Extra fiscaal voordeel voor start-ups
Bent u een start-up en heeft u een S&O-verklaring (WBSO) ontvangen waarin startersvoordeel is toegekend? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de gebruikelijkloonregeling voor start-ups of de aandelenoptieregeling voor start-ups.
Met beide regelingen betaalt u als start-up minder loonbelasting. De Belastingdienst voert de fiscale regelingen uit. In bepaalde gevallen moet u bij ons (RVO) een de-minimisverklaring indienen. Hieronder leest u wanneer en hoe u dat doet.
Wat is de gebruikelijkloonregeling voor start-ups?
Als u de gebruikelijkloonregeling voor start-ups toepast, dan mag u het wettelijk minimumloon nemen als gebruikelijk loon. Of, als dat lager is, het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Dit laatste moet u aannemelijk maken. De gebruikelijkloonregeling geldt vanaf 2017.
Voorwaarden gebruikelijkloonregeling
U kunt gebruik maken van deze regeling als:
- u werknemer bent van uw start-up; en
- u als werknemer een aanmerkelijk belang in uw bedrijf heeft;
- uw bedrijf een S&O-verklaring (WBSO) heeft ontvangen waarin startersvoordeel is toegekend.
Voldoet u aan al deze voorwaarden en bent u verzekerd voor de werknemersverzekeringen? Dan moet u eerst een de-minimisverklaring bij ons indienen om gebruik te kunnen maken van gebruikelijkloonregeling.
Voldoet u aan alle voorwaarden, maar bent u niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen? Dan kunt u de gebruikelijkloonregeling direct toepassen bij uw aangifte loonheffingen. U hoeft dan geen de-minimisverklaring bij ons in te dienen.
Wat is de aandelenoptieregeling voor start-ups?
Bent u een start-up en kent u uw werknemers aandelenoptierechten toe? En oefent een werknemer deze rechten uit of vervreemdt de werknemer ze? Dan houdt u loonheffingen in over 75% in plaats van 100% van dit voordeel, voor zover dit voordeel niet meer is dan € 50.000. De regeling geldt vanaf 2018.
Voorwaarden aandelenoptieregeling
U kunt gebruik maken van deze regeling als:
- uw bedrijf inhoudingsplichtig is en één of meer medewerkers in loondienst heeft waarvoor een verstrekt aandelenoptierecht wordt uitgeoefend of vervreemd;
- uw bedrijf in het jaar waarin dat aandelenoptierecht is verstrekt een S&O-verklaring (WBSO) heeft ontvangen waarin startersvoordeel is toegekend;
- op het moment dat de werknemer de aandelenoptierechten uitoefent of vervreemdt het ten minste 12 maanden geleden, maar niet langer dan 5 kalenderjaren geleden is dat u ze heeft toegekend.
Wilt u gebruikmaken van de aandelenoptieregeling voor start-ups? Dan moet u altijd eerst een de-minimisverklaring bij ons indienen.
De-minimisplafond
U mag de gebruikelijkloon- en/of de aandelenoptieregeling alleen toepassen als uw bedrijf niet uitkomt boven het de-minimisplafond voor wat betreft staatssteun volgens het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie. De gegevens die u invult in de de-minimisverklaring bepalen of u de gebruikelijkloonregeling of aandelenoptieregeling voor start-ups mag toepassen.
Let op: Beide regelingen kennen een eigen de-minimisverklaring. U vindt beide formulieren in eLoket.
De-minimisverklaring indienen
Wilt u een de-minimisverklaring indienen, dan neemt u de volgende stappen:
- Check of u aan de voorwaarden voldoet.
- Log in op eLoket met eHerkenning niveau 3 (eH3). Heeft u zelf WBSO aangevraagd? Dan beschikt u al over een geldig eHerkenningsmiddel. Bent u nieuw op eLoket? Vul dan eenmalig uw profiel in. Geen eHerkenning? Lees hoe u eHerkenning aanvraagt.
- Vul een de-minimisverklaring in. Kies in eLoket het juiste formulier:
- verklaring de-minimissteun t.b.v. gebruikelijkloonregeling voor start-ups
- verklaring de-minimissteun t.b.v. aandelenoptieregeling voor start-ups.
- Dien het juiste formulier in via eLoket.
- Wij kunnen een controle doen op de juistheid van de door u ingevulde gegevens.
- U ontvangt van ons een digitale ontvangstbevestiging van uw ingediende verklaring.
- U vindt uw ingediende verklaring terug in ‘Mijn overzicht’ in eLoket.
- In uw verklaring kunt u zien of u de gebruikelijkloon- en/of de aandelenoptieregeling al dan niet mag toepassen bij uw belastingaangifte.
- Bewaar dit bericht in uw loonadministratie, u moet het kunnen tonen als de inspecteur ernaar vraagt.
U kunt maximaal 3 jaar de gebruikelijkloon- en/of de aandelenoptieregeling toepassen.
Lees meer over loon en aanmerkelijk belang op de website van de Belastingdienst.
Vragen over de WBSO?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat