Zakenpartners vinden in Duitsland

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
4 juli 2013

Zoekt u een zakenpartner in Duitsland? Dat kan op verschillende manieren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan u helpen bij het vinden van de juiste partner.

Hieronder geven we u ook een aantal tips om u op weg te helpen bij het vinden van een zakenpartner. Daarnaast bieden we u de mogelijkheid om samen met ons een zakenpartner te vinden.

Heeft u vragen over het vinden van een zakenpartner in Duitsland? Of over andere exportzaken? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek over uw exportmogelijkheden.

Zakenpartnersupport Op Maat

Wij hebben verschillende producten om u te helpen slagen in het buitenland. Bijvoorbeeld Zakenpartnersupport Op Maat. Hiermee krijgen ondernemers advies en ondersteuning op maat bij hun zoektocht naar nieuwe internationale zakenpartners. De dienst is flexibel en praktisch. Hierdoor sluit Zakenpartnersupport Op Maat goed aan bij de behoeften van ondernemers.

Benieuwd naar wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Kijk dan op onze dienstverleningspagina.

3 tips voor contact met uw Duitse zakenpartner

Beurzen zijn de perfecte gelegenheid om Duitse zakenpartners te vinden. Tijdens de Duitslanddag 2022 in Amersfoort werd er veel gesproken over de Duitse cultuur en must do's. Wij verzamelden 3 belangrijke tips voor u.

Zakenpartners vinden tijdens onze evenementen

De overheid organiseert regelmatig seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen naar verschillende landen, waaronder ook Duitsland. Bekijk voor een actueel overzicht onze evenementenkalender voor Duitsland.

Evenementen in de agro- en voedselsector

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Lees meer op de website van LNV-raad Duitsland.

Nieuwe contacten opdoen tijdens een handelsbeurs

Vak- en handelsbeurzen zijn (commerciële) evenementen waar producenten en afnemers met elkaar in contact komen. Beurzen zijn populair in Duitsland. Het is dan ook een goede manier om potentiële zakenpartners persoonlijk te moeten.

Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Er zijn verschillende websites die overzichten bieden van beurzen in Duitsland:

  • AUMA, de vereniging van vakbeursorganisaties, heeft een uitgebreide database met Duitse vakbeurzen. Vooral handig als u zoekt naar een beurs waaraan u kunt deelnemen met een stand.
  • Andere handige (Duitstalige) websites met overzichten zijn Messen.de en Messeninfo.de
  • Het German Convention Bureau (GCB) is de belangenorganisatie voor vakbeurzen in Duitsland. Zij hebben meer informatie over de marktsituatie en ontwikkelingen omtrent vakbeurzen.

Netwerkorganisaties, websites en databases

Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK)

DNHK is gevestigd in Den Haag. De DNHK-website biedt na aanmelding als gebruiker onder meer een Nederlandstalige bedrijvendatabank met adressen, overzichtelijk gesorteerd naar branche.

NL in Business

NL in Business brengt u in contact met zakelijke dienstverleners. In München heeft NL in Business een business hub. Op de site van deze hub vindt u ook een zakelijke evenementenkalender voor heel Duitsland.

EEN Databank voor Zakenpartners

Het Enterprise Europe Network (EEN) heeft een database waar bedrijven die op zoek zijn naar een zakenpartner, een oproep kunnen doen. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. EEN is een project van de Europese Commissie.

Germany Trade & Invest (GTAI)

GTAI biedt gratis service aan buitenlandse bedrijven die zakenpartners zoeken. Dit geldt voor goederen (die u zoekt of aanbiedt), investeringen, samenwerking, vertegenwoordiging en bemiddeling. U kunt tegen betaling naar geschikte partners voor samenwerking zoeken.

Duitse netwerk-websites

  • Op de advertentiewebsite Wer Liefert Was kunnen B2B-aanbieders en -afnemers van diensten en goederen elkaar vinden.
  • Wer zu Wem Firmenverzeichnis is een databank van bedrijven in uiteenlopende sectoren. De basisinformatie is gratis.
  • Lieferanten.de is een zoekmachine voor zakelijke inkopers op zoek naar importeurs, handelaren of fabrikanten.
  • Firmenfinden.de is een zoekmachine waarin duizenden Duitse bedrijven zijn opgenomen, soms inclusief contactgegevens.
  • Kompass en Genios bieden de mogelijkheid om een database van bedrijven in Duitsland te doorzoeken.

Exporteren via tussenpersonen

Bij het exporteren naar Duitsland kunt u er ook voor kiezen om de markt te betreden via een tussenpersoon. Dit wordt ook wel indirecte export genoemd. Tussenpersonen zijn grofweg te verdelen in 3 categorieën: (handels)agent, importeur en distributeur. Afhankelijk van uw keuze heeft u meer of minder invloed op de markt en de verkoop.

Ga bij uw keuze voor een tussenpersoon zorgvuldig te werk. De bewuste persoon moet over kennis van de markt en goede contacten beschikken. Bovendien heeft elke tussenpersoon zijn eigen aanpak en werkwijze.

Waar vindt u een tussenpersoon?

De Centralvereinigung Deutscher Wirtschaftsverbände für Handelsvermittlung (CDH) is de Duitse belangenorganisatie voor importeurs en handelsagenten. Hier kunt u meer informatie vinden over tussenpersonen op de Duitse markt. Op de advertentiesite Handelsvertreter.de kunt u handelsagenten vinden of – tegen betaling – een advertentie plaatsen.

Verdiep u in de Duitse zakencultuur

Als u voor het eerst in zee gaat met een Duitse zakenpartner, is het ook goed om u te verdiepen in de Duitse zakencultuur. Onze zakelijke do’s-and-don’ts voor Duitsland helpen u daarbij op weg.

Zakenpartner vinden in Duitsland (video)

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?