Exportregels Australië

Gepubliceerd op:
27 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
20 april 2021

Gaat u goederen exporteren naar Australië? Hou dan rekening met invoerrechten en met de regels voor tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Australië. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Exportregels en documenten

Exporteren naar landen buiten de EU

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op de Access2Markets portal. Voer eerst uw HS-code in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Australië? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Meer informatie over exportdocumenten

Ook op de website van de KVK vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de KVK uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de KVK via 088 585 15 85.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex en de KVK hebben meer informatie over het maken van een exportplan.

Normen en kwaliteit

Australië is lid van de International Standards Organization (ISO).  

Voor diverse producten zijn door Standards Australia (SA) standaardnormen opgesteld. De standaarden zijn gebaseerd op een reeks internationale normen.

Deze normen houden in dat producten en diensten veilig zijn én van een goede, betrouwbare kwaliteit.

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Agentenwetgeving

Volgens de 'Australian Border Force (ABF)' is de agent, dealer of importeur in Australië verantwoordelijk voor het in orde brengen van het noodzakelijke papierwerk en de naleving van de Australische wet- en regelgeving, met betrekking tot goederen die Australië binnen komen.

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig.

De aanvraag van een ATA-carnet doet u bij de Kamer van Koophandel (KvK). U kunt het carnet gebruiken bij de tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld reclamemateriaal, bepaalde gereedschappen en muziekinstrumenten. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. U vindt de toepassingsmogelijkheden op de landenlijst ATA-carnets (pdf).

Vragen over exporteren naar Australië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?