Gasopslag Norg
De gasopslag Norg speelt een belangrijke rol in de afbouw van de winning uit het Groningenveld. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft onder voorwaarden ingestemd met het door de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) ingediende opslagplan voor de gasopslag Norg. De gasopslag Norg is gelegen binnen het gebied van de opslagvergunning Norg zoals verleend op basis van de Mijnbouwwet. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincies Drenthe en Groningen, in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier en in het verzorgingsgebied van het waterschap Noorderzijlvest. Sinds 1997 wordt er gas opgeslagen in de gasopslag Norg. Het opslagplan Norg betreft een wijziging van een eerder ingediend opslagplan. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de situatie tot 2019 betreft een effectieve verruiming van de opslag van 5 miljard Nm naar 6 miljard Nm3.
De documenten voor het Groningenveld zijn te vinden bij het project: Gaswinning Groningen.
Stand van zaken
De procedure voor dit project is afgerond.
RCR-procedure (voor 1 januari 2024)
- Uitspraak Raad van State: 10 maart 2021
- Terinzagelegging besluiten: 20 september 2019
- Terinzagelegging ontwerpbesluiten: 26 april 2019
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Het opslagplan is, zoals voorgeschreven in de Mijnbouwwet, ook voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het (ontwerp)instemmingsbesluit. Voor de onderbouwing van het oorspronkelijke opslagplan is door NAM een Engelstalig rapport opgesteld met betrekking tot mogelijke seismische dreiging. Dit rapport heeft niet ter inzage gelegen. Het rapport is hieronder te vinden.
Hieronder vindt u meer informatie over fase 1 van dit project.
Terinzagelegging: op 1 november 2019 liep de beroepstermijn af voor het op 20 september 2019 ter inzage gelegde instemmingsbesluit. Er is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft op 10 maart 2021 uitspraak gedaan. Hiermee is het instemmingsbesluit onherroepelijk geworden.
Meer informatie
Voor meer informatie over de realisatie van dit project kunt u terecht op de website van de NAM.