Exportregels Australië
Gaat u goederen exporteren naar Australië? Hou dan rekening met invoerrechten en met de regels voor tijdelijke invoer. Stuur ook de juiste documenten mee.
Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Australië. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.
Exportregels en documenten
Exporteren naar landen buiten de EU
De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:
- producteisen;
- registratie van exportproducten;
- benodigde exportdocumenten;
- vergunningen;
- invoerrechten.
Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.
Invoerrechten voor uw product?
Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op de Access2Markets portal. Voer eerst uw HS-code in.
Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Australië? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.
Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.
Agentenwetgeving
Als het om goederen gaat die Australië binnen komen, is volgens de Australian Border Force (ABF) de agent, dealer of importeur in Australië verantwoordelijk voor het in orde brengen van het noodzakelijke papierwerk. Zij moeten er ook voor zorgen dat de Australische wet- en regelgeving wordt nageleefd.
Normen en kwaliteit
Australië is lid van de International Standards Organization (ISO). Voor diverse producten zijn door Standards Australia (SA) standaardnormen opgesteld. De standaarden zijn gebaseerd op een reeks internationale normen. Deze normen houden in dat producten en diensten veilig zijn én van een goede, betrouwbare kwaliteit.
Contracten
Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt. Op de website Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.
Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.
Tijdelijke invoer
Voor tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig.
De aanvraag van een ATA-carnet doet u bij de Kamer van Koophandel (KVK). U kunt het carnet gebruiken bij de tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld reclamemateriaal, bepaalde gereedschappen en muziekinstrumenten. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. U vindt de toepassingsmogelijkheden op de landenlijst ATA-carnets (pdf).
Meer informatie over exportdocumenten
De Kamer van Koophandel (KVK) biedt u meer informatie over exportdocumenten en behandelt ook de aanvragen. Bijvoorbeeld voor het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de KVK via 088 585 15 85.
Ook ondernemersvereniging evofenedex biedt veel informatie, onder meer over exportdocumenten en ICCC Incoterms.
Exportplan
Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen:
Vragen over exporteren naar Australië?
Onze adviseurs denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken