Zakendoen in Afghanistan

Gepubliceerd op:
21 februari 2020
Laatst gecontroleerd op:
6 februari 2023

De politieke situatie in Afghanistan is instabiel. In augustus 2021 heeft de Taliban de macht over het land gegrepen en is de democratisch gekozen regering gevlucht.

Door de huidige situatie is ondernemen in Afghanistan zeer lastig. Wanneer u toch zaken wilt doen in Afghanistan, kunt u het best advies op maat vragen bij experts. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met onze regio-specialisten voor dat gebied. Voor vragen over exportdocumenten neemt u contact op met de Kamer van Koophandel.

Vanwege de veiligheidssituatie is de Nederlandse ambassade tot nader order gesloten. Nederlanders in nood kunnen bellen met +31 247 247 247.

Inwoners en maatschappij van Afghanistan

Als u zaken wilt doen in Afghanistan, is het goed om de politieke situatie van deze in overgang te kennen. Het land heeft de afgelopen eeuw weinig stabiliteit gekend. In de jaren '80 was het land het toneel van een koudeoorlogconflict. Toen de Sovjet-Unie in 1979 het land binnenviel steunde de Verenigde Staten (VS) de islamitische strijders tegen de Russen.

De rollen draaiden om toen bleek dat terroristenleider Osama bin Laden zich in het land schuilhield. De VS viel het land in 2001 binnen met steun van enkele NAVO-bondgenoten. In augustus 2021 heeft de Taliban de macht gegrepen en is de democratisch gekozen regering gevlucht.

In Afghanistan wonen zo'n 32,2 miljoen mensen (2019). Van de bevolking bestaat meer dan 40% uit Pathanen, ook wel Afghanen genoemd. Andere etnische groepen zijn onder meer Tadzjieken, Oezbeken en Hazara. De officiële talen zijn Pasjtoe en Dari, een variant op het Perzisch. Bijna alle inwoners zijn moslims. De hoofdstad van Afghanistan is Kaboel.

Afghanistan is een arm land, dat meestal vrij slecht scoort in de Human Development Index van de Verenigde Naties. Meer dan de helft van de inwoners leeft onder de armoedegrens. De bevolking is relatief laagopgeleid en de levensverwachting is laag.

Sancties in Afghanistan

Als u zaken gaat doen in Afghanistan, kunt u te maken krijgen met internationale sancties. Deze gelden bijvoorbeeld voor personen of bedrijven. Hierdoor kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kunt zakendoen.

Wilt u weten welke sancties er op dit moment precies gelden voor Afghanistan? Bekijk dan onze informatie over zakendoen in een land met sancties. Hier leest u precies hoe u de juiste informatie vindt.

Exportregels voor Afghanistan

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Afghanistan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?