Samenwerken aan innovatie (EIP) digitalisering
Draagt uw project bij aan innovatie en digitalisering in de landbouw? En wilt u het project uitvoeren in samenwerkingsverband? U kunt dan subsidie krijgen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, hoort het project bij het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Dit netwerk bestaat om te leren van elkaars projecten.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.
Voor wie?
Deze subsidie is voor samenwerkingsverbanden die een project uitvoeren. Het project gaat over innovatie voor een duurzame en toekomstbestendige landbouw. En draagt bij aan het sterker maken van de natuur en creëren van een leefbaar platteland. De aandacht ligt hierbij op digitalisering.
Wat is een verbonden product of dienst?
Tijdens uw project gebruikt u een bestaand (digitaal) verbonden product of dienst. Of u ontwikkelt een product of dienst als onderdeel van uw project.
Een digitaal verbonden product verzamelt, genereert of ontvangt gegevens over het gebruik van het product. Of over de omgeving waarin het product wordt gebruikt. Ook kan het product gegevens verzenden via een elektronische communicatiedienst. Denk aan een melkrobot die de melk van de koe analyseert en de informatie omzet in gegevens.
Een verbonden dienst is aan een product verbonden om bepaalde functies uit te kunnen voeren. Denk aan de software die de gegevens van de melkrobot verzamelt. Daarna vertaalt de software de gegevens naar makkelijk te begrijpen informatie en advies voor de landbouwer.
Samenwerkingsverband en projecten
In het samenwerkingsverband zitten minimaal 3 partijen. Dit zijn in ieder geval een gegevenshouder, gegevensgebruiker en gegevensontvanger. Een van deze partijen is ook een landbouwer.
Kijk bij Voorbeelden van projecten over wat voor onderwerpen uw project kan gaan.
Bent u gegevenshouder? Dan zorgt u dat de datagegevens beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden in het project. Het gaat dan om data van een (digitaal) verbonden product of dienst. U heeft de data opgevraagd of beschikbaar gemaakt.
U bent bijvoorbeeld:
- fabrikant
- leverancier van landbouwmachines en apparatuur
- iemand die digitale diensten aanbiedt
- data-intermediair
- een andere houder of hergebruiker van data van agrarische ondernemingen, zoals een loonwerker
Bent u gegevensgebruiker? Dan:
- gebruikt u de gegevens uit een dienst of product in uw bedrijf of organisatie; of
- heeft u toegang tot gegevens of een digitaal verbonden product; of
- heeft u iemand tijdelijk toestemming gegeven om dit product te gebruiken; of
- ontvangt u diensten die horen bij dit product.
De gegevensgebruiker hoeft het verbonden product niet te bezitten. U kunt het product ook huren. Of iemand het product namens u laten gebruiken.
U bent bijvoorbeeld landbouwer die diensten of producten gebruikt. De gegevenshouder levert deze aan of maakt deze beschikbaar. De diensten of producten gebruikt u om data van en over uw bedrijf op te slaan. En te gebruiken voor monitoring, bedrijfsoptimalisatie en verantwoording. U kunt gegevens sturen aan een gegevensontvanger. Dit kan ook via de gegevenshouder.
Bent u gegevensontvanger? Dan ontvangt u gegevens uit een (digitaal) verbonden product of dienst. Maar u bent niet de directe eigenaar of gebruiker van een product of dienst. U ontvangt (toegang tot) gegevens van de gegevensgebruiker of gegevenshouder. U bent dan bijvoorbeeld een:
- coöperatie
- diervoerleverancier
- koper van agrarische producten, zoals veilingen en handelsmaatschappijen
Uw bedrijf of organisatie mag de data gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf of een adviesbedrijf. Of u bent een gebiedspartner of andere ketenpartner.
De landbouwer is de gegevensgebruiker. Hij gebruikt de data voor bijvoorbeeld verbetering van resultaten van het bedrijf.
De softwareleverancier van het bedrijfsmanagementsysteem is de gegevenshouder. Hij beheert de data. Bij akkoord van de landbouwer, deelt de softwareleverancier de data met de adviseur.
De adviseur is de gegevensontvanger/-verwerker. Hij gebruikt de data om een specifiek advies te maken voor het bedrijf van de landbouwer.
U kunt een project binnen of buiten de landbouwsector doen. U kunt bijvoorbeeld ook samenwerken met organisaties die gaan over natuurbeheer, bosbeheer of waterbeheer. Uw project kan gaan over de onderwerpen hieronder of over een combinatie daarvan:
- Het recht om te beslissen (zeggenschap) over data.
- Interoperabiliteit: verschillende software- of hardwaresystemen zijn goed verbonden om data zonder problemen uit te wisselen.
- Transparantie over datagebruik.
- Dataportabiliteit: hoe makkelijk het is om data van de ene hardware- of softwareomgeving naar de andere mee te nemen.
- Data hergebruiken.
- Vertrouwelijkheid: belangrijke informatie kan alleen door de juiste partijen worden gezien en gebruikt. Het gaat dan over autorisaties, toegang tot data en gebruiksrechten.
- Internet- en privacyveiligheid in de agro- en fooddomeinen. Hiermee bedoelen we veiligheid van digitale systemen tegen digitale aanvallen, zoals hacks en phishing.
- Gedragscodes of standaarden voor identificatie, datakwaliteit en metingen ontwikkelen. Hiermee bedoelen we dat er samen afspraken worden gemaakt. Deze afspraken gaan over digitale (bedrijfs)identiteitskaarten of bijvoorbeeld de nauwkeurigheid, volledigheid en betrouwbaarheid van data en metingen.
- Uitwisselen van kennis over digitale vernieuwingen.
- Verbeteren van digitale vaardigheden van landbouwers.
- Problemen van sleuteltechnologieën wegnemen. Sleuteltechnologie is een verzamelnaam voor digitale innovaties die grote impact hebben op de manier waarop we leven, leren en innoveren. Bijvoorbeeld Artificial Intelligence of datafication. De complete lijst vindt u op de website van Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water en Voedsel. Kijk hier bij het innovatieprogramma ST1 | Smart Technology for Agri-Horti-Water-Food.
Hoe verdelen we het budget?
Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt elk project op een aantal onderdelen. Dit zijn selectiecriteria. Het budget verdelen wij onder de aanvragers die hier het hoogst op scoren. De wegingsfactor geeft aan hoe vaak de punten meetellen in het totale puntenaantal.
Selectiecriterium | Punten te scoren | Wegingsfactor | Maximaal |
---|---|---|---|
Effectiviteit | 0 tot en met 5 | 4 | 20 |
Haalbaarheid | 0 tot en met 5 | 2 | 10 |
Efficiëntie | 0 tot en met 5 | 1 | 5 |
Innovatie | 0 tot en met 5 | 3 | 15 |
Totaal | 50 |
U kunt maximaal 50 punten scoren. Voor deze subsidie moet u minimaal 30 punten scoren.
Kosten berekenen
Voor het berekenen van de subsidiabele kosten is er een extra rekenmethode. Deze noemen wij vereenvoudigde kostenoptie (VKO). U kunt deze methode gebruiken om uw kosten te berekenen. Hoe u dit doet, leggen we uit op Vereenvoudigde kostenoptie (VKO) voor GLB-subsidies.
Subsidiabele kosten
Voor verschillende kosten kunt u subsidie krijgen. Dit zijn de subsidiabele kosten. U krijgt subsidie voor de kosten die u maakt tijdens het:
- oprichten van het samenwerkingsverband;
- schrijven van uw projectplan;
- uitvoeren van uw project.
De voorbereidingskosten en uitvoeringskosten worden 100% vergoed. Voor investeringen krijgt u 40% van de kosten vergoed.
Bent u voordat u de subsidieaanvraag heeft gedaan al gestart met de uitvoering van uw project? Of bent u voor uw subsidieaanvraag al verplichtingen aangegaan voor kosten voor de uitvoering van uw project? Dan krijgt u voor dat deel van de activiteiten en kosten geen subsidie.
