Zakenpartners vinden in Frankrijk

Gepubliceerd op:
4 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2023

Zoekt u een zakenpartner in Frankrijk? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn en hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Als u zakendoet in Frankrijk kunt u zelf afnemers benaderen of een tussenpersoon inschakelen die u helpt succesvol de Franse markt te betreden. Maar hoe vindt u de juiste zakenpartner voor uw product of dienst? In de video hierboven en de tekst hieronder staan aanwijzingen om u op weg te helpen.

Zakenpartners vinden tijdens evenementen

De overheid organiseert regelmatig seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen naar verschillende landen, ook naar Frankrijk. Bekijk voor een actueel overzicht onze evenementenkalender Frankrijk. Als er geen evenementen gepland staan voor Frankrijk, ziet u geen resultaten.

Evenementen in de agrofoodsector

Bent u actief in de agrofoodsector? Kijk dan eens in de agenda van de LNV-raad in Frankrijk voor interessante evenementen.

Bezoek een handelsbeurs in Frankrijk

Vak- en handelsbeurzen zijn commerciële evenementen waar producenten en afnemers met elkaar in contact komen. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. De volgende internationale websites bieden overzichten van beurzen in Frankrijk. Selecteer indien nodig 'France' en uw onderwerp.

Vind de juiste zakenpartner via ons netwerk

De juiste zakenpartner kiezen kan lastig zijn. Wij kunnen u helpen een geschikte buitenlandse zakenpartner te vinden. 

Ons Buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Zo kunnen onze adviseurs zorgen voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde zakenpartners.

Benieuwd hoe dit werkt? Neem direct contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen met één van onze adviseurs.

Kies uit een databank met duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank met zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. U kunt in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

  • agenten
  • distributeurs
  • productiepartners
  • partners voor technologische ontwikkeling
  • partners voor licentieovereenkomsten
  • partners voor research & development

Exporteren via tussenpersonen

Als u zaken gaat doen in Frankrijk kunt u ervoor kiezen om zelf afnemers te benaderen of een tussenpersoon in te schakelen. De Franse taal is niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Dat kan een reden zijn om voor een tussenpersoon te kiezen.

Ga bij uw keuze voor een tussenpersoon zorgvuldig te werk. De bewuste persoon moet kennis van de markt en goede contacten hebben. Bovendien heeft elke tussenpersoon zijn eigen aanpak en werkwijze.

De meest voorkomende tussenpersonen in Frankrijk zijn de handelsagent (agent commercial) en de handelsvertegenwoordiger (voyageur représentant placier, VRP). Hoeveel vergoeding u voor hen betaalt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe lang de relatie duurt, hoeveel tijd en geld de agent in het werk steekt en de contacten die de handelsagent in Frankrijk heeft.

Beide tussenpersonen hebben geen eigen voorraden. Het is belangrijk om afspraken te maken over provisie, exclusiviteit en de te bewerken regio. Leg dit schriftelijk vast. Zie de informatie onder 'Contracten' hieronder.

Vind een handelsagent

De volgende Franstalige websites geven informatie over handelsagenten. Ook kunt u hier betaalde advertenties plaatsen om handelsagenten te vinden.

Contracten

Afhankelijk van uw situatie kunt u bij het aanstellen van een agent een standaardmodel contract gebruiken. Op de Franstalige website van de Féderation Nationale des Agents Commerciaux kunt u tegen betaling uit een aantal contracten kiezen.

Verdiep u in de Franse zakencultuur

Hoewel Frankrijk dichtbij Nederland ligt, zijn er grote cultuurverschillen in de manier van zakendoen. Daarom is het goed u te verdiepen in de zakencultuur, voordat u in zee gaat met een Franse zakenpartner. Onze zakelijke do's-and-don'ts voor Frankrijk helpen u daarbij op weg. 

Zakenpartner vinden in het buitenland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?