Biobased circular

Laatst gecontroleerd op:
4 juni 2024
Gepubliceerd op:
29 februari 2024

Werkt u aan een innovatie die helpt de productieketen te verduurzamen voor bouwstenen en toepassingen voor polyester of poly(ester)amide biopolymeren, op basis van koolhydraten (BioBased Circular)? Doet u dit samen met andere partijen in een consortium? En met een multidisciplinaire aanpak? Vraag dan subsidie aan met de regeling Biobased circular.

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
dinsdag 4 juni 2024
09:00
Einddatum:
donderdag 5 september 2024
17:00
Maximaal subsidiebedrag
De subsidie is minimaal € 25.000 voor iedere deelnemer. De subsidie is maximaal € 4 miljoen voor uw totale project.
Totaal budget:
€ 10.000.000
Aanvullende informatie:
Het budget komt uit het Nationaal Groeifonds.

Planning nieuwe aanvraagronde

 • dinsdag 19 maart 202409:00 uur
  Start vooraanmelding
 • donderdag 18 april 202417:00 uur
  Gesloten
 • dinsdag 4 juni 202409:00 uur
  Start definitieve aanvraag
 • donderdag 5 september 202417:00 uur
  Deadline

Zonder vooraanmelding kunt u deze subsidie niet aanvragen. De vooraanmelding moest u uiterlijk op 18 april 2024 bij ons hebben ingeleverd. 

Waarvoor krijgt u subsidie? 

 • U ontwikkelt een innovatie samen met andere partijen in een consortium. Alle disciplines en perspectieven die hiervoor nodig zijn komen hierin samen. Uw innovatieve oplossing moet op tijd en flink bijdragen aan de klimaatdoelen.
 • Uw innovatie is voor een of meer onderdelen van de waardeketen in Nederland voor kunststofproducten van koolhydraatrijke biogrondstoffen (bio-gebaseerd). Het gaat om polyesters voor plastics, coatings en andere materialen. De toepassingsgebieden zijn onder andere de bouw en interieur, textiel of verpakkingen. 
 • Uw project leidt binnen 10 jaar na de start tot een eerste toepassing. Met 'eerste toepassing' bedoelen we de demonstratie van uw innovatie in een industriële productieomgeving. U hoeft uw innovatie dus nog niet grootschalig uit te rollen.
 • Uw project helpt bij de betaalbare overgang naar duurzame grondstoffen voor de industrie. We (her)gebruiken daarbij plantaardige in plaats van fossiele grondstoffen zonder schade aan het klimaat toe te brengen.

Voor welke innovatie vraagt u subsidie aan?

Uw project past binnen minimaal 2 van de volgende thema’s:

Voorwaarden

Uw project moet passen binnen de voorwaarden van deze regeling.  Deze regeling valt onder de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Daarom moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen. 

Aanvragen

U moest uw project eerst vooraanmelden. De periode hiervoor is gesloten. Heeft u een advies over uw vooraanmelding gekregen? Vanaf 4 juni 2024, 09:00 uur tot 5 september 2024, 17:00 uur vraagt u de subsidie dan definitief aan. Bekijk de stappen die u neemt voor uw aanvraag en wat erna gebeurt. 

Beheer uw lopend project

Heeft u al een MOOI-project lopen? Onder de knop 'Na uw aanvraag' leest u hoe u de voortgang en wijzigingen van uw project doorgeeft. Ook leest u hoe u vaststelling aanvraagt voor uw subsidie.

Veelgestelde vragen

Achtergrond

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2050 een energiesysteem wil hebben zonder CO2-uitstoot. Deze subsidie stelt de doelen van het Klimaatakkoord centraal.  Ondernemers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden hebben daarbij oog voor de technische en sociaal-maatschappelijke factoren en kansen. Door deze missiegerichte, complete aanpak, neemt de kans op echte toepassing van innovaties in de praktijk toe.

Met dit innovatiethema geven we invulling aan het Nationaal Groeifondsprogramma BioBased Circular

Meer weten?

In opdracht van:
 • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?