Hulp bij energie-infrastructuurprojecten in ruimtelijke plannen

Laatst gecontroleerd op:
15 juli 2025
Gepubliceerd op:
15 april 2024

Werkt u als gemeente of provincie aan grote energie-infrastructuurprojecten? Heeft u hier nog weinig ervaring mee? En wilt u hulp bij het inpassen van deze projecten in de ruimtelijke plannen van uw gemeente of provincie? Krijg gratis hulp van onze expertpool voor energie-infrastructuurprojecten.

Webinar expertpool MIEK-PEH

Kijk ons webinar terug en hoor meer over de expertpool MIEK-PEH. Hoe krijgt u hulp? Wat kunt u van ons verwachten? Met een praktijkvoorbeeld krijgt u de laatste inzichten en praktische handvatten.

Sneller bouwen van energie-infrastructuur

In Nederland werken we hard aan de overstap van fossiele energie naar duurzame energie (energietransitie). Om deze duurzame energie bij bedrijven en mensen thuis te brengen, is nieuwe energie-infrastructuur nodig.

Als gemeente of provincie heeft u vaak een belangrijke rol bij de ruimtelijke procedures van grote energie-infrastructuurprojecten. De grote uitbreidingen van de energie-infrastructuur leggen druk op gemeenten en provincies. Ook heeft u misschien niet altijd de juiste kennis in huis. Onze expertpool MIEK-PEH helpt u om energie-infrastructuur sneller aan te leggen.

Om welke energie-infrastructuurprojecten gaat het?

In het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK) staat welke energie-infrastructuurprojecten Nederland nodig heeft tot en met 2035. Omdat deze projecten van nationaal belang zijn, hebben ze ‘versnellingsopties’ om procedures korter te maken en vertraging te voorkomen.

Lees meer over het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat

Het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) zorgt ervoor dat er ruimte is voor de hoofdstructuur van het energiesysteem van de toekomst.

Lees meer over het Programma Energiehoofdstructuur

In het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (pMIEK) staan energie-infrastructuurprojecten van groot maatschappelijk belang die plaatsvinden in uw regio.

Ondersteuning bij ruimtelijke procedures

U kunt hulp krijgen bij ruimtelijke procedures van energie-infrastructuurprojecten voor:

  • hoogspanningsinfrastructuur
  • buisleidingen
  • grote (systeem)batterijen
  • elektrolyse op grote schaal

U kunt ook hulp krijgen bij de ruimtelijke reserveringen uit het Programma Energiehoofdstructuur (PEH). Zo blijft ruimte beschikbaar die nodig is voor de nationale en regionale energie-infrastructuur in uw gemeente en provincie.

De expertpool kan u helpen met:

  • capaciteit voor het doorlopen van de ruimtelijke procedures;
  • gesprekken met de netbeheerder(s);
  • een projectadviseur met technische kennis;
  • een omgevingsjurist voor het aanpassen van het omgevingsplan.

De expertpool helpt u niet met:

  • blijvende inzet van menskracht;
  • bestuurlijke overleggen op regionaal niveau.

Hulp nodig? Stel uw vraag

Lees hieronder meer over de gratis hulp die we u bieden. Of dien direct uw aanvraag in.

Stel uw vraag aan onze expertpool MIEK-PEH via het aanvraagformulier. Wij nemen contact met u op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Krijg hulp bij deze projecten

Hoogspanningsinfrastructuur

We gaan in Nederland steeds meer elektriciteit en steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken. Daarom moet het elektriciteitsnet flink uitbreiden om meer elektriciteit over het net te kunnen vervoeren.

Zo kunnen industrie, woningbouw, bedrijven en burgers meer elektriciteit krijgen. En verminderen we de problemen van netcongestie, de overbelasting van ons elektriciteitsnet. U speelt als gemeente of provincie een rol bij het inpassen van nieuwe elektriciteitsstations en -verbindingen in uw regio.

Binnenkort leest u hier meer over uw rol bij hoogspanningsinfrastructuur.

Buisleidingen

In het energiesysteem van de toekomst vervoeren we meer moleculen en gassen met ondergrondse buisleidingen. U reserveert als gemeente of provincie grond voor deze buisleidingen.

Binnenkort leest u hier meer over uw rol bij buisleidingen.

Grote (systeem)batterijen

Systeembatterijen kunnen op de juiste plek in het elektriciteitsnetwerk helpen bij het verminderen van netcongestie (de overbelasting van het elektriciteitsnet). U stuurt als gemeente of provincie op de plek en het ontwerp van deze batterijen.

Binnenkort leest u hier meer over uw rol bij (grote) systeembatterijen.

Elektrolyse op grote schaal

Nederland legt een waterstofnetwerk aan om elektriciteit op te slaan en over grote afstand te vervoeren. U heeft als gemeente of provincie een rol bij de inpassing van dit netwerk in het landschap en het gebruik van waterstof.

Binnenkort leest u hier meer over uw rol bij grootschalige elektrolyse.

Hoe krijgt u hulp?

  1. Dien uw verzoek in via ons aanvraagformulier.
  2. Onze adviseur neemt contact met u op voor een intakegesprek om uw vraag of probleem te bespreken. In dit gesprek proberen wij:
    1. uw vraag duidelijk te krijgen.
    2. vast te stellen welke stap uw gemeente of provincie vooruit kan helpen.
  3. Als de expertpool u kan helpen, stelt zij samen met onafhankelijke adviseurs een plan van aanpak op. Hierin staan de vraag, de planning en het op te leveren eindproduct. Dit doen wij gratis voor u.
  4. We brengen u in contact met een deskundige met veel ervaring en kennis over energie en ruimte. Die maakt uw rol als gemeente of provincie duidelijker.
  5. Als de behoefte van uw gemeente of provincie buiten de diensten van de expertpool valt, proberen wij u verder te helpen met een goed plan van aanpak. Of wij onderzoeken een mogelijk pilotproject.

Voorbeelden uit de praktijk

Wat was het succes van het project?

  • Beter overzicht van de energie-infrastructuurprojecten in de regio.
  • Betere samenwerking tussen gemeenten en het Rijk.
  • Onafhankelijke ondersteuning bij advies op plannen van het Rijk.
  • Beter in staat om draagvlak te creëren voor projecten bij bestuur en inwoners.

Gemeenten Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg

De regio Moerdijk is een knooppunt voor industriebedrijven die veel energie vragen. In 2024 kregen de gemeenten Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg hulp van de expertpool bij de MIEK-projecten die een grote impact hebben op de ruimte in de regio. Zo werd voor hen beter duidelijk wat de effecten van de MIEK-projecten zijn die in hun gemeenten spelen. Nu kunnen ze hun belangen beter aankaarten bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Wat was het succes van het project?

  • Verschillende scenario’s om mee te werken aan de realisatie van de batterij.
  • Een advies over het belang en de mogelijke voorwaarden van de batterij aan het college van B&W.
  • Vastleggen van specifieke voorwaarden in de (voorlopige) overeenkomst met de initiatiefnemer.

Gemeenten Dalfsen en Zwolle

De gemeente Dalfsen onderzoekt hoe zij mee wil werken aan een grote systeembatterij in de regio. Hoe kan de gemeente met het afgeven van de vergunning zorgen voor een grote systeembatterij die ook regionaal zorgt voor extra ruimte op het elektriciteitsnet? En hiermee netcongestie (de overbelasting van het elektriciteitsnet) verminderen? De expertpool werkt hiervoor samen met batterijexperts die de gemeente adviseren.

Vragen over de expertpool?

Weet u nog niet of u gebruik wilt maken van onze experts, maar heeft u wel een vraag over de expertpool? Stuur ons een e-mail: expertpoolmiekenpeh@rvo.nl. Wij nemen contact met u op voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?