MOOI: Elektriciteit
Werkt u samen met andere partijen aan meerjarig onderzoek en ontwikkeling van het elektriciteitssysteem? Levert uw innovatie een belangrijke bijdrage aan een energiesysteem zonder CO2-uitstoot in 2050? Wilt u meewerken aan de versnelling van meer opwek van zonne- en windenergie op land of zee? Vraag dan subsidie aan met de regeling MOOI: Elektriciteit.
Budget en aanvraagperiode
Waarvoor krijgt u subsidie?
- Uw project richt zich op meer opwek van zonne- en windenergie op land en zee.
- Uw project leidt binnen 10 jaar na de start tot een eerste praktische toepassing. Uw innovatie draagt bij aan een betaalbare, betrouwbare, duurzame en veilige energievoorziening.
- Uw project helpt de ontwikkeling van het energiesysteem te versnellen en verhoogt de kwaliteit. Denk hierbij aan:
- veiligheid en betrouwbaarheid;
- circulariteit en verantwoord grondstoffengebruik;
- sociaal maatschappelijke en ruimtelijke impact;
- ecologische verbeteringen.
- Kostenverlaging en het verminderen van maatschappelijke kosten zijn belangrijke doelstellingen van uw project.
Voor welke innovatie vraagt u subsidie aan?
Uw aanvraag voor subsidie past binnen één van de volgende innovatiethema’s:
- Ontwikkeling van windenergie op zee versnellen en belemmeringen wegnemen
- Arbeids- en materiaalbesparende innovaties als onderdeel van hernieuwbare elektriciteitsproductie op land
- Meervoudig ruimtegebruik bij hernieuwbare elektriciteitsproductie op land
De volledige beschrijving van de MOOI-thema’s in 2024 staan in de volgende bijlage:
Voorwaarden
Uw project moet passen binnen de voorwaarden van deze regeling. Deze regeling valt onder de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Daarom moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen.
- U heeft een samenwerkingsverband met minimaal 3 ondernemingen dat het project gaat uitvoeren. Deze mogen niet met elkaar verbonden zijn in een groep.
- In uw project ontwikkelt u de oplossingen en innovaties in een duidelijk samenhangende aanpak. Die richten zich op de doelen uit het Klimaatakkoord. De partijen brengen hun verschillende expertises en perspectieven samen in een veelal cross-sectoraal samenwerkingsverband. Zoals vernieuwende mkb’ers en belanghebbenden. Belanghebbenden zijn bijvoorbeeld:
- leveranciers
- afnemers
- gebruikers
- lokale partijen
U doet een voorstel voor een innovatieplan met daarin concrete, SMART-opgestelde mijlpalen (SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Daarmee volgen we de voortgang.
- Uw project heeft minimaal € 2 miljoen aan kosten die onder de subsidie vallen (subsidiabele kosten).
- Onderzoeksorganisaties maken niet meer dan 50% van de subsidiabele kosten.
Beheer uw lopend project
Heeft u al een MOOI-project lopen? Onder de knop 'Na uw aanvraag' leest u hoe u de voortgang en wijzigingen van uw project doorgeeft. Ook leest u hoe u vaststelling aanvraagt voor uw subsidie.
Deze subsidie in de praktijk
Brightsite onderzoekt of we plasmatechnologie op grote schaal in kunnen zetten. Bijvoorbeeld om van ammoniakproductie af te komen. Bij die productie wordt veel CO2 uitgestoten. "Met innovatiesubsidie uit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) ontwikkelen we de basis en optimaliseren we het systeem. Daarna werken we met onze chemische partners naar een pilot toe, een kleine fabriek. De MOOI-subsidie maakt het mogelijk dit allemaal in één project te realiseren." Lees verder
Veelgestelde vragen
Achtergrond
In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2050 een energiesysteem wil hebben zonder CO2-uitstoot. Deze subsidie stelt de doelen van het Klimaatakkoord centraal. In een consortium komen alle relevante disciplines en perspectieven samen. Ondernemers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden hebben daarbij oog voor de technische en sociaal-maatschappelijke factoren en kansen. Door deze missiegerichte, complete aanpak, neemt de kans op echte toepassing van innovaties in de praktijk toe.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei