Bedrijfsoverdracht en GLB 2024
Gaat u een bedrijfsoverdracht doen of heeft u een bedrijf overgenomen? Dit kan gevolgen hebben voor de aanmelding, aanvraag en uitbetaling van subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Een bedrijfsoverdracht meldt u eerst bij KVK en daarna bij ons.
Laatste aanpassingen op deze pagina
22 augustus 2024: We hebben de informatie voor u verduidelijkt. Heeft u een bedrijfsoverdracht na 17 mei? Lees dan goed welke situatie voor u geldt bij Wanneer hebben wij uw bedrijfsoverdracht ontvangen?
15 mei 2024: Dit jaar kunt u de Gecombineerde opgave invullen en versturen tot en met 17 mei. Dit betekent dat u 2 dagen langer de tijd heeft om uw aanmelding GLB-subsidies te doen. De teksten op deze pagina zijn aangepast. Meer informatie vindt u op: Gecombineerde opgave verlengd tot en met 17 mei 2024.
Alles over bedrijfsoverdracht en het melden ervan
Er bestaan verschillende soorten bedrijfsoverdrachten. Een juridische wijziging zien we bijvoorbeeld als overdracht. Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie. Meer informatie leest u op Meer informatie leest u op Agrarische bedrijfsoverdrachten.
Wij vragen om uw overdrachtsdatum
Bij bedrijfsoverdrachten vragen wij om uw overdrachtsdatum. Dit is de datum waarop de overnemende partij verantwoordelijk wordt voor uw bedrijf. Deze datum moet gelijk zijn aan de overdrachtsdatum bij KVK. Er mag ook geen tijd zitten tussen de ontbindingsdatum en startdatum van de bedrijfsoverdracht.
Overdrachtsdatum doorgeven
U geeft altijd de werkelijke overdrachtsdatum aan ons door. De overdrachtsdatum is altijd de dag dat u de verantwoordelijkheid werkelijk overdraagt. Dat kan de dag zijn waarop de akte is ondertekend of waarop u het nieuwe bedrijf start. Als u met terugwerkende kracht een bedrijfsoverdracht regelt, dan is de overdrachtsdatum de datum waarop de overdracht in gaat.
Voorbeeld: U geeft op 1 oktober bij KVK door dat op 1 juni uw rechtsvorm wijzigt van eenmanszaak naar BV. Dan is de overdrachtsdatum 1 juni.
Belangrijk: bepaal welke situatie voor u van toepassing is
Heeft u na 17 mei te maken met een bedrijfsoverdracht? Bepaal eerst wat uw situatie is, zodat u weet wat u nog moet doen. Ga naar Wanneer hebben wij uw bedrijfsoverdracht ontvangen?. Het moment waarop wij uw bedrijfsoverdracht ontvangen is namelijk belangrijk.
Wil de overnemer GLB-subsidies aanvragen in 2024? Dan is het uitgangspunt dat de overdrager of overnemer uiterlijk 17 mei 2024 een aanmelding gedaan moet hebben in de Gecombineerde opgave. In het najaar doet de overnemer de GLB-aanvraag. Dit is mogelijk vanaf 15 oktober tot en met 2 december 2024.
Gevolgen voor uitbetaling van de GLB-subsidies
Is er niet een aanmelding én aanvraag GLB-subsidies gedaan? Dan kan dit gevolgen hebben voor het recht op betalingen van GLB-subsidies.
Overdrager: wat betekent de bedrijfsoverdracht voor GLB-subsidies?
Draagt u een bedrijf over? En heeft u dit doorgegeven aan de KVK? Dan meldt u daarna de bedrijfsoverdracht aan ons. Dit doet u op Mijn RVO met het digitale formulier Melding overdracht of beëindiging agrarisch bedrijf. Daarin geeft u aan wat u gaat overdragen. U geeft ook aan of u de aanmelding GLB-subsidies wel of niet overdraagt.
Kiest u ervoor om GLB-subsidies over te dragen? Zet dan zo snel mogelijk uw digitale melding overdracht klaar. Dit doet u op Mijn RVO op de pagina Mijn melding voor bedrijfsoverdracht. Daarna ondertekent de overnemer als hij akkoord is met de inhoud.
Afspraken maken met overnemer
U maakt samen met de overnemer duidelijke afspraken over de activiteiten die u nog moet doen voor de GLB-subsidies. Bijvoorbeeld als u op de overdrachtsdatum nog niet alle activiteiten voor de eco-regeling heeft gedaan. De overnemer moet deze activiteiten dan nog doen. Stellen wij vast dat niet aan de voorwaarden is gehouden? Dan kan dit gevolgen hebben voor de GLB-subsidies.
Hoe draagt u uw aanmelding GLB-subsidies over?
Wilt u uw aanmelding GLB-subsidies overdragen? Ga dan in het digitale formulier naar het onderdeel Subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). U heeft in deze situatie 2 keuzes:
- Ja, ik draag de aanmelding en/of aanvraag over. Voordat wij deze aanmelding en/of aanvraag registreren bij de overnemende partij, beoordelen wij de overdracht.
- Ja, een deel. Nadat wij de bedrijfsoverdracht hebben verwerkt, doet de overnemende partij zijn aanmelding en aanvraag voor het deel dat u overdraagt/afstaat.
Belangrijk: U geeft ons toestemming om de gegevens uit uw Gecombineerde opgave te kopiëren naar een nieuwe Gecombineerde opgave. Dit doen wij naar het relatienummer van de overnemende partij. Wilt u dit niet? Dan maakt u de keuze in de melding overdracht om de GLB-aanmelding niet over te dragen.
Direct naar het digitale formulier
Draagt u de aanmelding GLB-subsidies over? Dan kunt u de bedrijfsoverdracht alleen digitaal aan ons melden. U heeft hiervoor eHerkenning nodig op minimaal niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau eH2+.
Overnemer: wat betekent de bedrijfsoverdracht voor GLB-subsidies?
Neemt u een bedrijf over? Dan is het belangrijk dat u met een aantal dingen rekening houdt. De belangrijkste punten vermelden we hieronder.
Afspraken maken met overdrager
U maakt samen met de overdrager duidelijke afspraken over de activiteiten die u nog moet doen voor de GLB-subsidies. Bijvoorbeeld als de overdrager op de overdrachtsdatum nog niet alle activiteiten voor de eco-regeling heeft gedaan. U moet deze activiteiten dan gaan doen. Stellen wij vast dat niet aan de voorwaarden is gehouden? Dan kan dit gevolgen hebben voor de GLB-subsidies.
Bent u als overnemende partij actieve landbouwer?
Voor het ontvangen van GLB-subsidies is een belangrijke voorwaarde dat u actieve landbouwer bent. Meer informatie vindt u op Actieve landbouwer 2024.
Melding overdracht digitaal ondertekenen
Heeft de overdrager het formulier klaargezet waarmee de bedrijfsoverdracht wordt gemeld? Dan is het belangrijk dat u het formulier controleert. Dit regelt u op Mijn RVO op de pagina Mijn melding voor bedrijfsoverdracht. Bent u akkoord met de inhoud? Dan ondertekent u digitaal de bedrijfsoverdracht.
Direct naar het digitale formulier
Voor het inloggen heeft u eHerkenning op minimaal niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau eH2+ nodig. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Daarna kunt u het formulier van de overdrager ondertekenen.
Wanneer hebben wij uw bedrijfsoverdracht ontvangen?
Het moment waarop wij uw bedrijfsoverdracht hebben ontvangen is belangrijk. Kijk voor uw situatie wat voor u geldt. U leest per periode wat een bedrijfsoverdracht betekent voor de GLB-aanmelding en/of GLB-aanvraag. Houd rekening met deze punten:
- Onder welke periode valt uw bedrijfsoverdracht?
- Is er sprake van een volledige of gedeeltelijke bedrijfsoverdracht?
- Heeft de overdrager in het formulier aangegeven dat hij de aanmelding GLB-subsidies wil overdragen?
- Wie van beide partijen heeft uiterlijk 17 mei 2024 de GLB-aanmelding gedaan? Misschien beide, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een afsplitsing van uw bedrijf?
Algemene lijn
- Is er sprake van een volledige bedrijfsoverdracht? Dan doet de overnemer uiterlijk 17 mei de aanmelding GLB-subsidies in de Gecombineerde opgave. Dit doet hij op het nieuwe relatienummer.
- Gaat het om een gedeeltelijke overdracht? Dan doet de overdrager uiterlijk 17 mei de aanmelding GLB-subsidies in de Gecombineerde opgave. Dit doet hij op het oude relatienummer.
Wat betekent dit voor de overnemer?
Bepaal hieronder welke situatie van toepassing is.
Situatie 1: De overdrager en overnemer hebben beide uiterlijk 17 mei 2024 de GLB-aanmelding gedaan
Volledige bedrijfsoverdracht: de overnemer doet de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024.
Gedeeltelijke bedrijfsoverdracht: de overnemer doet de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024. Dit doet hij alleen voor het deel dat hij overgenomen heeft. De GLB-aanvraag moet overeenkomen met de GLB-aanmelding van de overdrager. De overdrager doet alleen voor zijn deel de aanvraag als hij GLB-subsidies wil ontvangen.
Situatie 2: De overnemer heeft alleen uiterlijk 17 mei 2024 de GLB-aanmelding gedaan
Volledige of gedeeltelijke bedrijfsoverdracht: de overnemer doet de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024.
Situatie 3: De overdrager heeft alleen uiterlijk 17 mei 2024 de GLB-aanmelding gedaan
De overnemer krijgt van ons bericht en moet nog niet de Gecombineerde opgave openen. In de meeste situaties kunnen we de Gecombineerde opgave met GLB-aanmelding van de overdrager klaarzetten voor de overnemer. Dit geldt voor deze bedrijfsoverdrachten:
- Juridische wijziging
- Overdracht na overlijden
- Overdracht naar eigen burgerservicenummer (BSN)
Waarom de Gecombineerde opgave niet openen?
Zodra de bedrijfsoverdracht is gemeld, moet de overnemer de Gecombineerde opgave niet openen. Doet de overnemer dit wel? Dan kunnen we de gegevens niet klaarzetten voor de overnemer en moet hij de opgave helemaal zelf invullen. Wij informeren de overnemer wanneer hij de Gecombineerde opgave kan doen.
Heeft de overnemer bericht gehad?
Dan doet hij zo snel mogelijk, maar uiterlijk 14 oktober 2024 de Gecombineerde opgave met GLB-aanmelding op het nieuwe relatienummer. De Gecombineerde opgave moet overeenkomen met die van de overdrager. Daarna doet de overnemer de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024.
Wanneer kan de overnemer de Gecombineerde opgave wel openen?
Bij deze bedrijfsoverdrachten zetten we de gegevens van de Gecombineerde opgave van de overdrager niet klaar voor de overnemer:
- Overdracht aan derden
- Fusie
- Toevoeging aan bestaand bedrijf
- (Af)splitsing van bestaand bedrijf
Dit betekent dat de overnemer direct de Gecombineerde opgave kan openen en de GLB-aanmelding kan doen. Graag ontvangen we van de overnemer zo snel mogelijk de GLB-aanmelding, maar uiterlijk 14 oktober 2024. Daarna doet hij de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024.
De overdrager heeft de aanmelding GLB-subsidies wel gedaan in de Gecombineerde opgave. Maar in de melding overdracht aangegeven dat hij de aanmelding niet wil overdragen.
Wat betekent dit voor de overdrager en overnemer?
Beide partijen doen zelf uiterlijk 17 mei een GLB-aanmelding in de Gecombineerde opgave. Zij doen in het najaar de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024.
De overdrager heeft uiterlijk 17 mei 2024 de aanmelding GLB-subsidies gedaan in de Gecombineerde opgave. In de melding overdracht heeft hij aangegeven dat hij de aanmelding wil overdragen aan de overnemer.
Wat betekent dit voor de overnemer?
De overnemer krijgt van ons bericht en moet nog niet de Gecombineerde opgave openen. In de meeste situaties kunnen we de Gecombineerde opgave met GLB-aanmelding van de overdrager klaarzetten voor de overnemer. Dit geldt voor deze bedrijfsoverdrachten:
- Juridische wijziging
- Overdracht na overlijden
- Overdracht naar eigen burgerservicenummer (BSN)
Waarom de Gecombineerde opgave niet openen?
Zodra de bedrijfsoverdracht is gemeld, moet de overnemer de Gecombineerde opgave niet openen. Doet de overnemer dit wel? Dan kunnen we de gegevens niet klaarzetten voor de overnemer en moet hij de opgave helemaal zelf invullen. Wij informeren de overnemer wanneer hij de Gecombineerde opgave kan doen.
Heeft de overnemer bericht gehad?
Dan doet hij zo snel mogelijk, maar uiterlijk 14 oktober 2024 de Gecombineerde opgave met GLB-aanmelding op het nieuwe relatienummer. De Gecombineerde opgave moet overeenkomen met die van de overdrager. Daarna doet de overnemer de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024.
Wanneer kan de overnemer de Gecombineerde opgave wel openen?
Bij deze bedrijfsoverdrachten zetten we de gegevens van de Gecombineerde opgave van de overdrager niet klaar voor de overnemer:
- Overdracht aan derden
- Fusie
- Toevoeging aan bestaand bedrijf
- (Af)splitsing van bestaand bedrijf
Dit betekent dat de overnemer direct de Gecombineerde opgave kan openen en de GLB-aanmelding kan doen. Graag ontvangen we van de overnemer zo snel mogelijk de GLB-aanmelding, maar uiterlijk 14 oktober 2024. Daarna doet hij de GLB-aanvraag in de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024.
De overdrager heeft uiterlijk 17 mei 2024 de aanmelding GLB-subsidies gedaan in de Gecombineerde opgave. In de melding overdracht heeft hij aangegeven dat hij de aanmelding niet wil overdragen aan de overnemer.
Wat betekent dit voor de overnemer?
De overnemer kan met de overdrager bespreken of hij de GLB-aanvraag wil doen. Zo ja? Dan doet hij dit in de Gecombineerde opgave op het oude relatienummer. Belangrijk is dat de GLB-aanvraag gedaan wordt in de periode vanaf 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024. We handelen de aanvraag dan af op het relatienummer van de overdrager.
Wil de overdrager geen GLB-aanvraag doen? Dan kan de overnemer geen GLB-subsidies aanvragen in 2024.
De overdrager heeft uiterlijk 17 mei 2024 de aanmelding GLB-subsidies gedaan in de Gecombineerde opgave. In de melding overdracht heeft hij aangegeven dat hij de aanmelding wil overdragen aan de overnemer.
Wat betekent dit voor de overnemer?
De overnemer krijgt van ons bericht en moet nog niet de Gecombineerde opgave openen. In de meeste situaties kunnen we de Gecombineerde opgave van de overdrager klaarzetten voor de overnemer. Dit geldt voor deze bedrijfsoverdrachten:
- Juridische wijziging
- Overdracht na overlijden
- Overdracht naar eigen burgerservicenummer (BSN)
Waarom de Gecombineerde opgave niet openen?
Zodra de bedrijfsoverdracht is gemeld, moet de overnemer de Gecombineerde opgave niet openen. Doet de overnemer dit wel? Dan kunnen we de gegevens niet klaarzetten voor de overnemer en moet hij de opgave helemaal zelf invullen. Wij informeren de overnemer wanneer hij de Gecombineerde opgave kan doen.
Heeft de overnemer bericht gehad?
Dan doet hij zo snel mogelijk, maar uiterlijk 2 december 2024 de Gecombineerde opgave met GLB-aanvraag op het nieuwe relatienummer. De Gecombineerde opgave moet overeenkomen met die van de overdrager.
Wanneer kan de overnemer de Gecombineerde opgave wel openen?
Bij deze bedrijfsoverdrachten zetten we de gegevens van de Gecombineerde opgave van de overdrager niet klaar voor de overnemer:
- Overdracht aan derden
- Fusie
- Toevoeging aan bestaand bedrijf
- (Af)splitsing van bestaand bedrijf
Dit betekent dat de overnemer direct de Gecombineerde opgave kan openen en de GLB-aanvraag kan doen. Graag ontvangen we van de overnemer zo snel mogelijk de GLB-aanvraag, maar uiterlijk 2 december 2024.
De overdrager heeft uiterlijk 17 mei 2024 de aanmelding GLB-subsidies gedaan in de Gecombineerde opgave. In de melding overdracht heeft hij aangegeven dat hij de aanmelding niet wil overdragen aan de overnemer.
Wat betekent dit voor de overnemer?
De overnemer kan met de overdrager bespreken of hij de GLB-aanvraag wil doen. Zo ja? Dan doet hij dit in de Gecombineerde opgave op het oude relatienummer. Belangrijk is dat de GLB-aanvraag gedaan wordt in de periode vanaf 15 oktober 2024 tot en met 2 december 2024. We handelen de aanvraag dan af op het relatienummer van de overdrager.
Wil de overdrager geen GLB-aanvraag doen? Dan kan de overnemer geen GLB-subsidies aanvragen in 2024.
Wanneer contact opnemen?
Geldt er een situatie waarbij u of de overnemer in de knel komt met de deadline van 2 december? Of een andere specifieke situatie die u wilt bespreken? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Houd altijd uw bedrijfssituatie actueel
Voor het GLB geldt dat u vanaf uw aanmelding tot en met 2 december 2024 verplicht bent om uw bedrijfssituatie actueel te houden. Dit betekent bij bedrijfsoverdrachten het volgende:
- De Gecombineerde opgave van de overnemer moet overeenkomen met de overdrager volgens de situatie op 15 mei.
- Komt uw Gecombineerde opgave overeen met de overdrager volgens de situatie van 15 mei? Dan mag u voor het GLB bepaalde wijzigingen doorgeven in de opgave om de bedrijfssituatie actueel te houden. Bijvoorbeeld als u een eco-activiteit op een perceel niet kunt uitvoeren en intrekt in de Gecombineerde opgave.
Wilt u weten welke wijzigingen nog meer zijn toegestaan? Deze informatie vindt u op Wijzigingen in uw GLB-aanmelding doorgeven 2024
Gestopt: wat betekent het voor GLB-subsidies
Bent u gestopt met uw bedrijf? Draagt u dit niet over en heeft u zich uitgeschreven bij KVK? Dan bent u geen actieve landbouwer meer vanaf de ontbindingsdatum van uw bedrijf. Dat betekent dat u zich vanaf de ontbindingsdatum niet meer aan de voorwaarden voor GLB-subsidies houdt. De ontbindingsdatum kan gevolgen hebben voor de uitbetaling van deze GLB-subsidies:
- Basispremie
- Extra betaling eerste 40 hectare
- Eco-regeling
- Extra betaling jonge landbouwers
- Brede weersverzekering
- Zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH)
Voor de uitbetaling GLB-subsidies hangt het ervan af of het gestopte bedrijf op 15 mei 2024 actieve landbouwer is. U leest op Actieve landbouwer 2024 in welke situaties een bedrijf actieve landbouwer is. Is het gestopte bedrijf op 15 mei actieve landbouwer? En wilt u nog GLB-subsidies ontvangen? Dan doet u in de periode vanaf 15 oktober tot en met 2 december de GLB-aanvraag.
Heeft u geen toegang meer tot Mijn RVO? En wilt u uw gegevens bekijken? Vraag dan toegang aan via de knop Uw toegang direct regelen. Kies daarna voor Toegang tot gegevens. U kunt met het digitale formulier uzelf of iemand anders machtigen.
Meer informatie over machtigen vindt u op iemand machtigen of gemachtigd worden. Heeft u de machtiging geregeld? Geef dan aan ons de bedrijfsbeëindiging door.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur