Open voor aanvragen

STOZ: Toelichting routes en aanvraagproces

Laatst gecontroleerd op:
21 november 2024
Gepubliceerd op:
18 april 2024

Via de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) kunt u voor 3 verschillende projectsoorten subsidie aanvragen. Welke soort projecten dit zijn, leest u op deze pagina. Ook leest u meer over het aanvraagproces.

Aanvraagroutes Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)

Aanvraagroutes STOZ

Vanaf 2 september 2024 is naast de implementatiestart en evaluatieroute, ook de opschalingroute beschikbaar voor de STOZ-regeling. Bekijk onze video en lees de informatie op deze pagina om te bepalen welke route voor uw proces geschikt is. 

Zorgnetwerken

Wilt u een aanvraag indienen, maar weet u niet waar u bestaande kennis kunt vinden? In onderstaand overzicht kunt u per sector verschillende platforms vinden waar kennis te vinden is over bepaalde onderwerpen.
 

  Expertise per netwerk Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) Gehandicaptenzorg (GHZ) Huisartsenzorg (HAZ) Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Medisch-specialistische zorg/Ziekenhuis (MSZ/ZKH) Sociaal Domein (SD) Jeugdzorg (JZ) Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)
Kennis Kennisbank Digitale zorg x x       x    
  Digizo x x x x x x    
  Waardigheid en trots                
  Vliegwiel x x x x x x    
Ondersteuning implementatie Vliegwiel x x x x x x    
  Technologie & Zorg Academie (TZA) x x x x x x    
  Anders Werken in de Zorg (AWIZ) x              
  Waardigheid en trots x              
Ondersteuning onderzoek Consortium waardebepaling x x x x x x x x
Kennis uitwisselen Vliegwiel x x x x x x    
  Technologie & Zorg Academie (TZA) x x x x x x    
  Anders Werken in de Zorg (AWIZ) x              
  Waardigheid en trots x              
  Vliegwiel x x x x x x    

Implementatiestart

Wilt u onderzoeken of u de zorg of ondersteuning binnen uw organisatie kunt digitaliseren? Of weet u al dat u uw zorg of ondersteuning wilt digitaliseren maar weet u nog niet welke processen daarmee verbeterd kunnen worden? Dan kan de implementatiestart uitkomst bieden. Binnen een implementatiestart-aanvraag zoekt u uit of digitale of hybride processen voor zorg of ondersteuning iets voor uw organisatie kunnen betekenen en zo ja, wat.

De aanvraag bestaat uit:

  • een (beknopt) activiteitenplan. Hierin geeft u aan hoe u tot een strategie voor digitale of hybride zorg wilt komen.
  • een de-minimisverklaring. Deze is nodig om aan te geven dat uw organisatie nog ruimte heeft voor financiering binnen de de-minimisvrijstelling.

Schakelt u hulp in van een extern (advies)bureau? Dan is een offerte van dat bureau verplicht.

Uw aanvraag direct regelen

Opschalingsroute

Heeft u een duidelijk beeld van de processen van zorg of ondersteuning die u wilt digitaliseren en staan deze op het STOZ-overzicht? Dan kunt u binnen de opschalingsroute de daarvoor noodzakelijke technologie breder inzetten. Het uitvoeren van een onderzoek naar de waardebepaling is onder deze route niet verplicht. Voor dit type aanvraag gelden de volgende voorwaarden:

  • Er zijn minimaal 3 aanbieders van zorg of ondersteuning met ieder 20 gebruikers waar deze gedigitaliseerde processen en de daarbij gebruikte toepassing(en) substantiële impact hebben gehad op één van de 2 doelen uit de regeling. 
  • De resultaten worden SMART gemonitord en geëvalueerd, waarmee de impact van het digitale proces in zorg of ondersteuning inzichtelijk wordt gemaakt. Wij adviseren u gebruik te maken van de ontwikkelde meetplannen - indien beschikbaar - op Digizo.nu. 
  • U deelt de opgedane kennis en ervaringen.

De aanvraag bestaat uit een:

  • activiteitenplan, waarin u aangeeft hoe u het beoogde proces binnen uw organisatie wilt digitaliseren;
  • begroting, waarin staat wat de kosten zijn voor deze activiteiten;
  • verklaring van samenwerking en financiering eigen aandeel. Hierin geven alle samenwerkende partijen akkoord op samenwerking en verantwoordelijkheid voor eigen kosten.

Uw aanvraag direct regelen

Evaluatieroute

Heeft u een duidelijk beeld van de processen van zorg of ondersteuningdie u wilt digitaliseren en staan deze niet op het STOZ-overzicht? Dan kunt u de daarvoor noodzakelijke technologie binnen de evaluatieroute breder inzetten. Voor dit type aanvraag gelden de volgende voorwaarden:

  • Er zijn minimaal 3 aanbieders van zorg of ondersteuning met ieder 20 gebruikers waar deze gedigitaliseerde processen en de daarbij gebruikte toepassing(en) substantiële impact hebben gehad op één van de 2 doelen uit de regeling. 
  • U voert een evaluatieonderzoek uit volgens één van de 4 waardebepaling methodes.
  • U deelt de opgedane kennis, ervaringen en uitkomsten van het evaluatieonderzoek.

De aanvraag bestaat uit een:

  • activiteitenplan, waarin u aangeeft hoe u het beoogde proces binnen uw organisatie wilt opschalen;
  • begroting, waarin staat wat de kosten zijn voor deze activiteiten;
  • verklaring van samenwerking en financiering eigen aandeel. Hierin geven alle samenwerkende partijen akkoord op samenwerking en verantwoordelijkheid voor eigen kosten;
  • plan voor de evaluatie van de toepassing voor de waardebepaling.

Uw aanvraag direct regelen

Begrotingsformats

Voor de STOZ bieden we verschillende begrotingsformats aan. U bepaalt welk begrotingsformat u gebruikt op basis van de organisaties die meedoen aan de samenwerking.

Begroting A: (samenwerking) grote onderneming

Bent u een grote onderneming en/of werkt u samen met een grote onderneming die kosten maakt voor dit project? Dan is deze begroting het meest geschikt voor u. Met dit begrotingsformat zijn de kosten voor projectmanagement, implementatie en opleiding subsidiabel voor alle deelnemers. Aanvullend daarop zijn investeringskosten subsidiabel voor de penvoerder. Het subsidiepercentage is 50% voor alle partners en alle kosten.

Begroting B: (samenwerking) kleine of middelgrote onderneming

Bent u een kleine of middelgrote onderneming (kmo) en werkt u samen met andere kmo's die kosten maken voor dit project? Dan is deze begroting het meest geschikt voor u. Met dit begrotingsformat zijn alle kosten subsidiabel voor alle deelnemers. Het subsidiepercentage is 50% voor alle partners die een kmo zijn. Voor grote ondernemingen is het subsidiepercentage 15% voor projectmanagement, implementatie en investeringskosten. Opleidingskosten hebben voor alle partijen een subsidiepercentage van 50%.

Begroting C: rechtspersoon zonder winstoogmerk en geen zorgaanbieder

Vraagt u aan als rechtspersoon zonder winstoogmerk en bent u geen aanbieder van zorg? Dan is deze begroting verplicht. Bij dit begrotingsformat werkt u samen met minstens 5 aanbieders van zorg en/of ondersteuning. Met dit begrotingsformat zijn alle kosten subsidiabel voor alle partners. Voor de penvoerder is alleen het projectmanagement subsidiabel. Het subsidiepercentage is 50% voor alle deelnemers die een kmo zijn. Voor grote ondernemingen is het subsidiepercentage 15% voor projectmanagement, implementatie en investeringskosten. Opleidingskosten hebben voor alle partijen een subsidiepercentage van 50%.

Staat uw aanvraagvorm er niet bij maar wilt u wel aanvragen? Probeer dan begrotingsformats A én B. Dan kunt u de subsidiebedragen met elkaar vergelijken.

Stappenplan aanvraagproces

In opdracht van:
  • Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport
Bent u tevreden over deze pagina?