Subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheids- en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI)

De regeling is tijdelijk gesloten. U kunt nu geen aanvraag indienen.

Heeft u internationale ambities en interesse in buitenlandse markten? Wilt u in het buitenland een project uitvoeren of investeren in een onderneming? Of wilt u mogelijke afnemers overtuigen van uw technologie? Dan is de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI) misschien interessant voor u.

Met deze regeling stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken dat meer Nederlandse ondernemingen succesvol internationaal zakendoen in ontwikkelde landen, in opkomende markten en in ontwikkelingslanden. In ontwikkelingslanden draagt het ministerie hiermee positief bij aan duurzame lokale ontwikkeling.

DHI richt zich op mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk met internationale ambitie en interesse in buitenlandse markten. Met de mkb-toets kunt u zien of u een mkb-ondernemer bent.

De DHI-regeling is een tenderprogramma. Tijdens een tender kunt u een aanvraag indienen. De 1e tender voor 2018 is op 29 maart, 15.00 uur gesloten. De 2e tender 2018 opent op 9 augustus en sluit op 21 september, 15.00 uur (Nederlandse tijd).

Op 21 juni en 26 juni 2018 organiseren wij een informatiebijeenkomst in Den Haag en Eindhoven over de 2e tenderronde. U kunt zich tot 16 juni aanmelden.

DHI ook voor Caribische deel Koninkrijk

Vanaf 2018 is DHI opengesteld voor het Caribische deel van het Koninkrijk. Dit betekent het volgende:

  • Bedrijven die gevestigd zijn op Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen een aanvraag indienen voor DHI-projecten op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en landen buiten het Koninkrijk. Ze kunnen geen aanvraag indienen voor Europees Nederland, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
  • Bedrijven die gevestigd zijn op Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen een aanvraag indienen voor DHI-projecten op landen buiten het Koninkrijk. Ze kunnen geen aanvraag indienen voor Europees Nederland, Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
  • Bedrijven die gevestigd zijn in Europees Nederland kunnen een aanvraag indienen voor DHI-projecten op Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en landen buiten het Koninkrijk. Ze kunnen geen aanvraag indienen voor Europees Nederland.
Voor sommige landen gelden internationale sancties. Aanvragen voor deze landen beoordeelt RVO.nl met extra zorg. Wanneer een internationale sanctie van toepassing is, is het mogelijk dat er geen ondersteuning via DHI wordt gegeven.

Vul uw aanvraag volledig in

Helaas ontvangen we veel DHI-aanvragen die niet volledig zijn. Een aanvraag is pas volledig als u alle bijlagen bijvoegt, invult en op de aangewezen plekken ondertekent. Onvolledige aanvragen wijzen we af.

Aanvullingen voor de 1e tender die wij ontvangen ná 29 maart 2018, 15.00 uur Nederlandse tijd nemen wij niet mee in de beoordeling van uw aanvraag.

Budget

Het beschikbare budget per tender in 2018 is € 2 miljoen voor DGGF-landen en € 2,5 miljoen voor overige landen.

Verplichte quickscan

Heeft u een concreet plan voor een demonstratieproject, een haalbaarheidsstudie of een investeringsvoorbereidingsstudie? Voorafgaand aan een DHI-aanvraag moet u een quickscan indienen. Hiermee bepalen we of uw idee past binnen de DHI-regeling. U kunt het hele jaar door een quickscan insturen.

Aanvraagproces

Het aanvraagproces bestaat uit een aantal stappen. Na indiening van de quickscan ontvangt u een advies of uw project voldoende aansluit bij de subsidieregeling. Samen met dit advies ontvangt u een code. Met deze code kunt u tijdens een tenderronde een aanvraag indienen via mijn.rvo.nl.

Presentaties informatiebijeenkomst

Voor de informatiebijeenkomst over DHI op 23 januari was veel belangstelling. In een aparte sessie werd ingegaan op het invullen van de aanvragen. Bekijk de algemene presentatie van de informatiebijeenkomst (pdf) en de presentatie van de sessie voor consultants (pdf).

Inspiratie opdoen?

Hoe maken andere ondernemers gebruik van de DHI-regeling? Lees hun ervaringen en tips.

Projectuitvoering DHK

Voert u een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie uit onder de DHK-regeling (voorganger DHI)? Of wilt u het project of de studie afronden? Lees meer over de benodigde formulieren en documenten.

Wet- en regelgeving

Veelgestelde vragen

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen over de DHI-regeling.

Service menu right