SWiG: uw aanvraag voorbereiden
Met de Subsidie Warmte-infrastructuur Glastuinbouw (SWiG) investeert u in een efficiënt en toekomstbestendig warmtenet voor de glastuinbouw. Bereid uw aanvraag goed voor.
Bijlagen bij uw aanvraag
Wij behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Wij kunnen uw aanvraag alleen beoordelen als deze compleet is. Bereid uw aanvraag daarom goed voor. Bij uw aanvraag stuurt u de volgende bijlagen mee:
Hiermee beoordelen wij de kwaliteit en slaagkans van uw project. U gebruikt hiervoor het format Projectplan SWiG.
Download hier altijd de laatste versie van dit bestand voor u het invult. Heeft u vragen over het format? Of lukt het niet om het format (goed) in te vullen? Neem dan contact met ons op.
U laat zien dat afnemers in het projectgebied willen aansluiten op het aan te leggen warmtenetwerk. Dit doet u bijvoorbeeld met intentieverklaringen.
Exploitatiemodel
In het model maakt u duidelijk welke investeringskosten wel en niet onder de subsidie vallen. Het model rekent met een aantal vaste uitgangspunten. Daarnaast vult u in het model een aantal waarden zelf in. Op basis hiervan stellen wij vast of uw project economisch haalbaar is. En of de subsidie financieel een stimulerende werking heeft.
Op 15 januari 2025 een nieuwe versie gepubliceerd op deze pagina. Gebruik deze versie bij het aanvragen van uw subsidie.
Mijlpalenbegroting
Een mijlpaal laat zien welk resultaat u behaalt en welke kosten daarbij horen. Op basis van de mijlpalenbegroting berekenen wij uw voorschotten. Let hierbij op dat:
- het begin van de eerste mijlpaal de startdatum is en het einde van de laatste mijlpaal de einddatum is van uw project;
- u aan iedere mijlpaal kosten koppelt;
- mijlpalen op elkaar aansluiten of elkaar overlappen;
- de einddatum van de mijlpaal de datum is waarop u het resultaat heeft behaald. U deelt dit resultaat met ons. Wij beoordelen of u daarmee uw mijlpaal behaalt.
3 verplichte mijlpalen
In de mijlpalenbegroting beschrijft u eerst de volgende 3 mijlpalen. Deze onderbouwt u verder in het projectplan:
- Investeringsbesluit(en)
- Financieringsbesluit(en)
- Opdrachtverstrekking(en)
Vanaf mijlpaal 3 stelt u zelf mijlpalen op. Heeft u bijvoorbeeld meer opdrachtverstrekkingen? Dan voegt u voor elke opdrachtverstrekking een aparte mijlpaal toe. Voor het hele project voegt u maximaal 15 mijlpalen toe.
In het voorlopig of definitief ontwerp geeft u aan in welke mijlpalen de volgende onderdelen terugkomen:
- Leidingen of leidingdelen
- Overdrachtstations
- Aansluitingen
Verandert een mijlpaal?
Verwacht u dat u langer over een mijlpaal doet? Of dat uw kosten voor een mijlpaal wijzigen? Meld dit dan meteen bij ons via Mijn RVO. Een verandering kan gevolgen hebben voor uw voorschotten.
Financieringsplan
In het financieringsplan onderbouwt u:
- hoe u het project financiert;
- hoeveel eigen geld u verwacht te investeren;
- hoeveel vreemd vermogen u verwacht aan te trekken;
- wie de externe financiers zijn.
Voor het exploitatiemodel, mijlpalenbegroting en financieringsplan gebruikt u het SWiG-format:
Download hier altijd de laatste versie van dit bestand voor u het invult.
Heeft u vragen over het format? Of lukt het niet om het format (goed) in te vullen? Neem dan contact met ons op.
In het format Exploitatiemodel geeft u in het tabblad ‘mijlpalenbegroting’ aan welke andere investeringssubsidies u ontvangt of verwacht te ontvangen. Stuur hiervan ook altijd de beschikking mee. Wij beoordelen of u andere subsidie(s) kunt combineren met de SWiG. En passen hier eventueel uw subsidiebedrag op aan. Lees meer over Cumulatie of samenloop subsidies.
Welke subsidies kunt u combineren?
- U kunt de Energie-investeringsaftrek (EIA) combineren met SWiG. Breng bij de vaststelling van de SWiG het EIA-voordeel in mindering op de subsidiabele kosten. Het gaat om het EIA-voordeel dat u ontvangt tot en met de einddatum van het project.
- U kunt de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) combineren met de SWiG. Uw aanvraag van de SDE++-subsidie heeft geen invloed op de hoogte van de SWiG. De SWiG kan soms wel invloed hebben op de SDE++. Een jaar nadat u uw installatie in gebruik neemt, voeren wij een MSK-toets uit. Met deze toets bekijken wij of u voor uw project niet te veel publieke financiële steun heeft ontvangen. Als u te veel steun heeft ontvangen, verminderen wij uw SDE++-subsidie. Dit doen we door het subsidietarief voor de rest van de looptijd te verlagen. Meer informatie vindt u op SDE(+)(+): MSK-toets.
Combinatie SWiG en Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG)
Komt u voor een deel van het warmtenet in aanmerking voor subsidie vanuit de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG)? Dan kunt u voor dit deel geen SWiG-subsidie krijgen.
Leg uit hoe u uw eigen financiële bijdrage regelt. Het is belangrijk dat u dit onderbouwt met documenten. Bijvoorbeeld een leningsovereenkomst of garantieverklaring. Wij beoordelen uw uitleg eigen financiële bijdrage met het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies. Lees meer over de opties die u heeft voor financiering van uw eigen bijdrage op Financiering subsidieproject.
Geef een duidelijk overzicht met uitleg van de kosten die u verwacht te maken voor uw project. Bijvoorbeeld een offerte van de aannemer. Denk er hierbij aan dat u:
- apart aangeeft welke kosten onder de subsidie vallen en welke niet;
- onderbouwt hoe u tot deze kosten komt. Zijn dit bijvoorbeeld ervaringscijfers of gegevens uit kostenberekeningen?
- uw kostenoverzicht aansluit op de investeringskosten in de mijlpalenbegroting;
- de gegevens aansluiten op het voorlopig ontwerp en de informatie in uw projectplan;
- offertes toevoegt;
- nog geen opdrachtverstrekking heeft gedaan.
Hierin geeft u de grenzen (afbakening) aan van het projectgebied met de leidingen en het type gebouw. Neem hierin de volgende punten mee:
- Een duidelijke weergave van:
- de afbakening van het gebied dat u aansluit;
- de infrastructuur die u aanlegt;
- de bestaande infrastructuur;
- de ondersteunende infrastructuur die u aanlegt.
- De demarcatie tussen de leidingen van het warmtenet en de leidingen van de warmteafleversets en overdrachtstations in het horizontale (x-y-)vlak.
Stem deze af op andere ondergrondse en bovengrondse infrastructuur. Zorg ervoor dat deze in de ontwerptekening op elkaar aansluiten. Is dat niet zo? Schrijf hiervoor dan een aparte toelichting op de ontwerptekening.
Nummer of label alle leidingdelen. Zowel voor de levering aan glastuinbouwondernemingen, voor niet-glastuinbouwondernemingen als voor gecombineerde warmtelevering. Gebruik deze nummering ook in de uitsplitsing van de kosten en in de begroting. Zorg ook dat de DN-maat weergegeven is. - De fasering van de aanleg van het warmtenet. Zorg ervoor dat de fases terugkomen in het projectplan en de mijlpalen.
- Neem deze gegevens mee in uw ontwerp:
- Nodige bouwkundige werkzaamheden.
- Positie van de afleverset(s) bij de glastuinbouwondernemingen.
- Lever uw ontwerp en de tekening als pdf-bestand aan.
Bijvoorbeeld concessies, intentieverklaringen of samenwerkingsovereenkomsten. Voorbeelden van partners zijn:
- warmteproducent
- warmtebedrijf
- warmteleverancier
- afnemer
- gemeente
Dan is het belangrijk om deze mee te sturen. Denk aan:
- rapporten die de technische of economische claims onderbouwen die u in het projectplan doet;
- toezeggingen van de bank of van investeerder(s);
- intentieverklaringen en samenwerkingsovereenkomsten;
- jaarrekening(en);
- vergunningen.
Iemand machtigen
U kunt een intermediair machtigen om:
- uw subsidieaanvraag te doen;
- uw hele aanvraag te regelen;
- uw aanvraag te regelen en uw vaststellingsaanvraag te doen.
U geeft uw keuze voor een van deze opties door in uw aanvraag. Zie ook Iemand machtigen of gemachtigd worden.
Bent u intermediair?
Huurt de aanvrager u in als adviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren? Dan bent u intermediair. Gebruik uw eigen inloggegevens voor eHerkenning (eH3). Vraagt u aan namens een dochter- of zusterbedrijf? Ook dan bent u intermediair. Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel.
Lees meer over de voorwaarden om subsidie aan te vragen via Subsidie Warmte infrastructuur Glastuinbouw (SWiG).
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur