Subsidie Warmte-infrastructuur Glastuinbouw (SWiG)
Bent u ondernemer en investeert u in de aanleg van een efficiënt en toekomstbestendig warmtenet voor glastuinbouwondernemingen? Vraag dan de Subsidie Warmte-infrastructuur Glastuinbouw aan. Vroeg u in 2024 of 2025 subsidie aan? U kunt uw aanvraag nog beheren.
Budget en aanvraagperiode
Voor wie?
U investeert in de aanleg van een efficiënt warmtenet voor glastuinbouwondernemingen. U bent al ver met uw plannen en kunt snel starten met de aanleg van uw warmtenet. Ondernemingen die geschikt zijn om deze investering te doen zijn bijvoorbeeld:
- warmtecoöperaties
- warmtebedrijven
- warmte-infrastructuur-ondernemingen
Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
- U ontvangt 30% van de subsidiabele investeringskosten.
- U ontvangt maximaal € 30 miljoen voor uw project.
Voorwaarden
Uw investering
- U bent een ondernemer en investeert in een toekomstbestendig, efficiënt warmtenet voor glastuinbouwondernemingen.
Of u investeert in ondersteunende warmte-infrastructuur of warmteopslag voor glastuinbouwondernemingen. Met als doel een bestaand warmtenet efficiënt te maken. Voorbeelden hiervan zijn koppelingen tussen warmtenetten en bewezen warmteopslagtechnieken. - Uw warmtenet voldoet aan de eisen voor een energie-efficiënte stadsverwarming en -koeling. Deze eisen vindt u op SWiG: Voor welke kosten krijgt u subsidie?
Wat u aantoont
- U toont aan dat het warmtenet toekomstbestendig is. Zodat het richting 2040 de verwachte warmtevraag in het projectgebied kan leveren. U kunt dit doen door het warmtenet te overdimensioneren waar nodig. Of door aan een efficiënt warmtenet een koppelleiding of warmteopslag aan te leggen.
- U laat zien dat het warmtenet wordt gebruikt aan het einde van de subsidieperiode.
- U toont aan dat alle benodigde ketenpartners en stakeholders betrokken zijn bij uw project. Dit zijn partijen die een belangrijke rol spelen in de keten van warmtelevering, van bron tot eindgebruiker.
- U kunt uw project niet zonder subsidie uitvoeren. U maakt aannemelijk dat de subsidie voor uw project een stimulerend effect heeft.
- U laat zien dat u kunt voldoen aan de termijnen die de regeling voorschrijft.
Uw subsidieaanvraag
- U start niet met uw project voordat u subsidie aanvraagt. Voor de aanvraag mag u bijvoorbeeld nog geen contract afsluiten met een aannemer die het warmtenet gaat aanleggen. Dat geldt ook als u de kosten voor de aanleg van het warmtenet nog niet heeft betaald. Ook mag u geen andere verplichtingen aangaan die uw investering onomkeerbaar maken, zoals een warmteleveringsovereenkomst.
- U komt alleen in aanmerking als u minimaal € 125.000 subsidie nodig heeft.
Nadat uw subsidie is goedgekeurd
- U start binnen 6 maanden met de activiteiten waarvoor u subsidie krijgt.
- U stuurt ons binnen 1,5 jaar een definitief investeringsbesluit en financieringsbesluit.
- U stuurt ons binnen 2 jaar een opdrachtverstrekking. Hieruit blijkt dat u gestart bent met de fysieke aanleg van het warmtenet.
- U zorgt dat u de glastuinbouwondernemingen die u in het projectplan noemt, aansluit op het efficiënte warmtenet.
- U voert binnen 5 jaar uw project uit. Hierna stellen wij de subsidie vast op basis van de werkelijke kosten die u maakte.
Voor welke kosten subsidie?
Ontdek voor welke kosten u subsidie kunt krijgen op SWiG: Voor welke kosten krijgt u subsidie?
Uw aanvraag voorbereiden
Wilt u de SWiG aanvragen? Bereid uw aanvraag dan voor door de gevraagde informatie en bijlagen te verzamelen. U leest meer op SWiG: Uw aanvraag voorbereiden.
Na uw aanvraag
U heeft uw SWiG-aanvraag gedaan. Wat gebeurt er hierna en wat moet u doen als wij uw aanvraag goedkeuren? Dit leest u stap voor stap op SWiG: Na uw aanvraag.
Wetten en regels
De informatie op deze pagina is gebaseerd op de officiële regelings- en wetteksten. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. De wetteksten zelf zijn altijd leidend.
- Besluit subsidie SWiG 2024
- Openstellingsbesluit subsidie SWiG 2023
- Besluit subsidie SWiG 2023
- Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies
Voor deze subsidie gelden algemene subsidiespelregels. Meer uitleg hierover leest u in de Subsidiespelregels ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur