EemsEnergyTerminal
EemsEnergyTerminal B.V. (EET) ontwikkelt een tijdelijke LNG-installatie in de Eemshaven. Vloeibaar aardgas (LNG) wordt per schip naar de Eemshaven gebracht en daar door de installatie omgezet naar gas. Hierna kan het gas worden ingevoegd in het Nederlandse gastransportnet. De LNG-installatie wordt gerealiseerd om de Nederlandse en Europese leveringszekerheid te verbeteren op de kortst mogelijke termijn.
Stand van zaken
De procedure voor dit project is afgerond.
RCR procedure (voor 1 januari 2024):
- Besluiten onherroepelijk: 13 mei 2023
- Terinzagelegging besluiten: 31 maart 2023
- Terinzagelegging ontwerpbesluiten: 16 december 2022
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Het kabinet wil aan het einde van 2023 onafhankelijk zijn van Russische fossiele brandstoffen. Daarom heeft het kabinet samen met Gasunie stappen gezet om op korte termijn meer LNG te importeren. De import van LNG biedt een flexibele bron van aardgas die we voor de winter kunnen inzetten. Dit is één van de maatregelen waardoor Nederland minder afhankelijk is van aardgas uit Rusland. De aanleg van een nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven zorgt ervoor dat de import van LNG kan worden verdubbeld.
Op de procedure voor de ontwikkeling van de tijdelijke LNG-terminal is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit houdt in dat de minister voor Klimaat en Energie de ruimtelijke inpassing en vergunningen coördineert. Omwille van de snelheid heeft de minister toegestemd met het verzoek van Gasunie om voor enkele vergunningen de bevoegdheid over te dragen aan een ander bevoegd gezag of buiten de RCR te plaatsen. Dit draagt bij om binnen de wettelijke kaders de snelst mogelijke procedure te volgen.
Al deze stappen hebben het mogelijk gemaakt dat de LNG-terminal per 15 september 2022 is aangesloten op het aardgastransportnetwerk. Andere benodigde vergunningen ten behoeve van de LNG-terminal zijn nog niet verleend. Er is tijdelijk sprake van gedogen op basis van gedoogverklaringen van Provincie Groningen en Rijkswaterstaat. Deze situatie is tot 1 april 2023 toegestaan.
Gasunie is voortdurend met alle betrokken overheden in gesprek over de vergunningen om de ontwikkeling zorgvuldig, maar binnen de gestelde termijn, te realiseren. De start van het project werd mogelijk gemaakt via gedoogbeslissingen, omdat de vergunningen niet op tijd klaar kunnen zijn. De aanvragen voor de vergunningen geven aanleiding aan te nemen dat de vergunningen uiteindelijk verleend kunnen worden. De terminal zal dus voldoen aan de voorwaarden die uiteindelijk in de vergunningen worden vastgelegd.
Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende fasen van dit project.
- Terinzagelegging: de betreffende besluiten zijn op zaterdag 13 mei 2023 onherroepelijk geworden.
Meer informatie
Voor meer informatie over de realisatie van dit project kunt u terecht op de website van EemsEnergyTerminal.