Subsidie Warmte infrastructuur Glastuinbouw (SWiG)
Bent u ondernemer en investeert u in de aanleg van een efficiënt warmtenet voor glastuinbouwondernemingen? Op deze pagina vindt u informatie over de Subsidie Warmte-infrastructuur Glastuinbouw. Vroeg u in 2024 subsidie aan? U kunt uw aanvraag nog beheren.
Budget en aanvraagperiode
Voor wie?
U investeert in de aanleg van een efficiënt warmtenet voor glastuinbouwondernemingen. U bent al ver met uw plannen en kunt snel starten met de aanleg van uw warmtenet. Ondernemingen die geschikt zijn om deze investering te doen zijn bijvoorbeeld:
- warmtecoöperaties
- warmtebedrijven
- warmte-infrastructuur-ondernemingen
Voorwaarden
Voorwaarden voor uw investering:
- U bent een ondernemer en investeert in een efficiënt warmtenet voor glastuinbouwondernemingen.
- U investeert in ondersteunende warmte-infrastructuur die in combinatie met het nieuwe, efficiënte warmtenet wordt aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn koppelingen tussen warmtenetten en seizoensopslag van (hoge temperatuur) warmte.
- Uw warmtenet voldoet aan de eisen voor een energie-efficiënte stadsverwarming en -koeling. Deze eisen vindt u in punt 41 van artikel 2 van de Richtlijn Energie Efficiëntie 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad. U toont dat aan met het rapportageformat duurzaamheid. Dit format vindt u onder Uw aanvraag voorbereiden.
Wat u aantoont:
- U toont aan dat alle benodigde ketenpartners en stakeholders betrokken zijn bij uw project. Dit zijn partijen die een belangrijke rol spelen in de keten van warmtelevering: van bron tot eindgebruiker.
- U kunt uw project niet zonder subsidie uitvoeren. U komt alleen in aanmerking voor subsidie als de onrendabele top van uw project niet lager is dan 25% van de subsidiabele kosten.
- Minimaal 60% van het vermogen dat nodig is voor warmtelevering voor de glastuinbouwondernemingen, zal binnen het project aangesloten worden. Hierbij rekent u overcapaciteit of koppelleiding niet mee. Dit toont u aan met intentieverklaringen of intentieovereenkomsten van glastuinbouwondernemers.
Voorwaarden voor uw subsidieaanvraag:
- U start niet met uw project voordat u subsidie aanvraagt. U mag geen financiële verplichtingen aangaan vóórdat u een subsidieaanvraag doet. Dit geldt ook als u deze kosten nog niet heeft betaald.
Voorwaarden nadat uw subsidie is goedgekeurd:
- Nadat uw subsidie is goedgekeurd:
- start u binnen 6 maanden met de activiteiten waarvoor u subsidie krijgt;
- stuurt u ons binnen 1 jaar een definitief investeringsbesluit en financieringsbesluit;
- stuurt u ons binnen 2 jaar een opdrachtverstrekking. Hieruit blijkt dat u gestart bent met de fysieke aanleg van het warmtenet;
- realiseert u binnen 5 jaar uw project. Hierna stellen wij de subsidie vast op basis van de werkelijke kosten die u maakte.
- U krijgt minimaal €125.000 subsidie.
- Wilt u de Energie-investeringsaftrek (EIA) combineren met SWiG? Dat kan. Breng bij de vaststelling van de SWiG het EIA-voordeel in mindering op de subsidiabele kosten. Het gaat om het EIA-voordeel dat u ontvangt tot en met de einddatum van het project.
Waar kunt u subsidie voor aanvragen?
U krijgt subsidie voor de subsidiabele investeringskosten die u maakt voor de aanleg van een efficiënt warmtenet dat warmte naar glastuinbouwondernemingen brengt. In combinatie met dit warmtenet kunt u ook subsidie krijgen voor de kosten voor ondersteunende warmte-infrastructuur.
U krijgt alleen subsidie als het warmtenet een efficiënt warmtenet is. Een efficiënt warmtenet bestaat voor:
- 50% uit hernieuwbare warmte; of
- 50% afvalwarmte; of
- 75% warmte uit warmtekrachtkoppeling; of
- 50% uit een combinatie van de hierboven genoemde energie en warmte.
U ontvangt 30% van de subsidiabele investeringskosten.
Komt de warmte die u vervoert volledig uit hernieuwbare bronnen of restwarmte? Dan ontvangt u 45% van de subsidiabele investeringskosten. Voorbeelden van volledig hernieuwbare bronnen en restwarmte zijn:
- Industriële restwarmte die voldoet aan de eisen van de Europese Richtlijn ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen 2018/2001.
- Warmte uit biomassa.
- Zonthermische warmte.
- Geothermie, zie voorwaarden gebruik van geothermie. Deze vindt u onder uw aanvraag voorbereiden.
- Kosten die rechtstreeks te maken hebben met de bouw van het efficiënte warmtenet.
- Kosten die u activeert als investering in het warmtenet.
- Loonkosten kunt u opvoeren voor € 60 per uur. Het gaat alleen om loonkosten die direct te maken hebben met de bouw van het warmtenet. En die u als investering in het warmtenet activeert. Kosten die u maakt tijdens de projectperiode van het project kunt u ook opvoeren.
- Kosten die u zelf maakt en betaalt.
Voorbeelden van subsidiabele kosten zijn:
- Aanneemsom voor de aanleg van het warmtenet.
- Juridische kosten: advies voor het indienen van een vergunningaanvraag, adviescontracten met aannemers voor de aanleg van het warmtenet.
- Kosten voor aanbesteding.
- Omgevingsmanagement gericht op de bouw van het warmtenet. Zoals voor het regelen van wegafsluiting, weghalen van bomen, afstemming over het riool en andere leidingen.
- Kosten voor vooronderzoek naar bomen, archeologie, bodemverontreiniging en explosieven.
- Engineering.
- Ontwerpkosten.
- Projectmanagement voor de aanleg van het warmtenet.
- Komt u voor een deel van het warmtenet in aanmerking voor subsidie vanuit de regelingen Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) of Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) Dan kunt u voor dit deel geen SWiG-subsidie krijgen.
- Ontving u eerder al SWiG-subsidie voor hetzelfde investeringsproject? Dan krijgt u niet opnieuw subsidie vanuit de SWiG.
- Legt u het warmtenet ook voor andere doelgroepen aan? U krijgt dan alleen subsidie voor investeringskosten die u kunt toerekenen aan de aanleg van het warmtenet voor glastuinbouwondernemingen.
- Sluit u uw nieuwe warmtenet aan op een bestaand warmtenet? Dan rekenen wij dit bestaande warmtenet niet mee wanneer we de hoogte van de subsidie bepalen.
- Investeringskosten die u niet vergoed krijgt zijn kosten voor de investering van:
- de warmtebron;
- de warmteleiding van de warmtebron naar het eerste warmteoverdrachtsstation;
- de afleverset,
- warmtenet vanaf de afleverset en
- de binnen-installatie van een glastuinbouwonderneming.
- Voorbeelden van andere kosten die u niet vergoed krijgt zijn:
- Kosten voor administratie, projectcontroller en kostencalculatie.
- Kosten voor werven van klanten en aansluitingen.
- Juridische kosten: oplossen van geschillen, organisatiestructuur, financiering.
- Financieringskosten.
- Kosten voor omgevingsmanagement niet gericht op de bouw van het warmtenet.
- Kosten voor communicatie niet gericht op bouwwerkzaamheden.
- Kosten voor VGWM-coördinatie niet gericht op de bouwplaats.
- Kosten voor accountmanagement met stakeholders of aandeelhouders.
- Kosten voor algemene ondersteunende werkzaamheden zoals secretariële ondersteuning.
- Onvoorziene loonkosten.
- Kosten voor projectmanagement en kennisverspreiding.
Uw aanvraag voorbereiden
Wij behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Wij kunnen uw aanvraag alleen beoordelen als deze compleet is. Bereid uw aanvraag daarom goed voor. Bij uw aanvraag stuurt u de volgende bijlages mee:
Hiermee beoordelen wij de kwaliteit en slaagkans van uw project. U gebruikt hiervoor het format Projectplan SWiG.
Sla dit format niet op om later in te vullen. Download hier altijd de laatste versie van dit bestand voor u het invult.
U moet kunnen aantonen dat ten minste 60% van de totale capaciteit van de warmtelevering aan glastuinbouwondernemingen is. Om dit aan te tonen levert u (bijvoorbeeld) intentieverklaringen of contracten aan.
Exploitatiemodel
In het model maakt u duidelijk welke investeringskosten wel en niet onder de subsidie vallen. Het deel van de investeringen dat zich niet terugverdient (de onrendabele top) rekent het model vervolgens voor u uit. Wij berekenen uw uiteindelijke subsidiebijdrage met dit model.
In het model geeft u in het tabblad ‘Begroting’ aan welke andere subsidies u ontvangt of verwacht te ontvangen. Stuur hiervan ook altijd de beschikking mee. Wij beoordelen of u de andere subsidie(s) kunt combineren met de SWiG. En passen hier eventueel uw bijdrage op aan. Lees meer over Cumulatie of samenloop subsidies (rvo.nl).
Mijlpalenbegroting
In de mijlpalenbegroting neemt u de planning op van het investeringsbesluit en de opdrachtverstrekking. Op basis van de mijlpalenbegroting berekenen wij uw voorschotten. Let hierbij op dat:
- de eerste mijlpaal start op de startdatum;
- u aan iedere mijlpaal kosten koppelt;
- de einddatum van de mijlpaal de datum is waarop u het resultaat behaalt. Bijvoorbeeld de datum dat u het definitieve investeringsbesluit neemt;
- mijlpalen op elkaar aansluiten of elkaar overlappen.
U gebruikt hiervoor het format Exploitatiemodel, mijlpalenbegroting en financieringsplan SWiG:
Sla dit format niet op om later in te vullen. Download hier altijd de laatste versie van dit bestand voor u het invult.
Heeft u vragen over het format? Of lukt het niet om het format (goed) in te vullen? Neem dan contact met ons op.
Leg uit hoe u uw eigen financiële bijdrage regelt. Wij beoordelen dit met het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies. Lees meer over de opties die u heeft voor financiering van uw eigen bijdrage: Financiering subsidieproject.
Geef een duidelijk overzicht met uitleg van de kosten die u verwacht te maken voor uw project. Bijvoorbeeld een offerte van de aannemer.
Hierin beschrijft u in hoeverre het warmtenet voldoet aan de SWiG-eisen. U gebruikt hiervoor het Rapportageformat warmtelevering:
Lees meer informatie over het rapporteren over de duurzaamheid van uw warmtenet.
Hierin geeft u de grenzen (afbakening) aan van het aansluitgebied met de leidingen en het type gebouw. Neem hierin de volgende punten mee:
- Een duidelijke weergave van:
- de afbakening van het aan te sluiten gebied;
- de aan te leggen infrastructuur;
- de bestaande infrastructuur.
-
De ligging van de leidingen en warmteoverdrachtstations in een x-y vlak.
Stem deze af op andere ondergrondse en bovengrondse infrastructuur en overdrachtstations. Zorg ervoor dat deze in de ontwerptekening op elkaar aansluiten. Is dat niet zo? Schrijf hiervoor dan een aparte toelichting op de ontwerptekening.Nummer of label alle leidingdelen. Zowel voor de levering aan glastuinbouwondernemingen als voor niet-glastuinbouwondernemingen. Gebruik deze nummering ook in de uitsplitsing van de kosten en in de begroting.
- De fasering van de aanleg van het warmtenet. Zorg ervoor dat de fases terugkomen in het projectplan en mijlpalen.
- Het ontwerp van de aansluitingen van de afnemers. Met daarin:
- het leidingverloop op het terrein van de afnemer;
- de demarcatie tussen de leidingen van het aan te leggen warmtenet en de leidingen en installaties van de afnemer.
-
Een risico-inventarisatie ondergrond. Hierin geeft u aan welke mogelijke risico’s er zijn bij het aanleggen van de leidingdelen. Denk bijvoorbeeld aan risico’s rond: drukte in de ondergrond, archeologie, bomen, bodemverontreiniging of moeilijke kruisingen.
Neem hierin de volgende punten mee:
- Scoor de risico’s op kans en impact.
- Maak van moeilijke kruisingen een ontwerp met een dwarsdoorsnede. Denk hierbij aan vaarwegen, spoorwegen, dijken, snelwegen enzovoort.
- Stem de risico-inventarisatie af met de betrokken partij(en).
- Voeg scans toe op archeologie, bodemverontreiniging, bomen enzovoort.
- Neem ook de overige zaken mee in uw ontwerp:
- Benodigde bouwkundige werkzaamheden.
- Positie van de afleverset(s) bij de glastuinbouwondernemingen.
7. Lever uw ontwerp en de tekening als PDF-bestand aan.
Toon dan aan dat de warmte die u vervoert volledig uit hernieuwbare bronnen of restwarmte komt. Dit kan bijvoorbeeld met overeenkomsten of intentieverklaringen van een warmteleverancier.
Voorwaarden geothermie
Vervoert u met uw warmtenet warmte uit geothermie? En worden er naast aardwarmte ook kleine hoeveelheden formatiegas geproduceerd? Dan is het belangrijk dat u aangeeft hoe u dit gas gebruikt, bijvoorbeeld:
- U voert het gas in op een aardgasnetwerk.
- U levert het gas aan een derde bedrijf, dat het gebruikt in eigen installaties. Bijvoorbeeld een warmtekrachtkoppeling (WKK) en/of verbrandingsketel.
- U verbrandt het gas in de ketel of ander verbrandingsmiddel. En/of u gebruikt de warmte buiten het efficiënte warmtenetwerk om.
- U verbrandt het gas in een WKK en gebruikt de warmte buiten het efficiënte warmtenetwerk om. De elektra mag u wel gebruiken voor bijvoorbeeld het netwerk, zoals pompen.
- U gebruikt het gas op een andere nuttige manier. Dit legt u aan ons voor, ter toetsing. Het affakkelen van dit gas beoordelen wij niet als nuttig gebruik.
Bijvoorbeeld contracten, concessies, intentieverklaringen of samenwerkingsovereenkomsten. Voorbeelden van partners zijn:
- warmteproducent
- warmtebedrijf
- warmteleverancier
- afnemer
- gemeente
Dan is het belangrijk om deze mee te sturen. Denk aan:
- rapporten ter onderbouwing van de technische of economische claims die u in het projectplan doet;
- offertes;
- toezeggingen van de bank of van investeerder(s);
- intentieverklaringen, samenwerkingsovereenkomsten;
- contracten voor afname of levering van warmte;
- jaarrekening(en);
- vergunningen.
Iemand machtigen
U kunt een intermediair machtigen om:
- uw subsidieaanvraag te doen;
- uw hele aanvraag te regelen;
- uw aanvraag te regelen en uw vaststellingsaanvraag te doen.
U geeft uw keuze voor een van deze opties door in uw aanvraag.
Bent u intermediair?
Huurt de aanvrager u in als adviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren? Dan bent u intermediair. Gebruik uw eigen inloggegevens voor eHerkenning (eH3). Vraagt u aan namens een dochter-of zusterbedrijf? Ook dan bent u intermediair. Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel.
Na uw aanvraag
Heeft u de SWiG-subsidie aangevraagd? Dan doorloopt u de volgende stappen:
Wij beoordelen de aanvragen voor deze subsidie op volgorde van binnenkomst. Zodra uw aanvraag volledig is, nemen wij deze in behandeling. Ontvangen we op de dag dat het budget op is, meerdere volledige aanvragen? Dan bepalen we via loting de volgorde waarin we de aanvragen behandelen.
We beoordelen uw aanvraag binnen 8 weken. Indien nodig kunnen we dit eenmalig verlengen met 8 weken. Stellen wij u tijdens de beoordeling aanvullende vragen? Dan schuift de beoordelingstermijn op met het aantal dagen dat u nodig heeft om deze vraag of vragen te beantwoorden.
Keuren wij uw aanvraag goed? Dan leest u in de toewijsbrief hoeveel subsidie u krijgt. Ook vindt u hierin details over de betaling en de verplichtingen die u heeft als subsidieontvanger.
Nadat wij uw project hebben goedgekeurd, start u uw project binnen 6 maanden.
Wijzen wij uw subsidieverzoek af? Dan ontvangt u hierover een mail van ons met een beschikking. Ook leggen wij u ons besluit verder uit in een telefoongesprek. Soms is het mogelijk om een aangepaste aanvraag aan te leveren. Wij bekijken samen met u de mogelijkheden.
Kosten die u vóór uw aangepaste aanvraag heeft gedaan, komen niet in aanmerking voor subsidie. Houd hier rekening mee.
Krijgt u subsidie van ons? U krijgt in totaal 90% van het subsidiebedrag uitbetaald als voorschot. Wij berekenen deze voorschotten op basis van de mijlpalenprojectbegroting die u invulde. U ontvangt een voorschot bij de start van het subsidieproject en tijdens de werkzaamheden. Met dit voorschot dragen wij bij in de kosten die u maakt in de projectuitvoering.
Wij betalen de voorschotten automatisch binnen 2 weken na de startdatum. En binnen de eerste 2 weken van ieder nieuw kwartaal.
De laatste 10% van het subsidiebedrag betalen wij bij de vaststelling van uw project. Dan is het subsidiebedrag definitief. Soms is het nodig dat we hier zaken verrekenen of een bedrag inhouden. Bijvoorbeeld als blijkt dat u hogere voorschotten heeft ontvangen dan waar u recht op had.
U heeft de subsidie toegewezen gekregen en u bent gestart met het project. Een van de voorwaarden is dat u een projectadministratie bijhoudt. U bewaart documenten tijdens en na uw project. In deze administratie zien wij hoe het gaat met uw project. Werk uw administratie altijd bij.
Er zijn twee voorwaardes, namelijk dat u:
- binnen één jaar nadat u de subsidie heeft gekregen een definitief investeringsbesluit en financieringsbesluit aan ons toestuurt, en;
- binnen 2 jaar nadat u de subsidie heeft gekregen een opdrachtverstrekking aan ons toestuurt. Hieruit blijkt dat u opdracht heeft gegeven voor de start van de aanleg van het warmtenet.
Heeft uw project subsidie gekregen? Dan levert u elk jaar een voortgangsrapportage aan. Dit doet u via Mijn RVO. De data waarover u rapporteert, vindt u in de brief Subsidiebeschikking.
Soms verloopt de uitvoering van uw project anders dan gepland. Zulke veranderingen kunnen gevolgen hebben voor uw subsidie. Het is dan ook belangrijk dat u van tevoren toestemming vraagt voor een wijziging. Neem daarom altijd contact met ons op als er iets verandert in uw situatie.
Een van de voorwaarden is dat uw project binnen 5 jaar klaar is. In uitzonderlijke situaties kunt u verlenging aanvragen.
Wij moeten uw verzoek tot wijziging eerst goedkeuren. De beoordelingstermijn is 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken. Zorg ervoor dat u de juiste bijlages meestuurt met uw wijziging. Deze vindt u in Mijn RVO.
Na afloop van uw project vraagt u binnen 13 weken na de einddatum vaststelling van uw subsidie bij ons aan. Wij stellen dan definitief vast hoeveel subsidie u krijgt. Dit doen we op basis van de werkelijk gemaakte kosten. U krijgt binnen 13 weken een beslissing op uw aanvraag voor vaststelling. Soms hebben we meer tijd nodig om uw subsidie vast te stellen. Dan kunnen we de beoordelingstermijn eenmalig verlengen met nog eens 13 weken. De volgende bijlages zijn nodig voor het aanvragen van vaststelling:
- Een vaststellingsformulier. Dit vindt u in Mijn RVO.
- Een eindrapportage. Het Format eindrapportage vindt u hier binnenkort als download.
- Een controleverklaring over uw projectsubsidie > € 125.000.
Wetten en regels
De informatie op deze pagina is gebaseerd op de officiële regelings- en wetteksten. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. De wetteksten zelf zijn altijd leidend.
- Openstellingsbesluit subsidie SWiG
- Besluit subsidie SWiG
- Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies
Voor deze subsidie gelden algemene subsidiespelregels. Meer uitleg hierover leest u in de Subsidiespelregels ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur