Agroforestry GLB 2025
Agroforestry is een combinatie van bomen en struiken met veeteelt of akkerbouw en/of groenteteelt. Het is een landbouwmethode. Voor agroforestry kunt u subsidie krijgen vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
U houdt zich in alle gevallen aan de voorwaarden van de basispremie. Voor eco-activiteiten en landschapselementen kunnen extra voorwaarden gelden.
Wat is agroforestry?
U combineert landbouwactiviteiten met bomen en struiken op hetzelfde perceel, namelijk:
- Veeteelt met bomen en struiken
- Akkerbouw en/of groenteteelt met bomen en struiken
- Voedselbos
Agroforestry en landschapselementen
Landschapselementen zijn hout, water en overige elementen waarop u geen landbouwactiviteit uitoefent. Ze zijn niet-productief. Veel daarvan kunt u inzetten bij agroforestry. U vindt alle soorten op Landschapselementen 2025.
Agroforestry en eco-activiteiten
Eco-activiteiten zijn onderdeel van de eco-regeling. U draagt bij aan de verbetering van klimaat, bodem en lucht, water, landschap en biodiversiteit. Daar krijgt u subsidie voor. U kunt op percelen met agroforestry punten en waarde krijgen voor de eco-activiteiten:
- Strokenteelt
- Grasland met kruiden
- Houtig element
- Voedselbos
Meer informatie vindt u op Eco-regeling 2025 en Eco-activiteiten, punten en waarde 2025.
Gewascodes voor agroforestry
Voedselbossen, voederhagen en hoogstamboomgaarden vallen onder agroforestry met een eigen gewascode. U vindt alle gewascodes in de Gewascodelijst. De gewascodes van landschapselementen staan ook op Landschapselementen 2025.
Percelen registreren
Het ligt aan het aantal bomen per hectare hoe u de percelen registreert. En aan hoe ze op het perceel staan. U kunt dit bekijken in de download Agroforestry stroomschema met begrippenlijst. Hoe u percelen registreert vindt u op Alles over percelen registreren.
Minder dan 100 bomen per hectare
Soms kunt u een perceel met minder dan 100 bomen registreren als gras- of bouwland. Bekijk het stroomschema voor de mogelijkheden.
Meer dan 100 bomen per hectare
U registreert een perceel met meer dan 100 bomen met de gewascode van de bomen. Staan ze in een rij? Dan tekent u ze in als strook.
Zijn de bomen niet-productief? Dan kunt u ze intekenen als landschapselement. Dit geldt ook voor voederbomen. Meer informatie vindt u op Landschapselementen 2025.
Praktijkvoorbeelden agroforestry
U geeft uw perceel agroforestry op in de Gecombineerde opgave (GO).
Op een perceel staan rijen van 225 fruit- en notenbomen per hectare. Ze zijn productief want ze leveren voedsel voor mensen. Daartussen staan niet-productieve struiken. Tussen de rijen staan akkerbouwgewassen zoals spelt en tarwe.
- Er staan meer dan 100 bomen per hectare. U tekent de rijen bomen in als stroken in Mijn percelen. Gebruik daarbij de gewascode van de boomsoort die het meeste opbrengt.
- De niet-productieve struiken mag u opgeven met de gewascode voor fruit- of notenbomen. Ze staan namelijk in de rij met bomen.
- Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie en als oppervlakte voor de stikstofgebruiksruimte dierlijke mest.
- Alle oppervlakte telt mee als agroforestry voor de Gecombineerde opgave (GO).
Op uw perceel staan 350 hazelaars per hectare in rijen. Tussen de rijen hazelaars staan aardappels. De grond onder de hazelaars is niet begroeid en ligt dus braak. De rijen hazelaars zijn daardoor een strook. U tekent ze apart in, naast de aardappels.
- Er is geen gewascode voor hazelaars. U gebruikt bij hazelaars de gewascode voor notenbomen. Het teeltdoel is namelijk noten.
- Het gedeelte met aardappels geeft u op met de code per gewas.
- Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie en oppervlakte voor de stikstofgebruiksruimte dierlijke mest.
- Alle oppervlakte telt mee als agroforestry voor de Gecombineerde opgave (GO).
Op een perceel grasland grazen runderen tussen bomen. 75 voederbomen per hectare, in rijen. Bijvoorbeeld populier of wilg. De bomen hebben een tussenruimte van 12 meter. De boomkruinen raken elkaar niet. Ze zijn niet-productief want ze leveren geen voedsel voor mensen op.
- Er staan minder dan 100 bomen per hectare. U registreert het perceel dus als grasland.
- U hoeft de bomen niet in te tekenen in Percelen.
- Tussen de bomen graast vee. U geeft de bomen dus op als Landschapselement solitaire boom in de Gecombineerde opgave. Kijk op Landschapselementen hoe u dat doet.
- Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie. Uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest blijft hetzelfde.
- Alle oppervlakte telt mee als agroforestry voor de Gecombineerde opgave (GO).
Op uw perceel grasland grazen runderen. Er staan 150 fruitbomen per hectare in rijen op het perceel grasland. De stroken met bomen zijn afgerasterd en tussen de bomen heeft u kruiden gezaaid.
Het vee kan niet bij de ruimte tussen de bomen komen. De rijen bomen met kruiden gelden daarom als stroken. Deze stroken tekent u apart in als fruitbomen. De stroken ertussen blijven grasland.
- Alles telt mee als landbouwgrond voor de basispremie.
- De oppervlakte met de stroken fruitbomen telt mee voor de stikstofgebruiksruimte dierlijke mest. En als bouwland voor de derogatie (dit verandert dus de 80-20 verhouding).
- Alle oppervlakte telt mee als agroforestry voor de Gecombineerde opgave (GO).
U heeft een aantal elzensingels met grasland waarop runderen grazen. Dit noemen we een voederhaag (6809). De runderen kunnen de takken en bladeren aanvreten. U zorgt ervoor dat de bomen en/of struiken in stand gehouden worden. De elzen beschermen de runderen tegen zon en wind.
- De elzensingels gelden in het GLB als niet-productief.
- De oppervlakte van de singels is kleiner dan 1,5 hectare. U tekent ze in als landschapselement. Ze tellen mee voor de basispremie.
- De oppervlakte van de elzensingels telt niet mee voor stikstofgebruiksruimte dierlijke mest.
- Alle oppervlakte telt mee als agroforestry voor de Gecombineerde opgave (GO).
ANLb
Vroeg u via uw collectief ook een ANLb-vergoeding aan voor het landschapselement voederhaag? Voldoe dan met de voederhaag ook aan de ANLb-voorwaarden.
Agroforestry en mest
Landschapselementen tellen niet mee voor uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest. In alle andere gevallen blijft uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest hetzelfde. Meer informatie vindt u op Landbouwgrond mest uitgelegd.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur