Gebouwde omgeving en MIA\Vamil
Investeert u in een bedrijfsmiddel dat een duurzame gebouwde omgeving bevordert? Dan heeft u mogelijk belastingvoordeel met de MIA\Vamil. Denk hierbij aan investeringen die bijdragen aan een circulaire economie of klimaatadaptatie.
Bij circulair bouwen verbruikt u minder grondstoffen en ziet u bouwafval als grondstof voor nieuwe bouwprojecten. Daarnaast staan er verschillende technieken op de Milieulijst om klimaatadaptief te bouwen. Dit zorgt ervoor dat we beter bestand zijn tegen hittestress en wateroverlast door extreme neerslag.
Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over de gebouwde omgeving te gaan. U krijgt dan een indruk van de investeringsmogelijkheden van de MIA\Vamil.
- Klikt u in de infographic op een groen tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelen van de Milieulijst 2023 waarvoor u MIA\Vamil kunt aanvragen;
- Klikt u op een blauw tekstkader? Dan krijgt u ook een voorsortering van bedrijfsmiddelen van de Energielijst 2023. Deze bedrijfsmiddelen richten zich op energiebesparing. Aanvragen hiervoor doet bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Nieuwe mogelijkheden Milieulijst 2023
Op de Milieulijst 2023 staan weer nieuwe mogelijkheden voor duurzame investeringen in de gebouwde omgeving. In bovenstaande infographic komen deze nieuwe bedrijfsmiddelen onder verschillende categorieën terug, zoals:
- een (verdergaand) zeer duurzaam nieuw utiliteitsgebouw volgens DGNB International (onder 'Duurzame gebouwen')
- circulaire wand- of vloerpanelen met terugnamegarantie (onder 'Bouwmaterialen' en 'Interieur en inrichting')
- een accu of biogasaggregaat voor stroomvoorziening van lokale activiteiten (onder 'Bouwmaterieel')
Circulaire gebouwen
Milieulijst 2022
Voor investeringen in circulaire gebouwen biedt de Milieulijst 2022 de volgende opties waaruit het gebouw moet bestaan:
- 5 bouwmaterialen met een categorie 1-productkaart in de NMD, of;
- 3 bouwmaterialen en een toestel binnen een gebouwinstallatie met een categorie 1 productkaart in de NMD, of;
- een gebouw dat voor ten minste 50% (op volumebasis) bestaat uit hernieuwbare grondstoffen.
Voor het melden van een circulair gebouw voor de Milieulijst 2022 vindt u hieronder:
- onze Handreiking Circulaire gebouwen Milieulijst 2022;
- informatie over de NMD-MIA-lijst met materialen die voldoen aan de MIA-eisen.
Meldt u een investering in een circulair utiliteitsgebouw (code G 6100) of circulaire woning (code G 6102)? Dan:
- moet een aantal bouwmaterialen met een categorie 1-productkaart in de Nationale Milieudatabase (NMD) staan;
- moet uit de database blijken dat deze materialen voor ten minste 50% gerecycled materiaal bestaan. En/of dat het materiaal voor minstens 20% herbruikbaar is in het eindelevensduurscenario. Zie hiervoor punt 5 van code G 6100 en G 6102 van de Milieulijst 2022.
De informatie over het percentage gerecycled of herbruikbaar materiaal is helaas nog niet zichtbaar in (de viewer van) de NMD. Daarom heeft de NMD een NMD-MIA-lijst (pdf) gepubliceerd met daarop de materialen die aan deze eisen voldoen. Zodat u weet welke materialen u in uw gebouw kunt toepassen.
Met deze lijst controleren wij of de materialen in uw gemelde investering aan de eisen voldoen. De lijst wordt elke 2 weken geüpdatet, totdat de viewer compleet is. De NMD is eigenaar van deze lijst.
Gebruikt u materialen die volgens de fabrikant aan de eisen voldoen, maar nog niet of onvolledig in de NMD staan? Dat kan. De fabrikant moet dan een levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren en opnemen in de NMD. Of de productkaart in de NMD aanvullen met de benodigde informatie. Dit hangt af van of de fabrikant al een categorie 1-productkaart in de NMD heeft staan of niet.
Bent u fabrikant, voldoet uw product aan de criteria en wilt u dat deze wordt opgenomen in de NMD-MIA lijst? Of wilt u een fabrikant wijzen op de lijst? U vindt meer informatie over hoe u uw product op de lijst kan krijgen op de NMD-pagina. In onze handreiking Circulaire gebouwen staat meer informatie over de eisen aan het gebouw en specifiek het vereiste (ontwerp)assessment.
Milieulijst 2023
De eisen voor de Nationale Milieudatabase (NMD) zijn in 2023 vervangen door eisen aan de hoeveelheid hernieuwbare, hergebruikte, demontabele en herbruikbare materialen die toegepast worden in het gebouw. Voor het melden van een circulair gebouw voor de Milieulijst 2023 vindt u hieronder onze Handreiking Circulaire Gebouwen- Milieulijst 2023.
Naast circulaire gebouwen staan er nog andere circulaire bedrijfsmiddelen voor de gebouwde omgeving op de Milieulijst. Deze bedrijfsmiddelen herkent u in de Milieulijst aan het blauwe CE-logo.
Klimaatadaptie en de inzet van groen
Klimaatadaptieve maatregelen zijn nodig om beter bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden. We passen de gebouwde omgeving hierop aan, zodat we minder kwetsbaar worden voor klimaatverandering. Te denken valt aan het lokaal vasthouden van water in buffers onder de grond of op het dak en het stimuleren van lokale infiltratie.
Of de inzet van groen, omdat dit water vasthoudt en bijdraagt aan de verlaging van de temperatuur in de stad. Oppervlakken met planten warmen namelijk minder snel op en houden minder warmte vast. Groene daken werken dan ook koude- en warmteregulerend. Dit zorgt voor een beter binnenklimaat, is energiebesparend en zorgt daarmee voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast draagt meer groen bij aan het in stand houden van de biodiversiteit.
Vragen over MIA\Vamil?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat