Do's-and-don'ts in België

Gepubliceerd op:
25 maart 2019
Laatst gecontroleerd op:
24 april 2024

Wilt u zakendoen in België? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de zakelijke etiquette en gebruiken in België. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips.

De Belgische bedrijfscultuur is gevarieerd en verschilt van bedrijf tot bedrijf. Deze do's-and-don'ts helpen u op weg met algemene tips. Houd er rekening mee dat de praktijk soms anders kan zijn.

Bedrijfscultuur in België

Vind lokale partners

Om zakelijke plannen te realiseren, kunnen de juiste contacten in België heel nuttig zijn. Zij kennen de markt beter en spreken de taal vloeiend. Het buitenlandnetwerk in België kan Nederlandse ondernemers in contact brengen met geschikte lokale partners.

Leer de zakencultuur kennen

Nederland en België liggen vlak bij elkaar, maar er zijn verschillen in omgangsvormen. Nederland is een contractland en België een contactland. In België is het opbouwen van een vertrouwensband belangrijk. Besteed aandacht aan het zakelijk netwerk.

Leer hoe België bestuurlijk in elkaar zit

Word enigszins bekend met de verschillende bestuurlijke niveaus. Dit voorkomt verrassingen op het gebied van regelgeving in België. De regionale overheden, de gewesten en gemeenschappen hebben veel bevoegdheden op het gebied van economie, onderwijs, wetenschap en onderzoek. Ook zijn zij bevoegd voor internationale betrekkingen op de beleidsterreinen waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Neem lokale mensen in dienst

Kies bij bepaalde (sleutel)functies het liefst voor lokale medewerkers. Zij kennen de markt vaak beter en spreken de taal vloeiend. Neem daarom in Wallonië bij voorkeur een Waal in dienst en in Vlaanderen een Vlaming.

Vergeet marktonderzoek niet

Doe marktonderzoek en bestudeer het aankoopproces van de Belgische klant. Welke producten kopen zij liever online en welke in fysieke winkels? Win bij voorkeur deskundig advies in van lokale professionals. Zij kunnen hier meer over vertellen.

Tutoyeer niet te snel

Belgen zijn formeler en beleefder dan Nederlanders en hechten daarom meer waarde aan zakelijke etiquette. Ze stellen beleefdheid erg op prijs. Tutoyeer niet totdat de zakenpartner dit voorstelt. Houd het in eerste instantie op 'u' of 'vous', ook al worden er voornamen gebruikt.

Voorkom directheid

Direct ter zake komen met een Belgische zakenpartner is niet altijd verstandig. Een terughoudende opstelling en eerst luisteren naar wat een zakenpartner te zeggen heeft werkt vaak beter in de Belgische bedrijfscultuur.

Wees niet ongeduldig

In de bedrijfscultuur van België verlopen onderhandelingen vaak op een formelere manier dan bij ons. Mede hierdoor kan het een tijd duren voordat de deal is gesloten. Trek dus niet te snel conclusies uit een gesprek, maar heb geduld.

Meer weten over zakelijke omgangsvormen in België?

Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?