Veranderingen Gecombineerde opgave 2024
In de Gecombineerde opgave 2024 hoeft u, als agrarisch ondernemer, minder vragen in te vullen dan in 2023. Dit jaar stellen wij geen extra vragen voor de Europese landbouwtelling: Integrated Farm Statistics (IFS). Vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en het mestbeleid zijn er een aantal veranderingen.
Veranderingen op hoofdlijnen
Hieronder vindt u veranderingen in de opgave op hoofdlijnen.
In het onderdeel Bedrijfsvoering krijgt u de volgende vragen niet meer:
- geslacht bedrijfshoofd
- bedrijfsopvolging
- dagelijkse leiding
- managementsysteem en veiligheidsplan
- verbrede landbouw en rechtstreekse verkoop aan consument
- opslagruimte landbouwproducten
- geproduceerde energie
Bij de vragen over meewerkende familie en regelmatig meewerkende personen geeft u alleen het aantal personen op. U hoeft niet het aantal mannen en aantal vrouwen apart in te vullen.
In het onderdeel Dieren krijgt u geen vragen meer over machines voor het verzorgen van de veestapel. Heeft u huisvesting voor rundvee? Dan krijgt u nu een vraag over stalstrooisel.
Huisvesting
Heeft u geiten en lopen deze het hele jaar buiten? U kunt dit nu ook opgeven bij soort huisvesting. Voor rundvee kunt u nu ook kiezen voor de huisvesting ‘ligboxenstal met V-vormige vloer van geprofileerde vloerelementen in een helling van 3,5% in combinatie met een gierafvoerbuis en mestschuif’.
Dit jaar is nieuw dat u het geslacht van de persoon of personen met de meeste zeggenschap over het bedrijf invult.
Verlengde weidegang melkkoeien = Weidegang
De benaming voor de eco-activiteit ‘Verlengde weidegang’ is aangepast naar ‘Weidegang’. Voor het uitvoeren van deze eco-activiteit moet u gecertificeerd zijn door Stichting Weidegang. De keuze is niet meer ‘Dag en nacht’ en Overdag’. U kiest nu voor ‘Minimaal 2500 uur beweiding’ of ‘Minimaal 1500 uur beweiding’. Meer informatie vindt u op Eco-activiteiten, punten en waarde 2024.
Verplaatsing van de niet grondgebonden overzichten
U ziet de overzichten voor Jonge landbouwers en Behoud zeldzame landbouwhuisdierrassen in het onderdeel Regelingen GLB en niet meer in het onderdeel Grond.
In het onderdeel Grond krijgt u geen vragen meer over:
- oppervlakte en aantal appel- en perenbomen
- beregening
- drainage
- bodembewerking en – bedekking op bouwland
Grond
U hoeft geen vragen meer te beantwoorden over andere grond. Nieuw dit jaar is de vraag of u deelneemt aan een agrarisch collectief voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Uw percelen
In het scherm Uw percelen vindt u een aangepaste verklaring.
Regelingen per perceel
Bufferstroken
Heeft u een bufferstrook op uw perceel? Dan hebben wij de oppervlakte bufferstroken al voor u afgetrokken van de opgegeven oppervlakte mest. Dit hoeft u in de opgave niet meer zelf te doen. U kunt de oppervlakte wel aanpassen als u het er niet mee eens bent. Ook kunt u dan aangeven waarom u het er niet mee eens bent. Daarnaast geeft u in Mijn percelen aan wat het juiste type waterloop is. U kunt daar ook laten weten of er een flauw talud is. Meer informatie vindt u op Bufferstroken in Mijn percelen 2024.
Met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied)
Ligt uw perceel in een met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied)? Dan informeren wij u bij dat perceel over een korting van 5% op de stikstofgebruiksnorm per hectare. Ligt het perceel ook in een grondwaterbeschermingsgebied (GWB-gebied) op zand- en lössgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? Dan geldt op dit perceel een korting van 10%. Meer informatie vindt u op Met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden).
Nateelten
Vanaf 2024 geeft u ook op wat u teelt of wat u met een perceel doet na uw hoofdteelt. U kunt nu kiezen uit:
- Ik teel een nateelt
- Mijn hoofdteelt is een winterteelt
- Ik zet mijn perceel onder water tegen onkruid en ziektes (inundatie)
- Geen van bovenstaande
Teelt u gewassen op bouwland op zand- of lössgrond? Dan geeft u nu ook de inzaaidatum van uw vanggewas op. Meer informatie vindt u op Vanggewas op zand- en lössgrond.
Eco-regeling
U heeft de keuze uit 3 nieuwe eco-activiteiten: Fertigatie, Precisiebemesting en Precisiegewasbescherming. Kiest u voor de eco-activiteiten Groenbedekking, Langjarig grasland, Biologische bestrijding en/of Precisiegewasbescherming? Dan krijgt u een vraag over chemische gewasbestrijding op uw perceel. Meer informatie vindt u bij teeltmaatregelen op Eco-activiteiten, punten en waarde 2024.
Niet-productieve grond
Heeft u bomen op een perceel? Dan heeft u nu de keuze of u het hele perceel opgeeft. Of alleen de bomen op dat perceel of allebei.
Overzicht Mest en grond
U ziet niet meer de oppervlakte per gebruikstitel.
Met nutriënten verontreinigde gebieden
Heeft u percelen in een met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied)? Dan ziet in het overzicht voor hoeveel hectare u een korting krijgt van 5% op de stikstofgebruiksnorm. Ligt uw perceel ook in een grondwaterbeschermingsgebied (GWB-gebied) op zand- en lössgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? Dan geldt op dat perceel een korting van 10% per hectare op de stikstofgebruiksnorm. Dit ziet u helaas niet in het overzicht. Deze korting moet u zelf berekenen. Meer informatie vindt u op Met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden).
Oppervlakte zonder derogatienorm
Vanaf 2024 geldt geen derogatie meer voor percelen die in een derogatievrije zone liggen. Hier geldt nu dezelfde norm voor als in Natura 2000-gebieden en/of grondwaterbeschermingsgebieden. Meer informatie vindt u op Derogatie.
Agroforestry
Nieuw dit jaar zijn de vragen of en hoe u de teeltmethode agroforestry toepast op uw bedrijf. Meer informatie over deze teeltmethode vindt u op Agroforestry.
In het onderdeel Grond krijgt u geen vragen meer over het uitrijden en de opslag van dierlijke mest.
In het onderdeel Tuinbouw hoeft u geen gebruikstitel voor uw tuinbouw onder glas meer op te geven.
Vergunningnummer van uw energie BV
Heeft u uw kassen vorig jaar verwarmd met warmte die u ontvangt van een gezamenlijke energie BV (opgewekt met aardgas)? Dan geeft u vanaf nu het vergunningnummer van uw energie BV door.
Producentenorganisatie
De erkende organisaties Coöperatie Kompany U.A., Coöperatie Tolpoort Vegetables U.A. en Coöperatieve Tuinbouwveiling Zaltbommel en Omstreken B.A. zijn toegevoegd aan de lijst.
Het onderdeel Machines en precisielandbouw is vervallen. Dit was een onderdeel van de extra vragen voor de Europese landbouwtelling: Integrated Farm Statistics (IFS).
Bij de ondertekening is de verklaring die u tekent iets veranderd.
Heeft u bijvoorbeeld gekozen voor Behoud zeldzame landbouwhuisdieren? Dan verklaart u nu ook dat u deze dieren goed in het I&R-systeem heeft staan.
Heeft u gekozen voor Extra betaling jonge landbouwers? Dan verklaart u bij ondertekenen van de opgave dat u de jonge landbouwer(s) heeft opgegeven die blokkerende zeggenschap heeft (hebben).
Heeft u gekozen voor de eco-activiteit Weidegang? Dan geeft u met uw verklaring toestemming om uw (persoons)gegevens aan de Stichting Weidegang door te geven. Zodat zij deze eco-activiteit kan laten controleren.
Vragen in de Gecombineerde opgave
In het document Vragen in de Gecombineerde opgave 2024 vindt u alle vragen uit de opgave en de antwoordopties. We hebben de vragen gemarkeerd die nieuw of anders zijn.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur