GLB-subsidies aanvragen 2025
Wilt u subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aanvragen? U hoeft vanaf 2025 niet eerst een aanmelding te doen. U doet uw aanvraag van 1 maart tot en met 15 mei 2025 in de Gecombineerde opgave. Daarna houdt u uw bedrijfssituatie actueel.
Welke subsidies kunt u aanvragen?
U kunt de volgende GLB-subsidies aanvragen:
- Basispremie en extra betaling voor de eerste 40 hectare
- Eco-regeling
- Extra betaling voor jonge landbouwers
- Behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH)
- Brede weersverzekering
Hoe vraagt u de subsidies aan?
U vraagt de GLB-subsidies aan in de Gecombineerde opgave. Let op de aandachtspunten bij uw aanvraag. In het Stappenplan ziet u wat u moet doen.
Aandachtspunten bij uw aanvraag
- Voor de beoordeling van de aanvraag voor GLB-subsidies gaan wij uit van de feitelijke situatie. Let hierbij extra goed op de volgende punten:
Percelen en landschapselementen waarvan u niet de eigenaar bent, mag u alleen opgeven met toestemming van de eigenaar. Bij een controle moet u dit schriftelijk kunnen aantonen. Dit geldt voor alle landschapselementen en het landbouwareaal waarvan u niet de eigenaar bent. Zie stap 2 in het stappenplan voor meer informatie, bij de alinea Toestemming van eigenaar kunnen aantonen. - U krijgt alleen subsidie als u aan de voorwaarden voldoet en als u op tijd de aanvraag heeft gedaan.
Stappenplan GLB-subsidies aanvragen
Controleer uw rekeningnummer in Mijn dossier
Zorg dat uw juiste rekeningnummer bij ons bekend is in Mijn dossier. Daar kunt u zelf het rekeningnummer toevoegen of aanpassen.
Geef uw feitelijke situatie op in Mijn percelen
Het is belangrijk dat u uw percelen goed bij ons registreert. Houd veranderingen in oppervlakte, gebruik en gewas daarom zorgvuldig bij. En zorg dat de registratie op orde is voordat u de Gecombineerde opgave invult. Lees meer op Alles over percelen registreren.
Controleer voordat u gaat aanpassen of de peildatum op 15-05-2025 staat. Heeft u veranderingen aangebracht in uw perceelsregistratie? Vergeet dan niet om uw wijzigingen te versturen.
Registreer of controleer landschapselementen en bufferstroken
Heeft u nieuwe percelen of landschapselementen in gebruik? Dan moet u deze registreren in Mijn percelen. U kunt de kaartlaag voor kadastergrenzen daarbij gebruiken als hulpmiddel. Controleer ook uw bufferstroken langs waterlopen (GLMC 4) en bufferstroken langs waterlopen die in de zomer droogvallen (GLMC 10). Daarvan ziet u een aparte kaartlaag. Lees meer op Landschapselementen registreren en Bufferstroken.
Overlap met een perceel? Bekijk Overzicht meldingen in Mijn percelen
Heeft u een perceel ingetekend en krijgt u een overlapmelding? Dan hebben u en iemand anders hetzelfde perceel ingetekend. Dit kan gaan om het hele perceel of een gedeelte daarvan. Het is belangrijk dat u dit samen met de andere partij zo snel mogelijk oplost. Als de overlap blijft bestaan, telt die oppervlakte voor u allebei niet mee. U krijgt dan geen uitbetaling daarover.
Heeft u een overlapmelding gekregen? Na het ontstaan van de melding maakt Mijn percelen na 7 dagen bekend met wie u overlap heeft. De persoon die het perceel al geregistreerd had, ziet direct met wie hij een overlap heeft. Bekijk de informatie in het Overzicht meldingen. Deze knop vindt u onder de peildatum in Mijn percelen.
Toestemming van eigenaar kunnen aantonen
Geeft u percelen (landschapselementen en landbouwareaal) op waarvan u niet de eigenaar bent? Dan is het belangrijk dat u toestemming heeft van de eigenaar en dat ook kunt aantonen. Dat geldt ook in situaties met onderpacht. Bij controles kunnen wij altijd om schriftelijk bewijs van de toestemming van de eigenaar vragen. Toestemming kunt u dan aantonen met een schriftelijke overeenkomst of verklaring. Hiervoor kunt u een grondgebruikersverklaring invullen samen met de eigenaar en eventuele onderverpachter. Deze verklaring vindt u op Grondgebruik en GLB 2025.
Open de Gecombineerde opgave. Voor de aanvraag van GLB-subsidies zijn 2 onderdelen belangrijk: het onderdeel Regelingen GLB en het onderdeel Grond. In de volgende stappen vertellen wij hier meer over. Ga verder met stap 3.1.
In het onderdeel Regelingen GLB vraagt u de subsidies aan. U zet hiervoor een vinkje bij Ja. Zet het vinkje bij Nee als u de regelingen niet aanvraagt.
Btw-nummer opgeven in de Gecombineerde opgave
Daarnaast vragen wij in dit onderdeel om de gegevens over het btw-nummer van uw bedrijf, de moedermaatschappij en/of dochteronderneming. Bent u in 2025 als ondernemer gestart met een agrarisch bedrijf? De Belastingdienst bepaalt of u een Nederlands btw-nummer krijgt. Het btw-nummer vindt u terug door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.
Heeft u een Nederlands btw-nummer gekregen van de Belastingdienst? Dan bent u verplicht dit door te geven in de Gecombineerde opgave. U beantwoordt in de opgave de vraag ‘Heeft uw bedrijf een btw-nummer?’ met ‘Ja’. Daarna beantwoordt u de vragen over de moedermaatschappij en/of dochteronderneming.
Heeft u geen Nederlands btw-nummer gekregen van de Belastingdienst? Bijvoorbeeld omdat uw bedrijf in België of Duitsland is gevestigd of omdat u particulier bent? Dan hoeft u geen btw-nummer op te geven in de Gecombineerde opgave. U beantwoordt in de opgave de vraag ‘Heeft uw bedrijf een btw-nummer?’ met ‘Nee’. Daarna beantwoordt u de vragen over de moedermaatschappij en/of dochteronderneming.
In het onderdeel Uw percelen ziet u een overzicht van de percelen die u heeft geregistreerd in Mijn percelen. Controleer deze percelen. Wilt u nog iets aanpassen? Ga dan eerst naar Mijn percelen. Als u niets hoeft aan te passen, klikt u op Volgende om verder te gaan naar het onderdeel Regelingen per perceel.
Regelingen per perceel invullen
Geef in dit onderdeel aan welk perceel u wilt laten meetellen voor welke GLB-regeling. Bij elk perceel ziet u al voor welke GLB-regeling een perceel kan meetellen. Voor de eco-regeling kunt u de Simulatietool gebruiken om te kijken welke eco-activiteiten passen bij uw bedrijf.
Oppervlakte bufferstroken
In de opgave ziet u bij elk perceel de totale oppervlakte van de bufferstroken. Deze oppervlakte hebben wij berekend met de kaartlaag Bufferstroken. U ziet de kaartlaag door deze in de opgave aan te klikken in de legenda. De mestplaatsingsruimte hebben wij berekend. De oppervlakte van de bufferstroken is hier automatisch vanaf getrokken.
In het Overzicht regelingen en grond ziet u:
- welke GLB-subsidies u heeft aangevraagd;
- of u wel of niet voldoet aan de conditionaliteiten;
- of u percelen heeft opgegeven voor mest, biologische landbouw en/of agroforestry.
Wilt u van een bepaald onderwerp de samenvatting zien? Klik dan in de opgave op de knop Details.
Staat uw aanvraag volgens u goed in de Gecombineerde opgave? Dan gaat u naar Ondertekenen en versturen. Na ondertekenen vindt u uw ingevulde Gecombineerde opgave terug in Mijn dossier.
U mag de opgave zo vaak versturen als u wilt. Uw laatst verstuurde opgave telt als uw aanvraag.
Na uw aanvraag
Welke wijzigingen moet u wanneer doorgeven?
U bent verplicht uw bedrijfssituatie actueel te houden. U houdt in deze periode wijzigingen in uw situatie of planning bij in Mijn percelen en de Gecombineerde opgave. U kunt geen nieuwe percelen of eco-activiteiten toevoegen na 15 mei.
Geef wijzigingen altijd zo snel mogelijk door. Dit is belangrijk om een korting of een boete te voorkomen. U kunt wijzigingen tot en met 15 oktober doorgeven. Bekijk welke wijzigingen u moet doorgeven.
Hoe werkt de controle bij GLB-subsidies?
We gaan uit van de feitelijke situatie. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U kent deze situatie zelf het beste. Wilt u daarom de gegevens zo juist of precies mogelijk doorgeven in de Gecombineerde opgave? Voldoet u niet aan (één van) de subsidievoorwaarden?
- Bij de 1e keer krijgt u een waarschuwing.
- Bij herhaling van dezelfde overtreding krijgt u een korting. Hierbij kijken we of u in 2023 of 2024 een waarschuwing heeft gekregen.
- Bij de volgende keer van dezelfde overtreding krijgt u een hogere korting.
In sommige gevallen krijgt u altijd direct een korting, namelijk als u:
- een perceel opgeeft dat u niet meer in gebruik heeft;
- niet aan ons doorgeeft dat u uw landbouwareaal maximaal 90 dagen voor niet-landbouwactiviteiten gebruikt;
- geen originele etiketten van hennep kunt tonen bij een controle;
- bewust probeert meer subsidie te krijgen dan waar u recht op heeft;
- een wijziging doorgeeft na een constatering bij een controle ter plaatse. Als u een controle ter plaatse weigert, wordt uw aanvraag afgewezen. Behalve wanneer er sprake is van overmacht.
Meer informatie over de kortingen en de hoogte van de kortingen vindt u in bijlage 6 van de Uitvoeringsregeling 2023.
Wanneer ontvangt u uw GLB-subsidie(s)?
Wij betalen goedgekeurde aanvragen uit vanaf 1 december 2025 en uiterlijk 30 juni 2026. Hierover ontvangt u een beslisbrief. Krijgt u een afwijzing? Dan betalen we geen subsidie uit.
Hoe kunt u bezwaar maken?
Bent u het niet eens met de beslissing? Dan heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken vanaf de dag na de datum van uw beslisbrief.
Overmacht GLB
Kunt u door overmacht de aanvraag niet doen? U doet uw melding van overmacht zo snel mogelijk. Hierin geeft u aan:
- voor welke GLB-subsidie(s) de overmacht geldt;
- waarom u een beroep op overmacht doet.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur