Blog: Van gas naar waterstof; profiteer van de Duitse groene ambitie

Gepubliceerd op:
24 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
23 februari 2024

Bent u actief in de waterstofsector en wilt u internationaal uitbreiden? Duitsland biedt kansen voor zakelijke groei en uitbreiding. Ik ben Bettina Denker-Gosch, Business Development Coach bij RVO, en deel graag mijn kennis over waterstoftechnologie in dit blog. 

"Ik kom vaak economische kansen tegen in mijn werk. Als adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heb ik dagelijks contact met ambassades en consulaten in Duitsland. Zij signaleren met de Netherlands Business Support Offices (NBSO's) actuele marktkansen. Een van de kansen van nu is waterstoftechnologie."

Bettina Denker-Gosch
Business Development Coach RVO

Alleen duurzame energiebronnen in 2025

Waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen: schoon, duurzaam en veelzijdig. Het Europese doel, een CO2-neutrale energievoorziening in 2050, is alleen haalbaar met groene waterstof. Als directe buren zijn Duitsland en Nederland onmisbare partners voor de ontwikkeling van een groene waterstofinfrastructuur en de verduurzaming van de industrie.

Duitsland investeert volop in waterstofambitie 

Duitse bedrijven boeken successen in duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld met brandstofcellen en elektrolyse voor de productie van groene waterstof. Duitsland wil zijn rol als wereldleider in de waterstoftechnologieën bevestigen. Daarom stelde de federale regering een nationale waterstofstrategie op: BMWK - Die Nationale Wasserstoffstrategie.

Samenwerking met Nederland

De Duitse overheid investeert niet alleen miljarden euro's in hun waterstof-ambitie, maar werkt ook graag samen met Nederland. Beide regeringen tekenden in 2019 de Joint Declaration of Intent on the Energy transition. Hierin staat bijvoorbeeld dat de landen samen haalbaarheidsstudies en onderzoeken uitvoeren naar waterstoftechnologie.

Ook investeringen op deelstaatniveau 

Ook op deelstaatniveau leggen de Duitse regeringen de nadruk op het uitbreiden van waterstofinfrastructuur en investeringen in waterstoftechnologie. Er zijn volop succesvolle praktijkvoorbeelden en samenwerkingen:

  • Noordrijn-Westfalen, de Duitse bondsregering en Nederland hebben de gezamenlijke studie HY3 naar de grensoverschrijdende waterstofinfrastructuur, -productie en -vraag laten uitvoeren. Samen kunnen Nederland en Noordrijn-Westfalen een belangrijke 'waterstofhub' in Europa worden.
  • Baden-Württemberg werkt aan een waterstofroadmap met lokale, nationale en internationale partijen. 
  • Beieren wil dé voorloper worden op gebied van waterstoftechnologie. Hun toekomstvisie is dan ook waterstoftechnologie ‘Made in Bavaria’.
  • De Noord-Duitse deelstaten hebben grote interesse in het Hydrogen Valley project HEAVENN in Noord-Nederland.  

Waar liggen uw marktkansen in de Duitse waterstof?

De Duitse overheid ondersteunt private partijen met maatregelen en regelingen bij hun investeringen in waterstofproductie, -infrastructuur en -gebruik. Daarbij richt Duitsland zich ook op import van groene waterstof. Daarnaast stimuleert de overheid het gebruik van waterstof in vooral de chemie- en staalindustrie en voor zwaar transport.  

Omdat Nederland en Duitsland de uitdagingen in de energietransitie delen, is innovatie en internationale samenwerking noodzakelijk. Deze samenwerking biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennispartners op het gebied van:  

  • de importketen;
  • gaspijpleidingen/-infrastructuur;
  • elektrolysers.

Profiteer van een nationaal en regionaal netwerk

Heeft u interesse om in deze sector zaken te doen? Mijn advies is om tijd te investeren in het vinden van de juiste zakenpartners of samenwerkingen. Dan krijgt u sneller voet aan de grond in Duitsland.

RVO zet zich in voor de opbouw van een Nederlands netwerk met nationale en regionale Duitse partijen. U kunt met ons netwerk in de waterstof:

  • uw kennis opbouwen; 
  • uw netwerk in de waardeketen vergroten; 
  • profiteren van de investeringen uit de Duitse waterstofstrategie. 

Zakenpartnersupport Op Maat

Mijn collega's en ik helpen u graag bij het vinden van de juiste zakelijke contacten, samen met het buitenlandnetwerk. Met onze kennis van de lokale markt adviseren wij u bijvoorbeeld over vakbeurzen en evenementen. Precies wat bij u past.

Bent u tevreden over deze pagina?