Zakendoen in Angola

Gepubliceerd op:
19 augustus 2020
Laatst gecontroleerd op:
23 mei 2022

Angola kennen we vooral van de burgeroorlog die er decennialang woedde. Minder bekend is dat de Angolese bodem zowel olie als diamant bevat. Maar hoe doet u zaken in Angola? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Angola.

Angola (David Stanly CC-BY-2.0)

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Angola? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Angola een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Angola

Als u zaken wilt doen in Angola, is het goed om de politieke situatie te kennen. Het gebied dat nu Angola heet was ooit onderdeel van het voormalige koninkrijk Kongo. In 1914 kwam het gebied los van Kongo en werd het een kolonie van Portugal. 60 jaar later (1975) kreeg Angola zijn onafhankelijkheid, waarna een burgeroorlog volgde die tot 2002 zou voortwoekeren. Na 38 jaar leiderschap trad in 2017 president José Eduardo dos Santos af, om plaats te maken voor de nieuwe leider João Lourenço.

Tegenwoordig is Angola een presidentiële republiek met ruim 28,4 miljoen inwoners (2017). Meer dan een kwart daarvan woont in hoofdstad Luanda. Angola kent ongeveer net zoveel katholieken (41%) als protestanten (38%). De officiële taal is Portugees, maar er wordt ook een groot aantal inheemse talen gesproken. Angola herbergt een flink aantal etnische groepen, waaronder de Bakongo en de Ovimbundu.

Ondanks al haar bodemschatten (en daarmee potentiële rijkdom) heeft Angola de nodige sociale problemen. Armoede, analfabetisme, corruptie en werkloosheid zijn daar een paar van. Angola heeft een opvallende bevolkingsopbouw. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. De levensverwachting is relatief laag. Mannen worden gemiddeld net geen 60, vrouwen 63.

Daarnaast heeft de oorlog nog wat sporen nagelaten, in de vorm van vele onontplofte landmijnen. Op de Human Development Index van de VN staat Angola op plaats 148 (2020).

Economie van Angola

De economie van Angola drijft vooral op olie. Angola’s export bestaat voor meer dan 90% uit de uitvoer van olie. Ook de uitvoer van diamanten is belangrijk, met 5% van de totale export. Het maakt Angola sterk afhankelijk van de wisselende wereldprijzen voor olie en diamant. Onder meer lagere olieprijzen zorgden ervoor dat de Angolese economie de afgelopen jaren kromp.

De economie heeft ook te kampen gehad met de naweeën van de burgeroorlog. Om de vernielde infrastructuur weer in orde te krijgen, stopte Angola veel geld in de wederopbouw ervan. Dat geld was afkomstig van kredieten van onder meer China, Brazilië en Portugal.

De agrarische sector is ook belangrijk voor Angola. Hoewel deze sector maar een klein deel van het bruto binnenlands product (bbp) genereert, werkt meer dan 80% van de werkzame bevolking hierin. De landbouwproducten en het vee zijn vooral bedoeld voor het eigen levensonderhoud.

Angola is 1 van de 16 leden van de Southern African Development Community (SADC). Deze organisatie zet zich in voor (onder meer) economische groei en vermindering van armoede binnen de lidstaten. De SADC heeft een Economic Partnership Agreement (EPA) gesloten met de EU, maar Angola doet daar (nog) niet aan mee.

Recente economische ontwikkelingen

De coronapandemie heeft grote gevolgen voor de Angolese economie. De vraag naar olie daalde als gevolg van de pandemie, zodat de inkomsten uit de olie-export afnamen. Volgens de African Development Bank (AfDB) betekent dit dat de Angolese economie in 2020 een krimp kent van ongeveer 4,7%, om in 2021 weer terug te veren met een groei van bijna 3,5%.

Lees meer over de economische gevolgen van de coronacrisis voor Angola, in de African Economic Outlook 2021 van de AfDB. De informatie over Angola vindt u op pagina 136.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Angola

Voor Nederland staat Angola op nummer 77 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar Kazachstan en Jordanië. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Angola € 397,0 miljoen. Bekijk ook de Handels- en investeringscijfers van Nederland en Angola hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelscijfers Nederland - Angola

Wilt u meer weten over het land Angola, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Angola.

Handelsrelatie EU – Angola

Angola valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Angola valt onder de APS-landen.

Zakelijke kansen in Angola

Landbouw

In Angola liggen veel mogelijkheden voor verbeteringen van de landbouwproductie. Nederlandse ondernemers zijn hier vanouds sterk in. Vooral in de fruitsector en de Lobito-corridor liggen er mogelijkheden. Lees hier meer over in het rapport onderaan deze paragraaf.

Daarnaast kan het rapport 'K2K Huambo Phase II :Strengthen the capacity of Labsidger to offer geodata based products' u mogelijk helpen bij landbouwprojecten in Angola. Het K2K-project was een samenwerkingsproject dat van 2017 tot 2019 werd uitgevoerd door de José Eduardo dos Santos Universiteit (UJES) in Huambo en de Wageningen University & Research (WUR) in Nederland.

Het doel was om de kennis op het gebied van geo-informatica en remote sensing (RS) in de Angolese landbouwsector aan te vullen. Dat helpt om de productiviteit van de Angolese landbouwsector te verbeteren. U vindt het rapport onderaan deze paragraaf.

Watermanagement

Ook voor experts op het gebied van watermanagement biedt Angola kansen. De Dutch Search Support Water (DSS Water) en het Dutch Risk Reduction Team (DRR) zoeken soms experts voor hun waterprojecten. Op onze Engelstalige website vindt u meer informatie over DSS Water/DRR.

Aanbestedingen

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Angola. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Angola? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs voor Angola. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Angola

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Angola. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Angola staat op plaats 177 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Zakelijke do's-and-don'ts

Kennis van de plaatselijke zakencultuur vergroot uw kans op succesvol zakendoen. Lees onze Do's-and-don'ts in Angola voor praktische tips om uw zakenrelaties goed te beginnen.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Angola mogelijk zijn.

Exportregels voor Angola

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Angola is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Luanda staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Angola. Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Pretoria (Zuid-Afrika). Deze houdt zich ook bezig met Angola.

Meer weten?

 

Vragen over ondernemen in Angola?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?