Anti-dwangarbeidverordening (FLR)

Gepubliceerd op:
1 juli 2025

De Europese Anti-dwangarbeidverordening (Forced Labour Regulation) (FLR) verbiedt bedrijven om producten gemaakt met dwangarbeid aan te bieden op de Europese markt of daarvandaan te uit te voeren. Hieronder valt ook gedwongen kinderarbeid. De wet geldt voor alle bedrijven, sectoren en producten, ongeacht waar  de producten zijn  gemaakt. U kunt zich goed voorbereiden door due diligence (gepaste zorgvuldigheid) toe te passen.

Wat houdt de FLR in?

Dwangarbeid betekent "alle arbeid of diensten die worden verricht door een persoon onder de dreiging van een straf en waarvoor de betrokkene zich niet vrijwillig heeft aangeboden". De wet FLR gaat dit tegen. De wet bestrijdt ook oneerlijke concurrentie; het gebruik van dwangarbeid is bij sommige bedrijven nu helaas nog een verdienmodel.

Voor wie geldt deze wet? 

Deze wet geldt op alle producten en voor alle bedrijven en economische sectoren. Producten verkocht via e-commerce vallen ook onder deze wet. Diensten zijn ervan uitgesloten.

Hoe werkt de FLR?

Hoe bereidt u zich goed voor op de FLR?

Dit is de beste manier om het risico op dwangarbeid in de waardeketen te identificeren, te verminderen en aan te pakken.

  • Met de Richtsnoeren voor bedrijven die de Europese Commissie uiterlijk 14 juni 2026 gaat uitbrengen. Hierin leest u wat due diligence rondom dwangarbeid inhoudt, de risico-indicatoren voor dwangarbeid, en goede methoden voor het beëindigen en verhelpen ervan.
  • De Europese Commissie stelt een openbare database op van risicoproducten en risicoregio’s.  Dit helpt u prioriteiten te stellen in uw due diligence.
  • Ga in gesprek met de RVO-adviseurs van het MVO-steunpunt. Zij geven advies op maat  voor uw bedrijf.
  • Sluit u aan bij sectorale samenwerking, een programma dat uw bedrijf helpt bij het toepassen van due diligence.

Wanneer gaat de wet in?

  • De FLR is op 13 december 2024 in werking getreden.
  • Vanaf 14 december 2027 is de FLR van toepassing op alle bedrijven.
  • De Europese Commissie stelt de specifieke richtsnoeren en de database van risicoproducten en risicoregio’s uiterlijk 14 juni 2026 beschikbaar. Zodra deze beschikbaar zijn, leest u dat hier.

Wilt u meer informatie?

Er is online meer informatie beschikbaar over de FLR. Wij hebben een aantal interessante links voor u op een rij gezet.

Internationaal MVO-beleid maakt de wereld én uw onderneming toekomstbestendig. De adviseurs van het MVO-steunpunt helpen u met advies op maat voor uw onderneming. Ook beantwoorden we uw vragen, bijvoorbeeld over CSRD en CSDDD. Zo zet u een volgende stap, of die nu groot of klein is. 

Mail naar mvosteunpunt@rvo.nl  

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?