Kennis en onderwijs

Gepubliceerd op:
31 augustus 2022
Laatst gecontroleerd op:
20 september 2023

De kwaliteit van het onderwijs zegt veel over een land. Evenveel zegt hoe een land omgaat met kennis. Wordt er bijvoorbeeld gedaan aan kennisoverdracht en -bescherming? Of is het ieder voor zich? De kwaliteit van het onderwijs bepaalt deels hoe de samenleving functioneert. Daarom investeert Nederland jaarlijks in het verbeteren van zowel kennis als het onderwijs.

Steeds vaker zoeken ondernemers en onderwijsinstellingen verbinding met elkaar. Het kan hierbij gaan om het delen van ervaringen, maar het kan ook gaan om unieke samenwerkingen waar beide partijen baat bij hebben. Ook zoeken gelijkgestemden elkaar op om kennis te delen, om er zo samen sterker van te worden. Bovendien is het beschermen van kennis essentieel in een ambitieuze samenleving zoals die van Nederland.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en hoe we omgaan met kennis. Dus wilt u studenten, stagiairs of werknemers helpen bij de ontwikkeling van hun competenties, vaardigheden of kennis? Maak dan kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen.

Uitgelichte regelingen

Voor initiatieven die kennis en onderwijs bevorderen of stimuleren is er een breed aanbod van subsidies en regelingen. RVO voert een aantal hiervan uit, die we hieronder toelichten. Natuurlijk zijn we niet de enige organisatie die hierbij helpt. Daarom vindt u op deze pagina ook een overzicht met stimuleringsregelingen van andere organisaties.

De betrokken ondernemer: Marloes de Ruiter

In de O2LAB serie 'De betrokken ondernemer' delen ondernemers hun verhaal over hoe zij met het onderwijs samenwerken. Bekijk hieronder de video van één van de ondernemers: Marloes de Ruiter.

Praktijkverhalen

Lees meer over hoe Shapol hét e-learningplatform van het Midden-Oosten en Noord-Afrika wil ontwikkelen. En kom erachter hoe AlgebraKIT wiskunde begrijpelijk maakt met hun unieke digitale hulpmiddel.

Kennisbescherming

Kennis kunt u beschermen met octrooien.  Denk aan een technisch product of proces. Het aanvragen van een octrooi en het proces er naartoe is niet altijd even eenvoudig. Onze adviseurs van Octrooicentrum Nederland (OCNL) denken daarom graag met u mee. Neem alvast een kijkje op de octrooipagina. Wat is voor u van toepassing en hoe kan OCNL u het beste helpen?

Naast dat octrooien perfect zijn om kennis te beschermen, bieden ze ook een scala aan kennis voor anderen en voor u. Want dankzij octrooidatabanken zoals Espacenet, kunt u onderzoek doen naar bestaande octrooien en ook inspiratie opdoen. Het zoeken in de databanken vergt enige kennis, die brengt OCNL u graag bij tijdens gratis webinars en workshops.  Ook bieden zij webinars en workshops aan die zich meer focussen op het aanvraagproces.

Bent u tevreden over deze pagina?