Zakendoen in Afghanistan

Gepubliceerd op:
21 februari 2020
Laatst gecontroleerd op:
15 november 2023

De politieke situatie in Afghanistan is instabiel. In augustus 2021 heeft de Taliban de macht over het land gegrepen en is de democratisch gekozen regering gevlucht.

Door de huidige situatie is ondernemen in Afghanistan zeer lastig. Wanneer u toch zaken wilt doen in Afghanistan, kunt u het best advies op maat vragen bij experts. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met onze regio-specialisten voor dat gebied. Voor vragen over exportdocumenten neemt u contact op met de Kamer van Koophandel.

Vanwege de veiligheidssituatie is de Nederlandse ambassade in Kaboel tot nader order gesloten. Nederlanders in nood kunnen bellen met +31 247 247 247.

Sancties in Afghanistan

Als u zaken gaat doen in Afghanistan, kunt u te maken krijgen met internationale sancties. Deze gelden bijvoorbeeld voor personen of bedrijven. Hierdoor kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kunt zakendoen.

Wilt u weten welke sancties er op dit moment precies gelden voor Afghanistan? Bekijk dan onze informatie over zakendoen in een land met sancties. Hier leest u precies hoe u de juiste informatie vindt.

Inwoners en maatschappij van Afghanistan

Als u zaken wilt doen in Afghanistan, is het goed om de politieke situatie van deze in overgang te kennen. Het land heeft de afgelopen eeuw weinig stabiliteit gekend. In de jaren '80 was het land het toneel van een koudeoorlogconflict. Toen de Sovjet-Unie in 1979 het land binnenviel steunde de Verenigde Staten (VS) de islamitische strijders tegen de Russen.

De rollen draaiden om toen bleek dat terroristenleider Osama bin Laden zich in het land schuilhield. De VS viel het land in 2001 binnen met steun van enkele NAVO-bondgenoten. In augustus 2021 heeft de Taliban de macht gegrepen en is de democratisch gekozen regering gevlucht.

In Afghanistan wonen zo'n 32,2 miljoen mensen (2019). Van de bevolking bestaat meer dan 40% uit Pathanen, ook wel Afghanen genoemd. Andere etnische groepen zijn onder meer Tadzjieken, Oezbeken en Hazara. De officiële talen zijn Pasjtoe en Dari, een variant op het Perzisch. Bijna alle inwoners zijn moslims. De hoofdstad van Afghanistan is Kaboel.

Afghanistan is een arm land, dat meestal vrij slecht scoort in de Human Development Index van de Verenigde Naties. Meer dan de helft van de inwoners leeft onder de armoedegrens. De bevolking is relatief laagopgeleid en de levensverwachting is laag.

Afghanistan wordt regelmatig getroffen door zware aardbevingen. Dit heeft een grote invloed op de Afghaanse bevolking, economie en politiek.

Economie van Afghanistan

Nadat de Taliban de macht heeft gegrepen, is de Afghaanse economie flink verslechterd. In 2021 kromp de Afghaanse economie met 20,7% en in 2022 met 6,2%. Het land is afhankelijk van buitenlandse steun.

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Afghanistan Economic Update (pdf).

Handel Nederland – Afghanistan

Nederland handelt nauwelijks met Afghanistan. Dit komt onder andere door de opgelegde sancties.

Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Afghanistan hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Exportregels voor Afghanistan

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Meer weten?

  • Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt u statistieken over onze handel met Afghanistan.
  • Kijk op Nederland Wereldwijd voor het reisadvies naar Afghanistan.
  • Bij succesvol internationaal ondernemen komen ook risico's kijken. Welke voorzorgsmaatregelen kunt u daartegen treffen, zodat u uw kansen optimaal kunt benutten? Lees meer op onze pagina Weerbaar Ondernemen.

Vragen over ondernemen in Afghanistan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?