Kennis en onderwijs
De kwaliteit van het onderwijs zegt veel over een land. Evenveel zegt hoe een land omgaat met kennis. Wordt er bijvoorbeeld gedaan aan kennisoverdracht en -bescherming? Of is het ieder voor zich? De kwaliteit van het onderwijs bepaalt deels hoe de samenleving functioneert. Daarom investeert Nederland jaarlijks in het verbeteren van zowel kennis als het onderwijs.
Steeds vaker zoeken ondernemers en onderwijsinstellingen verbinding met elkaar. Het kan hierbij gaan om het delen van ervaringen, maar het kan ook gaan om unieke samenwerkingen waar beide partijen baat bij hebben. Ook zoeken gelijkgestemden elkaar op om kennis te delen, om er zo samen sterker van te worden. Bovendien is het beschermen van kennis essentieel in een ambitieuze samenleving zoals die van Nederland.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en hoe we omgaan met kennis. Dus wilt u studenten, stagiairs of werknemers helpen bij de ontwikkeling van hun competenties, vaardigheden of kennis? Maak dan kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen.
Uitgelichte regelingen
Voor initiatieven die kennis en onderwijs bevorderen of stimuleren is er een breed aanbod van subsidies en regelingen. RVO voert een aantal hiervan uit, die we hieronder toelichten. Natuurlijk zijn we niet de enige organisatie die hierbij helpt. Daarom vindt u op deze pagina ook een overzicht met stimuleringsregelingen van andere organisaties.
Met het O2LAB programma dat RVO uitvoert, wil de overheid blijvend aandacht voor ondernemendheid en ondernemerschap (O2) in het onderwijs stimuleren. Dit gebeurt onder andere via samenwerkingen tussen onderwijs en ondernemers. Het streven is dat onderwijs en bedrijfsleven steeds meer gaan samenwerken. Naast dat wij geloven in mooie samenwerkingen tussen beide partijen zijn er tal van relevante onderzoeken en rapporten die de kracht van deze samenwerking bevestigen. Ondernemerschapsonderwijs is de toekomst en RVO ondersteunt dit met O2LAB.
Wilt u een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt? Kijk of u gebruik kunt maken van de Subsidieregeling praktijkleren.
Wilt u 1 of meer van uw medewerkers of nieuwe medewerkers laten omscholen naar een beroep in de techniek of ICT? Als werkgever kunt u aanspraak maken op financiële ondersteuning van de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek.
Voor de studenten en docenten in ondernemerschapsonderwijs is kennis over intellectueel eigendom belangrijk - zeker bij het opstarten van een nieuw bedrijf. Daarvoor is de gratis lesmodule 'ThatsIP' ontwikkeld. Octrooicentrum Nederland en Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom stellen de lesmodule beschikbaar voor alle onderwijsinstellingen. Ook is er een Engelstalige versie beschikbaar. Lees meer over ThatsIP.
Doe kennis op over duurzame landbouw. Deel kennis met uw collega's. Of zet de eerste stap naar verduurzaming. Met de GLB-kennisvouchers en projecten krijgt u een deel van de kosten terug.
De betrokken ondernemer: Marloes de Ruiter
In de O2LAB serie 'De betrokken ondernemer' delen ondernemers hun verhaal over hoe zij met het onderwijs samenwerken. Bekijk hieronder de video van één van de ondernemers: Marloes de Ruiter.
Praktijkverhalen
Lees meer over hoe Shapol hét e-learningplatform van het Midden-Oosten en Noord-Afrika wil ontwikkelen. En kom erachter hoe AlgebraKIT wiskunde begrijpelijk maakt met hun unieke digitale hulpmiddel.
Kennisbescherming
Kennis kunt u beschermen met octrooien. Denk aan een technisch product of proces. Het aanvragen van een octrooi en het proces er naartoe is niet altijd even eenvoudig. Onze adviseurs van Octrooicentrum Nederland (OCNL) denken daarom graag met u mee. Neem alvast een kijkje op de octrooipagina. Wat is voor u van toepassing en hoe kan OCNL u het beste helpen?
Naast dat octrooien perfect zijn om kennis te beschermen, bieden ze ook een scala aan kennis voor anderen en voor u. Want dankzij octrooidatabanken zoals Espacenet, kunt u onderzoek doen naar bestaande octrooien en ook inspiratie opdoen. Het zoeken in de databanken vergt enige kennis, die brengt OCNL u graag bij tijdens gratis webinars en workshops. Ook bieden zij webinars en workshops aan die zich meer focussen op het aanvraagproces.