Zakenpartners vinden in Frankrijk

Gepubliceerd op:
4 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2021

Zoekt u een zakenpartner in Frankrijk? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn en hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen over het vinden van een zakenpartner in Frankrijk? Of over andere exportzaken? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek over uw exportmogelijkheden.

Vind de juiste zakenpartner via ons netwerk

Het kan lastig zijn om de juiste zakenpartner te kiezen. Met onze hulp vindt u snel een geschikte buitenlandse partner. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties zoals de VN.

Ons buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Zo kunnen onze adviseurs bijvoorbeeld zorgen voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde zakenpartners.

Plan een adviesgesprek met ons! Dan gaan we samen op zoek naar mogelijke zakenpartners voor uw bedrijf.

Ik wil gratis advies

Ontmoet zakenpartners op een evenement

Een andere manier om zakelijke contacten te leggen, is door deel te nemen aan evenementen. Bij onze evenementen vindt u interessante seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen. Als u het juiste land selecteert ziet u gelijk de evenementen die relevant zijn voor uw plannen.

Agroberichten Buitenland

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Kijk dan eens in de agenda van de landbouwraad voor interessante evenementen in uw land en sector. Kies hiervoor uw land en 'agenda'.

Zakenpartners vinden tijdens onze evenementen

De overheid organiseert regelmatig seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen naar verschillende landen, waaronder ook Frankrijk. Bekijk voor een actueel overzicht onze evenementenkalender voor Frankrijk.

Evenementen in de agro- en voedselsector

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Kijk dan eens in de agenda van de Landbouwraad Frankrijk voor interessante evenementen in uw sector.

Nieuwe contacten opdoen? Ga naar een handelsbeurs

Op vak- en handelsbeurzen kunt u netwerken en zich tegelijkertijd oriënteren op de Franse markt. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Er zijn veel internationale websites die overzichten bieden van beurzen in Frankrijk. Selecteer hierbij 'Frankrijk' en de onderwerpen die voor u belangrijk zijn. Zo krijgt u een nuttig overzicht. Enkele voorbeelden:

Exporteren via een tussenpersoon

Als u zaken gaat doen in Frankrijk kunt u ervoor kiezen om zelf afnemers te benaderen of een tussenpersoon in te schakelen. De Franse taal is niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Dat kan een reden zijn om voor een tussenpersoon te kiezen.

Ga bij uw keuze voor een tussenpersoon zorgvuldig te werk. De bewuste persoon moet over kennis van de markt en goede contacten beschikken. Bovendien heeft elke tussenpersoon zijn eigen aanpak en werkwijze.

De meest voorkomende soorten tussenpersonen in Frankrijk zijn de handelsagent (agent commercial) en de handelsvertegenwoordiger (voyageur représentant placier, VRP). De hoogte van de vergoeding die u voor hen betaalt, hangt af van verschillende factoren. De duur van de relatie, de investering in tijd en geld die de agent in het werk steekt en de contacten die de handelsagent in Frankrijk heeft spelen daarbij een rol.

Beide soorten agenten houden geen eigen voorraden aan. Het is belangrijk om afspraken te maken over provisie, exclusiviteit of de te bewerken regio en deze schriftelijk vast te leggen. Zie het kopje 'Contracten' hieronder.

Vind een handelsagent

Hieronder treft u een aantal verwijzingen aan naar Franstalige websites waar u tegen betaling informatie vinden of advertenties plaatsen.

Contracten

Afhankelijk van uw situatie kunt u bij het aanstellen van een agent een standaardmodel contract gebruiken. Op de Franstalige website van de Féderation Nationale des Agents Commerciaux kunt u tegen betaling uit een aantal contracten kiezen.

Hoe kan RVO u helpen?

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste tussenpersoon? Of wilt u weten welk type het best bij uw internationale ambities past? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs sparren graag met u over tussenpersonen en de Franse markt.

Kies uit een databank van zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

  • agenten
  • distributeurs
  • productiepartners
  • partners voor technologische ontwikkeling
  • partners voor licentieovereenkomsten
  • partners voor research & development

Franse zakencultuur

Hoewel Frankrijk dichtbij Nederland ligt, zijn er grote cultuurverschillen in de manier van zakendoen tussen beide landen. Daarom is het goed u te verdiepen in de Franse zakencultuur, voordat u in zee gaat met een Franse zakenpartner. Onze zakelijke do's-and-don'ts voor Frankrijk helpen u daarbij op weg. 

Zakenpartner vinden in het buitenland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?