Kritieke grondstoffen: ontdek uw internationale kansen
Bent u actief in duurzame mijnbouw of heeft u raakvlakken met deze sector? En bent u geïnteresseerd in internationale kansen op het gebied van kritieke grondstoffen? Op deze pagina vindt u financieringsmogelijkheden, uitgebreide marktrapporten en andere nuttige informatie. U kunt ook contact met ons opnemen voor vragen en gratis advies.
De wereldwijde energietransitie zorgt voor een groeiende vraag naar kritieke grondstoffen. Deze metalen en mineralen bevinden zich vooral in gebieden buiten Europa. Het op een duurzame manier winnen van deze grondstoffen wordt steeds belangrijker. Dat biedt zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven met kennis, én ambities over de grens.
Kritieke grondstoffen zijn natuurlijke metalen en mineralen die belangrijk zijn voor onze economie en maatschappij, maar waarvan we niet zeker weten of ze ook in de toekomst voldoende beschikbaar zijn.
De vraag naar kritieke grondstoffen groeit hard. Dat komt vooral door de energietransitie, maar ook omdat onze gezondheidszorg, defensie en het Nederlandse bedrijfsleven afhankelijk zijn van deze grondstoffen. Ook in de toekomst zal de vraag steeds verder toenemen. Bijvoorbeeld voor de productie van windmolens en zonnepanelen, maar ook voor de productie van elektrische apparaten.
Van de meeste kritieke grondstoffen zit er genoeg in de aardkorst. Maar hiervan is er momenteel te weinig in omloop. Er moeten dus meer grondstoffen gewonnen worden, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Het duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar om een nieuwe mijn op te starten. Daarnaast heeft het winnen en verwerken van deze grondstoffen vaak negatieve effecten op het milieu, het klimaat en de mens. Bijvoorbeeld door hoog waterverbruik, ontbossing en slechte arbeidsomstandigheden.
De Europese Commissie heeft op dit moment 34 metalen en mineralen aangemerkt als kritieke grondstoffen.
(Bron: Rijksoverheid.nl)
Subsidie en financiering
Heeft u financiering nodig om met uw bedrijf de grens over te gaan? In onze Subsidie- en financieringswijzer vindt u subsidies en regelingen.
Bekijk ook de mogelijkheden voor financiering bij onze partners Invest International en Atradius.
Marktrapport: kritieke grondstoffen in Kazachstan
In Kazachstan liggen volop kansen voor Nederlandse ondernemers, met name op het gebied van winning, verwerking en duurzame samenwerking. Dit gratis marktrapport biedt u inzicht in de ontwikkelingen, uitdagingen en mogelijkheden binnen deze strategisch belangrijke sector.
Marktrapport Argentinië: kansen in de duurzame mijnbouw
Duurzame mijnbouw is een van de snelstgroeiende sectoren in in Argentinië. De wereldwijde energietransitie zorgt ook hier voor een groeiende vraag naar koper en lithium. Bekijk het marktrapport over de Argentijnse mijnbouwsector en onderzoek uw zakelijke kansen.
Critical & Strategic Minerals Network Netherlands
Benieuwd welke zakelijke kansen er momenteel zijn op het gebied van kritieke grondstoffen in bijvoorbeeld Australië, Canada, Chili of Zuid-Afrika? En wilt u graag uw netwerk vergroten? Meld u aan bij de LinkedIn-groep Critical & Strategic Minerals Network Netherlands en blijf op de hoogte.

Webinar: kansen in de kritieke-grondstoffensector in Zuid-Afrika
Bent u actief binnen de kritieke-grondstoffensector? En wilt u zakendoen in Zuid-Afrika? Meld u dan aan voor ons gratis webinar op dinsdag 13 mei van 10:00 tot 11:30 uur en ontdek uw kansen in Zuid-Afrika.
In dit webinar presenteren we de resultaten van een studie, uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Ambassade in Pretoria. De studie richt zich op het identificeren van gezamenlijk belangen en samenwerkingsmogelijkheden tussen Zuid-Afrika en Nederland in de kritieke-grondstoffensector in Zuid-Afrika.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Dat vraagt om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Meer weten over kritieke grondstoffen en duurzame mijnbouw?
Wij gaan graag met u in gesprek.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken