Biologische landbouw: subsidies en regelingen
Bent u biologisch veehouder, akker- of tuinbouwer? Er zijn verschillende subsidies en regelingen die u financieel ondersteunen bij het biologisch produceren van voedsel. Bekijk ons overzicht.
Welke subsidies en regelingen zijn er?

Eco-regeling GLB
Heeft u een biologisch certificaat van Skal? Dan komt u in aanmerking voor de eco-regeling op niveau goud. U krijgt dan een aanvullende premie bovenop de basisbetaling.

Subsidie en belastingvoordeel voor natuur- en landschapsbeheer
Biologisch boeren gaat goed samen met natuur- en landschapsbeheer. Via de regelingen hieronder kunt u daarvoor subsidie krijgen. Deze subsidies vullen uw inkomsten op biologische bedrijfsvoering aan.
Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
Subsidie als u met andere landbouwers samenwerkt aan natuur- en landschapsbeheer. En daarmee de waterkwaliteit en de leefomgeving van dieren verbetert, of bijdraagt aan het klimaat. Bijvoorbeeld door minder te bemesten. Dit kan goed aansluiten bij een biologische bedrijfsvoering.
Natuurschoonwet 1928 (NSW)
Fiscaal voordeel als u uw landbouwgrond laat rangschikken onder de NSW. U kunt als biologisch boer ook samenwerken met een NSW-landgoed.
Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u
MIA\Vamil
Belastingvoordeel als u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en -technieken. Bijvoorbeeld in een stal voor een biologische melk- en pluimveehouderij of voor biologische teelt. Daarnaast zijn er algemene categorieën die ook kunnen gelden voor de biologische boer.
GLB-NSP plattelandsfonds (was POP3)
Subsidies voor investeringen in een slimme, veerkrachtige landbouw. Bijvoorbeeld robotwieders of andere mechanische onkruidbestrijding, of investeringen voor meer dierenwelzijn. Kijk voor meer informatie op de website van uw provincie.
Veenweideregeling
Werkt u als biologisch melkveehouder in een veenweidegebied of (in de buurt van) een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied? En wilt u de grondwaterstand in dit gebied verhogen of uw bedrijf verder extensiveren? U kunt in een samenwerkingsverband subsidie aanvragen. Dit kan weer in het 1e kwartaal van 2026.
Vraag over biologisch ondernemen?
Wilt u meer weten over biologisch ondernemen? Bijvoorbeeld over subsidies en fiscale regelingen voor biologische landbouw? Of een ander biologisch onderwerp? Laat uw vraag en gegevens achter en wij nemen contact met u op.
Deze pagina is onderdeel van de uitvoering van het Actieplan - Groei van biologische productie en consumptie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur