Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers
Bent u een verwerker van plastic en maakt u van polymeren plastic producten? Dan kunt u aan de slag om (meer) gerecyclede content of biogebaseerde polymeren in uw producten te verwerken. Vraag de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers aan. Deze subsidie heet officieel Tijdelijke subsidieregeling Omschakeling naar verwerking circulaire plastics.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Voor wie?
De subsidie is voor verwerkers: ondernemers die plastic verwerken (converters). U verwerkt polymeren tot plastic half- en eindproducten.
Waarvoor krijgt u subsidie?
U vraagt subsidie aan om één of meer productietesten uit te voeren waarbij u (meer) circulaire plastics verwerkt in uw product(-en). Zo ontvangt u steun bij de activiteiten die bij het uitvoeren van een productietest komen kijken.
Een productietest is een technische test die focust op het verwerken van circulaire plastics in uw eigen producten.
Voorwaarden
Uw productietest voldoet aan deze voorwaarden.
Wie de subsidie aanvraagt
- U vraagt maximaal één keer per kalenderjaar de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers aan. Kreeg u in 2024 al subsidie? Dan mag u in 2025 weer aanvragen.
- Uw onderneming is actief in Europees Nederland. Uw producten worden daar gebruikt, of ze zijn voor export. Het recyclaat in uw productietest mag van buiten Nederland komen.
Criteria van uw productietest(en)
- U voert een of meer productietesten uit om (meer) recyclaat of biogebaseerde polymeren te verwerken in uw eigen plastic producten. Zo vervangt u fossiele plastics.
- Uw productietest richt zich op verwerking van polymeren in plastic deel- of eindproducten. Naar verwachting krijgen die vanaf 2027 te maken met de Nationale Circulaire Plastic Norm. Productietesten voor verwerking van andere type polymeren komen niet in aanmerking voor subsidie. Zoals elastomeren, thermoharders of composietmaterialen, bijvoorbeeld rubber.
- De gerecyclede content in u uw productietest komt van gebruikte plastic producten.
- Het deel circulair plastic in uw productietest is veel hoger dan wat u nu in producten verwerkt. Hoe hoog dit is kan per soort product verschillen.
Uw aanvraag voorbereiden
U heeft de volgende gegevens nodig bij uw aanvraag.
Om subsidie aan te vragen logt u in op Mijn RVO met eHerkenning. U heeft minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.
Heeft u nog geen eHerkenning of een lager betrouwbaarheidsniveau? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen tot 2 weken duren voor u uw eHerkenningsmiddel heeft.
U kunt voor ondersteuning bij uw aanvraag een subsidieadviseur (intermediair) machtigen. De intermediair geeft dan in het portaal aan dat deze namens u gemachtigd is. Wij kunnen vragen om de machtiging.
Bereid een beschrijving (kort projectplan) voor van uw productietest(en). Deze vult u in het aanvraagformulier in. U beschrijft:
- wat voor productietest(en) u gaat uitvoeren en wat voor activiteiten daarbij horen
- om wat voor product(en) het gaat
- het (hogere) percentage circulaire plastics dat u in uw test verwerkt
In uw aanvraag vult u een begroting in. U hoeft niet zelf een sjabloon van een begroting te maken. Wel maakt u vooraf een inschatting van de onderstaande kosten die u maakt voor uw productietest(en):
- Benodigde eigen uren. Hiervoor geldt een vast uurtarief van € 60.
- Voorziene kosten van te gebruiken apparatuur, als u deze in de administratie kunt onderscheiden.
- Verbruikte materialen en hulpmiddelen.
- Kosten van derden. Bijvoorbeeld een bedrijf om materiaal voor u in te kopen of een bedrijf dat u begeleidt bij het uitvoeren van onderzoek of de productietest.
Let op, deze kosten vallen niet onder de subsidie:
- marketing- en salesactiviteiten
- opleidingen
- activiteiten voor verwerken van elastomeren, thermoharders of composietmaterialen en de productie van composietmaterialen
Subsidie voor (nieuwe) apparaten
In deze regeling komen investeringen in apparatuur niet in aanmerking voor subsidie. Mogelijk kunt u voor deze investering wel de subsidie MIA\Vamil aanvragen. Lees meer informatie op de pagina Verwerkingsapparatuur voor gerecyclede grondstoffen.
Voor deze subsidie is een verklaring de-minimissteun verplicht. Bij uw aanvraag geeft u aan of uw bedrijf over het huidige jaar en de afgelopen 2 jaar niet meer dan € 300.000 aan de-minimissteun ontving.
U vult de de-minimisverklaring in het online formulier tijdens uw aanvraag in.
Lees meer informatie en de voorwaarden van de-minimussteun op de website van Europa Decentraal
Wij beoordelen alleen complete aanvragen. Zorg dat u onderstaande bijlagen meestuurt bij uw aanvraag.
Kosten derden? Voeg offertes toe
Als u kosten van derden heeft, dan moet u offertes aanleveren bij uw aanvraag. Voeg voor elke partij die u inschakelt de offerte toe.
Aanvragen
U kunt subsidie aanvragen vanaf 18 juni 2024, 9:00 uur tot 3 oktober 2024, 12:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging eH2+ nodig.
Na uw aanvraag
Deze stappen volgen na uw aanvraag.
Na uw subsidieaanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook onder ‘Mijn aanvragen’ in Mijn RVO.
We beoordelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Zijn er meer aanvragen dan er geld beschikbaar is? Dan loten wij tussen alle volledige aanvragen die binnenkwamen op de dag waarop het budget voor deze subsidie op was. Met die loting bepalen we de volgorde van behandeling.
Wij streven ernaar u binnen 13 weken vanaf de indieningsdatum een beslissing te sturen. Dit kan één keer met 13 weken worden verlengd.
U kunt de status van uw aanvraag volgen in Mijn RVO.
Direct nadat u de aanvraag heeft gedaan, mag u al starten met uw productietest(en). Bedenk wel dat dit dan op eigen risico is. U heeft pas zekerheid over uw aanvraag, nadat u van ons een beschikking heeft ontvangen. Uw productietest(en) lopen tot maximaal één jaar na de datum waarop u de subsidiebeschikking krijgt.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt dan een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
U ontvangt binnen 2 weken het hele subsidiebedrag als voorschot.
Wijzen we uw aanvraag af? In de beschikking leest u de reden daarvan. Neem eventueel contact met ons op voor hulp bij een nieuwe aanvraag.
Voor iedere productietest die u uitvoert maakt u een verslag van hoe deze verliep. Dat verslag hoeft u niet bij ons in te leveren, maar houdt u wel beschikbaar. Wij kunnen hiernaar vragen. We controleren met een steekproef. Als we u na het einde van uw project controleren, stuurt u ons uw verslag.
Wij gaan uit van de verstuurde gegevens en uw eigen verantwoordelijkheid als aanvrager. We kunnen na afloop van uw project controleren of u de productietesten waarvoor u subsidie krijgt uitvoert. Wij vragen dan voor iedere productietest uw verslag op.
Wij hanteren een 'zero tolerance-beleid' bij misbruik. Lees hier meer over op de pagina Verantwoord vertrouwen en zero tolerance bij misbruik.
Wijzigt uw productietest? Geef dit vooraf aan ons door via Mijn RVO.
Loopt uw productietest vertraging op? Dan stuurt u ons een onderbouwd verzoek tot uitstel van maximaal 12 weken.
We beoordelen uw wijzigingsverzoek in 8 weken. Dit kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Geeft u de wijziging niet door? Dan loopt u het risico dat u uw subsidie voor de gewijzigde onderdelen of de hele productietest(en) moet terugbetalen.
Omschakelen in de praktijk
Verwerker Timmerije gebruikt gerecyclede polymeren voor hun technische kunststofonderdelen. Om bijvoorbeeld schoolmeubels en ventilatieapparatuur van te maken. Hun bewezen circulaire kennis en kunde levert bij klanten veel voordelen op.
''Circulair is de toekomst. Daarin kun je maar beter meteen de koppositie pakken.”
Publicaties
Achtergrond
Nederland wil in 2030 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. In 2050 willen we helemaal circulair zijn.
Daarom geldt vanaf 2027 een landelijke verplichting om fossiele polymeren (van aardolie, aardgas en steenkool) voor een deel te vervangen met biogebaseerde of gerecyclede polymeren. Deze heet de Nationale Circulaire Plastic Norm.
Plasticverwerkers krijgen daardoor te maken met extra kosten. Met de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers helpt de overheid ondernemers die kosten te verlagen.
Op naar meer circulaire plastics.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat