Energiesysteem 2050

Gepubliceerd op:
17 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
18 september 2023

Nederland wil klimaatneutraal zijn in 2050. Iedereen in Nederland gebruikt dan alleen nog maar duurzame energie. Daarom werkt Nederland aan een plan voor een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrijkomt. Wij ondersteunen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op weg naar een duurzaam energiesysteem in 2050. Hoe pakken we dat aan?

Afbeelding Een nieuw energiesysteem

In 2050 wil Nederland een nieuw, klimaatneutraal energiesysteem hebben. Maar wat is het energiesysteem eigenlijk? En waarom willen we een nieuw energiesysteem?

Afbeelding Nationaal Plan Energiesysteem

Om het nieuwe energiesysteem te realiseren werken we aan een Nationaal plan energiesysteem (NPE). Hoe komt dit plan tot stand en wat staat erin?

Afbeelding Meedenken energiesysteem

De verandering naar een Nederland zonder fossiele energie heeft effect op alle Nederlanders. Daarom is het belangrijk dat iedereen kan meedenken over het nieuwe energiesysteem. Zoals deskundigen, belanghebbenden en overheden, maar ook alle inwoners van Nederland. Wanneer en waar kan dit?

Afbeelding Regio energiesysteem

Voor een nieuw energiesysteem moet de Rijksoverheid slimme keuzes maken met duidelijke prioriteiten. Wat moet eerst en wat kan later? De Rijksoverheid doet dat niet alleen. Ook gemeenten, provincies en marktpartijen maken hun eigen plannen en programma's.

Welke energie-infrastructuur hebben we nodig richting 2050 en waar kunnen we deze slim plaatsen? Het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) geeft kaders om zorgvuldig om te gaan met onze ruimte, met respect voor natuur, cultureel erfgoed en leefbaarheid. Hiermee kunnen we afspraken maken met gemeenten, provincies, havenbedrijven en netbeheerders. Bekijk de stand van zaken en denk mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?