Voorbereidingskosten zijn subsidiabel tot één jaar voordat u uw aanvraag doet. Het gaat dan alleen om kosten voor activiteiten die direct horen bij de voorbereiding van de subsidieaanvraag. U krijgt subsidie voor activiteiten voor:
- deelnemers aan het samenwerkingsverband vinden;
- een projectplan opstellen;
- de samenwerkingsovereenkomst opstellen.
U krijgt subsidie voor:
- coördinatie van het samenwerkingsverband;
- operationele activiteiten die direct te maken hebben met de uitvoering van het project;
- projectmanagement en projectadministratie.
U krijgt subsidie voor de:
- bouw of verbetering van onroerende zaken;
- kosten voor verwerving of leasing van onroerende zaken;
- (huur)koop van nieuwe machines en installaties (tot maximaal de marktwaarde);
- bouw of verbetering van software en digitale hardware;
- (huur)koop van software-oplossingen en de licenties die daarbij horen.
Een voorbeeld van investeringen zijn software en hardware en de licenties die daarbij horen kopen. De kosten hiervan worden alleen tijdens de looptijd van het project vergoed. Wilt u in uw project software en hardware bouwen of verbeteren? Dan valt dit onder uitvoeringskosten.
Hoe gaat het aanvragen?
In deze infographic ziet u hoe het aanvragen gaat voor deze subsidie. Verderop deze pagina leest u meer over alle onderwerpen die in de infographic staan.
Voorwaarden
Wilt u deze subsidie aanvragen? Dan moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. U vormt een samenwerkingsverband en werkt samen aan een projectplan. De penvoerder schrijft het projectplan en doet de subsidieaanvraag. Voor het projectplan gebruikt u ons format. Het format staat bij Uw aanvraag voorbereiden. Het project gaat bij voorkeur over één of meer van deze thema’s:
Met toegankelijke en bruikbare data bedoelen we dat data makkelijker te vinden en te gebruiken is. Werken digitale systemen goed, dan kan dit de overgang naar een duurzame landbouw versnellen.
Er bestaan al veel data. Het is belangrijk dat deze data worden uitgewisseld en verwerkt. En dat zichtbaar is wie er toegang heeft tot data en waarvoor deze wordt gebruikt. Met de resultaten van een data-analyse kunt u betere beslissingen nemen over uw bedrijf en/of bedrijfsvoering. En machines of robots beter aansturen.
Data kunnen helpen om lastige processen of ontwikkelingen in uw bedrijf, gebied of sector beter te begrijpen. U kunt dan betere beslissingen nemen. Het is dan wel belangrijk om de voordelen en risico’s van digitalisering goed te kennen.
Sommige digitale innovaties mogen nog niet gebruikt worden. Vaak heeft dit een goede reden, maar soms is wet- en regelgeving hierover verouderd. Ook blijven de digitale systemen, producten en manieren zich ontwikkelen.
Voor doelsturing is het belangrijk dat data betrouwbaar zijn en genoeg kwaliteit hebben. Met doelsturing bedoelen we dat gemeten of berekende data worden gebruikt om prestaties in te schatten. Dat kan door gegevensgebruikers en/of gegevensontvangers.
Data kunnen gebruikt worden om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een hogere prijs voor agrarische producten te krijgen in ruil voor duidelijkheid over de duurzaamheid van de productieketen. Ook kunnen data verkocht worden voor het trainen van computermodellen, robots of kunstmatige intelligentie. Nieuwe manieren van leasen, kopen en huren van digitaal verbonden producten kunnen helpen de financiering rond te krijgen.
Het bouwen van digitaal verbonden producten is duur. Maar dit kan goedkoper worden als er aandacht wordt besteed aan digitale standaarden. Het is belangrijk om de waarde van data om te vormen in waarde voor de bedrijfsvoering. Doelsturing en vergoedingen voor data en gemeten resultaten kunnen daarbij helpen.
Bij digitalisering is het belangrijk om kennis te ontwikkelen en innovatie te versterken. Het doel hiervan is slimme oplossingen maken voor maatschappelijke vraagstukken in de agrarische sector, visserij en natuur.
Penvoerder
De penvoerder is een van de deelnemers in het samenwerkingsverband, bijvoorbeeld de projectleider. De penvoerder vraagt subsidie aan namens het samenwerkingsverband. Elke deelnemer machtigt de penvoerder door de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
De penvoerder:
- onderhoudt het contact met RVO namens het samenwerkingsverband;
- doet de subsidie-, deelbetaling- en vaststellingsaanvraag;
- geeft wijzigingen door;
- informeert de deelnemers van het samenwerkingsverband.
De penvoerder ontvangt het subsidiebedrag. De penvoerder is verantwoordelijk voor het verdelen van het subsidiebedrag over de deelnemers.
De bewijslast van de uren en kosten ligt wel bij de individuele deelnemers. De penvoerder verzamelt deze informatie en levert dit aan bij ons.
Machtigen
Wilt u een adviseur machtigen om de aanvraag te doen? Zorg dan dat u de adviseur of het adviesbureau machtigt. Op Mijn RVO gaat u naar Machtigingen > Mijn machtigingen Mijn RVO > Registreren en beheren. U kiest dan voor Samenwerken aan innovatie (EIP).
Na uw aanvraag
Hebben wij uw aanvraag voor subsidie compleet binnengekregen? Dan beoordelen wij deze en ontvangt u onze beslissing binnen 22 weken na de sluitingsdatum. Om te bepalen welke projecten subsidie kunnen krijgen, rangschikt een commissie alle aanvragen.
Wilt u een betaalverzoek doen of uw aanvraag vaststellen? U gaat naar Mijn RVO via de knop Uw aanvraag beheren.
Wijziging en aanvulling doorgeven
Geef belangrijke wijzigingen zo snel mogelijk aan ons door. U geeft een wijziging door voordat u deze uitvoert.
Heeft u een brief gekregen dat u uw aanvraag moet aanvullen? Wat u moet aanvullen, leest u in de brief.
Voorschot ontvangen
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt automatisch een voorschot van 50% van het subsidiebedrag.
Deelbetaling aanvragen
U kunt 2 keer per jaar een deelbetaling aanvragen voor kosten die u heeft gemaakt. Een deelbetaling is minimaal 25% van het verleende subsidiebedrag en ten minste € 50.000. De deelbetalingen samen met het voorschot zijn nooit meer dan 90% van het verleende subsidiebedrag. Bij het einde van het project en het vaststellingsverzoek bepalen wij het definitieve subsidiebedrag. Heeft u al een voorschot of deelbetalingen ontvangen? Dit bedrag vullen we aan tot maximaal 100% van de verleende subsidie.
Vaststelling aanvragen
U heeft tot 3 jaar na de beslissing op uw aanvraag de tijd om uw project uit te voeren. Uw project is uiterlijk 31 december 2028 afgerond. Heeft u uw project uitgevoerd? Dan vraagt u binnen 13 weken vaststelling van uw subsidie aan.
Documenten die u gebruikt na uw aanvraag
U gebruikt Format begroting en betaalverzoeken verleende EIP projecten om deelbetaling en vaststelling aan te vragen.
Communicatievoorschriften van de Europese Unie (EU)
Bij de uitvoering van uw project gelden de communicatieregels van de EU:
- U laat het logo van de Europese Unie zien in al uw communicatie. Vermeld het onderschrift ‘Medegefinancierd door de Europese Unie’.
- U beschrijft het project op documenten en communicatiemiddelen.
- U plaatst een stevig bord of plaquette op uw terrein tijdens de uitvoering van uw project.
- U plaatst een poster of digitaal beeldscherm bij uw projectlocatie. Deze poster of dit display:
- is minimaal A3-formaat;
- is duidelijk te zien voor het publiek;
- laat zien dat u subsidie krijgt van de EU.
- Op uw website of social-media vertelt u over uw activiteiten.
Wetten en regels
In de publicatie van 19 juli 2024 van de Staatscourant staan de wetten en regels die horen bij deze subsidie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur