Agrarische bedrijfsoverdrachten
Verandert het eigendom of de rechtsvorm van uw bedrijf? Bijvoorbeeld door een overdracht, samenvoeging of splitsing? Of stopt uw bedrijf? Dit geeft u door aan KVK en ons. Ook laat u ons weten wanneer deze verandering ingaat. Volg het stappenplan om alles goed te regelen.
Ook bij overlijden van de bedrijfsvoerder zijn aanpassingen in de registratie nodig. Stapt iemand in of uit uw maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap? En blijft uw huidige KVK-nummer actief? Dan hoeft u niets door te geven.
Soorten bedrijfsoverdrachten
Er bestaan verschillende soorten bedrijfsoverdrachten. Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie. We leggen de opties aan u uit.
Draagt u het hele bedrijf over aan een andere partij? Of wijzigt de rechtsvorm van uw bedrijf? Dan noemen wij dat een bedrijfsoverdracht. De opvolger van het bedrijf krijgt een nieuw relatienummer van ons. Vraag bij KVK of in uw situatie een nieuw KVK-nummer nodig is.
Worden bedrijf A en bedrijf B samengevoegd onder het KVK-nummer van bedrijf A? Dan is dit ook een hele bedrijfsoverdracht.
Bent u alleen nog hobbymatig bezig en houdt u nog dieren? Dan heeft u een hobbybedrijf. Geef in deze situatie een bedrijfsoverdracht door. Vul bij de overnemende partij het relatienummer in dat hoort bij uw BSN. Op die manier kunt u in de toekomst meldingen over identificatie en registratie (I&R) doorgeven. U leest meer over de Meststoffenwet en hobbydieren op Welke administratie landbouwer.
Bij een samenvoeging gaan 2 of meer aparte bedrijven op in een nieuw bedrijf. Worden bedrijf A en bedrijf B samengevoegd tot bedrijf C? Hiervoor vult u 2 keer het formulier Bedrijfsoverdracht melden in. Eén voor de overdracht van bedrijf A naar bedrijf C. En één voor de overdracht van bedrijf B naar bedrijf C.
Stopt u uw bedrijf en gaat het verder als 2 of meer aparte bedrijven? Dan noemen we dit een splitsing. U meldt een bedrijfsoverdracht voor elk nieuwe bedrijf. Doe dit samen met de overnemende partijen. Blijft uw bedrijf actief en draagt u een deel over? Dit noemen we een afsplitsing. Vul een bedrijfsoverdracht in samen met de overnemende partij.
Houdt u na de (af)splitsing uw KVK-nummer en krijgt het nieuwe bedrijf een nieuw KVK-nummer? Dit werkt ook zo met het relatienummer. Vervalt uw KVK-nummer en krijgt het nieuwe bedrijf een nieuw KVK-nummer? Dan krijgt het nieuwe bedrijf ook een nieuw relatienummer.
Gaat u stoppen met uw agrarische bedrijf en draagt u niets over? Dit noemen we een bedrijfsbeëindiging. Draagt u uw bedrijf in gedeelten over en heeft u geen registraties meer bij RVO? Dan meldt u ook een bedrijfsbeëindiging.
Hoe wijziging doorgeven?
U geeft uw wijziging door op mijn.rvo.nl. Dit doet u met het formulier Melding overdracht of beëindiging agrarisch bedrijf. Bedrijven loggen in met eHerkenning, minimaal niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau eH2+. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Vul het formulier samen met de overnemende partij in.
We leggen uit welke stappen u volgt en wat u nodig heeft.
1. Geef de wijziging door aan KVK
KVK legt uit wat u regelt als u een bedrijf overneemt, overdraagt of voortzet in een andere rechtsvorm. Dit verschilt per situatie. Bekijk wat voor u geldt op KVK.nl.
2. Vraag een nieuwe eHerkenning aan
Regel een nieuwe eHerkenning met niveau 2+ of 3. Hoe u eHerkenning aanvraagt, leest u op de website van eHerkenning. Daar vindt u ook alle leveranciers. Vergeet niet uw oude eHerkenning op te zeggen als u die niet meer nodig heeft.
3. Regel een nieuw relatienummer
U heeft een nieuw relatienummer bij RVO nodig. Hiervoor logt u in op mijn.rvo.nl met uw nieuwe KVK-nummer en uw nieuwe eHerkenning. Klik bovenaan de pagina op: Inloggen op mijn.rvo.nl. Wij registreren dan uw gegevens.
4. Tip: Noteer welke machtigingen u heeft
Deze stap noemen we als tip. Heeft u machtigingen bij RVO, dus kan iemand namens u zaken bij ons regelen? En wilt u voor het nieuwe bedrijf weer dezelfde machtigingen regelen? Noteer dan uw huidige machtigingen of maak er een schermafbeelding van.
U vindt de machtigingen in Mijn dossier. Log in op mijn.rvo.nl, ga naar Mijn dossier en klik op Mijn machtigingen. Doe dit voordat u de machtiging uit stap 5 aanvraagt. Want hierna kunt u uw machtigingen niet meer inzien.
5. Regel een machtiging voor uw uitgeschreven KVK-nummer en oude relatienummer van RVO
Als uw bedrijf is uitgeschreven bij KVK, kunt u niet meer inloggen op mijn.rvo.nl. Om weer toegang te krijgen kunt u iemand, bijvoorbeeld uzelf, machtigen. U gebruikt hiervoor het formulier Toegang tot gegevens aanvragen. Dit formulier vindt u op de pagina Machtigingen op mijn.rvo.nl. Log in met uw DigiD. Wij verwerken uw machtiging binnen 5 werkdagen. Als gemachtigde kunt u 1 jaar lang zaken melden en 5 jaar de gegevens inzien.
6. Meld de overdracht of beëindiging van uw agrarisch bedrijf
U geeft uw wijziging door op mijn.rvo.nl. Dit doet u met het formulier Melding overdracht of beëindiging agrarisch bedrijf. Volg daarvoor de volgende stappen:
Kies de manier die voor u geldt:
- Heeft u een bedrijf en heeft u geen nieuw relatienummer bij RVO? Dan logt u in met uw eHerkenning, minimaal niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau eH2+.
- Bent u particulier en heeft u geen nieuw relatienummer bij RVO? Dan logt u in met DigiD.
- Heeft u een nieuw relatienummer bij RVO? En heeft u uzelf daarmee gemachtigd om namens het oude relatienummer te handelen (stap 2)? Log dan in met uw DigiD waarop u uzelf heeft gemachtigd.
Kies het oude bedrijf. Zo vult u het formulier namens het oude relatienummer in.
Kies welke optie voor u geldt. Hierna opent het formulier.
Waarop moet u precies letten als u het formulier invult? En welke zaken moet u nog apart van het formulier regelen? U leest het op Aandachtspunten bij bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging.
Bij een bedrijfsoverdracht geeft u een overdrachtsdatum aan ons door. Dit is de datum waarop de nieuwe partij verantwoordelijk wordt voor het bedrijf. Zij mag dan bijvoorbeeld beslissingen nemen en contracten afsluiten. Ook betaalt zij de rekeningen en draagt het risico. Geeft u een bedrijfsoverdracht door? Denk dan hieraan:
- De overdrachtsdatum die u bij ons meldt is gelijk aan de overdrachtsdatum bij KVK.
- U geeft de overdracht binnen 30 dagen nadat de wijziging heeft plaatsgevonden aan ons door.
Het is belangrijk dat u de juiste overdrachtsdatum doorgeeft. En dat u dit op tijd doet. Alleen dan kunnen wij uw bedrijfsoverdracht verwerken.
Bij de subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van 2024 heeft de overdrachtsdatum misschien gevolgen voor de uitbetaling. Dit leest u op Bedrijfsoverdracht en GLB 2024.
7. Overnemende partij ondertekent de melding
Is er een overnemende partij? Dan krijgt die een e-mail met de vraag om de melding van de bedrijfsoverdracht te ondertekenen.
8. Uw nieuwe gegevens doorgeven aan anderen
U geeft uw nieuwe gegevens ook nog aan andere partijen door. Laat u bijvoorbeeld I&R-meldingen via uw managementprogramma uitvoeren? Dan vraagt u hiervoor een nieuwe gebruikerscode en wachtwoord bij ons aan. Neem telefonisch contact met ons op om dit te regelen. Deze nieuwe gegevens moeten in het managementprogramma worden ingevuld. De leverancier van uw pakket kan u hierbij helpen.
Heeft u uw Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) overgedragen? En heeft u een ANLb-subsidie aangevraagd bij een collectief (een samenwerking van landbouwers en andere beheerders van landbouwgrond)? Geef dan daar ook de verandering door.
Misschien heeft u nog meer (subsidie)regelingen bij ons, bijvoorbeeld de SDE- of SEPP-subsidie. Geef ook hiervoor uw nieuwe gegevens aan ons door.
Geef daarnaast uw nieuwe KVK-nummer en relatienummer bij RVO door aan uw afnemers, leveranciers en vervoerders. Het is belangrijk dat ook zij uw nieuwe gegevens gebruiken.
9. Regel nieuwe machtigingen bij ons
Had u op het oude relatienummer bij ons mensen gemachtigd om namens u te handelen? Regel opnieuw een machtiging voor de juiste personen namens het nieuwe bedrijf. Als u bij stap 4 uw machtigingen had opgeslagen, kunt u deze nu gebruiken. Lees meer over iemand machtigen of gemachtigd worden.
Digitaal regelen niet mogelijk?
Lukt het niet om het formulier digitaal in te vullen? Wij kunnen u een papieren formulier Melding overdracht of beëindiging agrarisch bedrijf sturen. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 088 042 42 42. Bent u particulier, dan belt u 088 042 47 47. Stuur het ingevulde formulier naar:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Antwoordnummer 3060
8000 WB Zwolle
Na uw melding
Hebben alle partijen het formulier verstuurd? Dan krijgen deze een ontvangstbevestiging via het opgegeven e-mailadres.
Heeft u de overdracht op papier aan ons doorgegeven? Dan sturen we u binnen 5 werkdagen een ontvangstbevestiging.
Wij beoordelen en verwerken het formulier binnen 6 weken nadat wij dit hebben ontvangen. Heeft u het bedrijf overgenomen? Dan vindt u de registraties die zijn overgezet in Mijn dossier op mijn.rvo.nl. Wij verwerken de productierechten en natuursubsidies zo snel mogelijk, maar dit kan wat langer duren. Als deze registraties zijn overgezet, ziet u dat in Mijn dossier. U krijgt hierover ook een brief van ons.