Tips opgeven en uitvoeren GLB-subsidies 2025
Vraagt u subsidies aan uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)? We delen graag tips die u helpen bij het goed invullen van uw aanvraag. En het uitvoeren van uw subsidies. Zo voorkomt u dat uw opgegeven percelen of eco-activiteiten achteraf niet meetellen.
Algemene tips
In de Gecombineerde opgave geeft u de feitelijke situatie op. Dat betekent dat u opgeeft welke grond u gebruikt en welke GLB-subsidies u aanvraagt. Daarna houdt u uw bedrijfssituatie het hele jaar door actueel. Dit betekent dat u wijzigingen zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. De opgave staat hiervoor tot uiterlijk 15 oktober open.
Let op: een subsidie na 15 mei aanvragen kan niet meer. Ook percelen of eco-activiteiten die u na 15 mei toevoegt nemen we niet mee in onze beoordeling. En een perceel groter maken na 15 mei telt ook niet mee.
Wij controleren het hele jaar door of u zich aan de voorwaarden houdt. Soms vragen wij u om bewijs op te sturen. Bijvoorbeeld een accountantsverklaring, een aankoopbewijs of foto van een activiteit. Stuurt u geen bewijs naar ons op? Dan heeft dit misschien gevolgen voor uw uitbetaling.
Alles wat geen landbouwgrond is kunt u niet zomaar opgeven als Landschapselement overig. Uw Landschapselement overig heeft in ieder geval een oppervlakte van maximaal 1,5 hectare. En moet in één van deze categorieën vallen:
- natuurvriendelijke oevers
- schouwpaden
- zandwallen
- tuunwallen
- ruigtes op landbouwareaal
- stroken wild gras
- graften
- rietland
Het is belangrijk dat u uw eigen BTW-nummer invult in de opgave. Heeft u geen BTW-nummer? We leggen onder stap 3.1 op GLB-subsidies aanvragen uit wat u moet doen.
Grondgebruik en GLB
U geeft de grond en landschapselementen op die u op 15 mei in eigendom, pacht of onderpacht heeft. Is de grond van iemand anders? Zorg dan dat u de toestemming van de eigenaar voor het grondgebruik schriftelijk kunt aantonen als wij daar om vragen. Een pachtovereenkomst is meestal voldoende.
Heeft u een andere vorm van grondgebruik? Of heeft u mondelinge afspraken over grondruil? Ook dan moet u de toestemming van de eigenaar schriftelijk kunnen aantonen als wij daar om vragen.
Heeft u geen toestemming voor grondgebruik? Dan mag u niet aangeven dat u de grond in gebruik heeft. Hiermee voorkomt u een mogelijke korting of sanctie op uw GLB-subsidies.
Eco-regeling
Heeft u een eco-activiteit opgegeven, maar heeft u het resultaat niet gehaald? Of weet u dat u het resultaat niet gaat halen? Dan is het belangrijk dat u de eco-activiteit zo snel mogelijk intrekt. Dit doet u in de Gecombineerde opgave. Dit kan tot uiterlijk 15 oktober 2025. U mag de eco-activiteit ook niet op een ander perceel doen.
Voorbeeld
Op 14 mei geeft u uw perceel met consumptieaardappelen op voor de eco-activiteit Vroeg ras rooigewas. Daarmee zegt u ook dat u aan alle voorwaarden van deze activiteit voldoet. In augustus blijkt dat het gewas niet volgroeid is en besluit u de oogst uit te stellen tot in september. Dit mag niet en dus voldoet u niet meer aan de voorwaarden van de eco-activiteit. Zodra u dit weet trekt u de eco-activiteit in de Gecombineerde opgave in. Zo houdt u zich aan de regels.
Trekt u een eco-activiteit niet (op tijd) in? Of houdt uw bedrijfssituatie niet actueel? Dan krijgt u een korting of sanctie op uw subsidiebedrag.
Eco-activiteiten die u na 15 mei doorgeeft, nemen wij niet mee in onze beoordeling.
Bij de eco-activiteiten Grasklaver, Grasland met kruiden en Bufferstrook met kruiden moet uw perceel zichtbaar bedekt zijn. U houdt zich aan deze percentages:
- Grasklaver: minimaal 25% gras en 25% klaver
- Grasland met kruiden: minimaal 25% gras en 25% kruiden en vlinderbloemige gewassen
- Bufferstrook met kruiden: minimaal 25% kruiden en vlinderbloemige gewassen
U moet de teelt voor de eco-activiteit Natte teelt minimaal één keer per jaar oogsten. Kijk in de gewascodelijst welke gewassen voor de eco-activiteit natte teelt gelden.
De voorwaarden voor strokenteelt zijn soms best ingewikkeld. Daarom is het belangrijk om goed te lezen welke voorwaarden voor strokenteelt gelden. Dit zijn belangrijke voorwaarden:
- U teelt minimaal 5 stroken op uw perceel landbouwgrond.
- U teelt op deze 5 stroken minimaal 4 verschillende gewassen als hoofdteelt.
- Van de 4 hoofdteelten is er minimaal één rustgewas.
Het gewas dat u inzet voor de eco-activiteit Groenbedekking geeft u op als voorteelt in de Gecombineerde opgave. Welke gewassen u hiervoor kunt kiezen ziet u in de gewascodelijst.
Bij Onderzaai vanggewas zaait u het vanggewas voor of tijdens de hoofdteelt in. Zo zorgt u ervoor dat er direct na de oogst van de hoofdteelt zichtbare bodembedekking is. Soms zien we dat het vanggewas na de oogst wordt ingezaaid. Maar dit mag niet.
Heeft u de eco-activiteit van minimaal 2.500 uur beweiding opgegeven? Maar weet u dat u dit aantal niet gaat halen? Misschien haalt u 1.500 uur beweiding wel. Pas dit uiterlijk 15 oktober aan in de Gecombineerde opgave. Dit is belangrijk om nog wel punten en waarde te krijgen voor deze eco-activiteit.
Soms vragen we uw aankoop- en betaalbewijs op als controle. Bewaar dit daarom goed. Kunt u dit niet laten zien? Dan wijzen we de eco-activiteit af. En krijgt u misschien een korting.
Bij precisiebemesting is het belangrijk dat u de juiste machines gebruikt. Zelf, of via een loonwerker. De machines moeten variabel kunnen doseren. En ze kunnen precies registreren op welke plek op het perceel dat gaat gebeuren of is gebeurd. Dit doen ze met een taakkaart of resultaatkaart. Zonder deze machines en de juiste kaarten kunt u deze eco-activiteit niet uitvoeren.
Lees alle informatie en voorwaarden op Eco-activiteiten: precisiebemesting en/of -gewasbescherming.
Bij precisiegewasbescherming is het belangrijk dat u de juiste machines gebruikt. Zelf, of via een loonwerker. De machines moeten variabel kunnen doseren. En ze kunnen precies registreren op welke plek op het perceel dat gaat gebeuren of is gebeurd. Dit doen ze met een taakkaart of resultaatkaart. Zonder deze machines en de juiste kaarten kunt u deze eco-activiteit niet uitvoeren.
Lees alle informatie en voorwaarden op Eco-activiteiten: precisiebemesting en/of -gewasbescherming.
Er zijn 2 eco-activiteiten Houtig element: heg, haag, struweel en overige houtige elementen.
Het is belangrijk dat u de juiste elementen inzet voor de eco-activiteit Houtig element (heg, haag, struweel). Een conifeer is bijvoorbeeld geen inheemse haag. Waar u nog meer op moet letten:
- Verwijder opkomende bomen en uitheemse struiken.
- Zorg dat uw haag aan elkaar is gegroeid.
- Houd het element en de vorm in stand door te snoeien wanneer dat nodig is.
Heeft u een landschapselement dat niet onder heg, haag, struweel valt? Dan kunt u uw landschapselement misschien opgeven met de eco-activiteit Houtig element (overige houtige elementen). Bij deze activiteit is het ook belangrijk dat het landschapselement op of naast landbouwgrond ligt.
Agroforestry
Wilt u voederhagen aanplanten? U kunt deze inzetten voor de eco-activiteit Houtig element (heg, haag, struweel). U houdt zich dan ook aan de voorwaarden van deze eco-activiteit. Let op dat u de juiste eco-activiteit aanvinkt. Voor Houtig element (overig) krijgt u namelijk alleen de punten. Voor een hogere beloning vinkt u dus Houtig element (heg, haag, struweel) aan.
Brede weersverzekering
Voor het aanvragen van een brede weersverzekering zijn deze punten belangrijk:
- U heeft een polis brede weersverzekering. Vergeet niet om de subsidie (uiterlijk 15 mei) aan te vragen in de Gecombineerde opgave.
- De oppervlakte die u opgeeft in de opgave moet hetzelfde zijn als de oppervlakte in uw polis. Pas dit aan als u percelen splitst of kleiner maakt.
- Geef in de opgave de juiste verzekeraar op waar u de polis heeft afgesloten.
- Heeft u RVO niet gemachtigd om de subsidie uit te betalen aan de verzekeraar? Dan moet u zelf de hele verzekeringspremie aan de verzekeraar betalen.
- Door bedrijfsoverdracht krijgt u een nieuw KVK-nummer. Geef dit op tijd door aan de verzekeraar. Anders kunnen wij de polis niet koppelen aan de subsidieaanvraag.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur