Zakendoen in de Palestijnse Gebieden

Gepubliceerd op:
17 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
11 november 2021

De Palestijnse Gebieden bestaan uit 2 afzonderlijke delen: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De gebieden liggen in het Midden-Oosten, grenzend aan onder meer Israël, Egypte en Jordanië. Liggen er zakelijke kansen voor u in deze gebieden? En hoe doet u er zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Palestijnse Gebieden.

Vissers in Gaza (UN Photo/Shareef Sarhan CC-BY-SA)

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen in de Palestijnse Gebieden? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar de Palestijnse Gebieden een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van de Palestijnse Gebieden

De regio's die we nu kennen als de Palestijnse Gebieden hoorden in het verleden bij verschillende naties en keizerrijken. Sinds 1967 worden de Palestijnse gebieden bezet door Israël. In 1993 werden de Oslo-akkoorden getekend. Een serie overeenkomsten waarbij de Palestijnse Gebieden een zekere mate van autonomie kregen.

Aanhoudende onenigheid tussen de 2 belangrijkste Palestijnse politieke bewegingen (Hamas en Fatah) zorgde voor een tweedeling tussen de gebieden. Hamas kreeg de macht in de Gazastrook, Fatah op de Westelijke Jordaanoever. Niet alle landen erkennen de onafhankelijke status van deze gebieden. Nederland erkent de Palestijnse Gebieden niet als onafhankelijke staat.

In de Palestijnse Gebieden wonen ongeveer 4,8 miljoen inwoners (2020). Er wordt voornamelijk Arabisch wordt gesproken, maar ook Engels. Meer dan driekwart van de totale bevolking leeft in stedelijk gebied. De Palestijnse gebieden hebben geen eigen betaalmiddel. Gebruik daarom de Israëlische sjekel of Jordaanse dinar. 

Economie van de Palestijnse Gebieden

Politieke onrust en onzekerheid over het verdere verloop van het vredesproces maken de economie van de Palestijnse Gebieden erg kwetsbaar. Ook gelden er voor de gebieden beperkingen op het gebied van import en export en is de werkloosheid enorm hoog, vooral in de Gazastrook.

De economische groei wisselt nogal. De verschillen tussen de 2 gebieden zijn groot, waarbij de Gazastrook in de regel een lagere economische groei kent dan de Westelijke Jordaanoever. In 2019 groeide de economie van de Palestijnse gebieden met 1,4%. In 2020 had de economie door de coronacrisis te maken met een krimp van 11,5%. De Wereldbank voorspelt voor 2021 dat dit zich weer herstelt en dat de Palestijnse economie met 3,5% groeit. 

Handel Nederland – Palestijnse Gebieden

Voor Nederland staan de Palestijnse Gebieden op nummer 156 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). De exportwaarde is vergelijkbaar met die van landen als Tsjaad, El Salvador en Namibië. Download ook het onderstaande rapport Handelscijfers Palestijnse Gebieden - Nederland voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsrelatie EU – Palestijnse Gebieden

De EU heeft sinds 1997 een akkoord met de Palestijnse Gebieden (uitgebreid in 2012), met onder meer afspraken over afschaffing van invoerrechten op industriële goederen en enkele landbouw- en visserijproducten.

Zakelijke kansen in de Palestijnse Gebieden

Wilt u weten welke sectoren volgens de Palestijnse Gebieden zelf kansrijk zijn en welke uitdagingen die sectoren bieden? Bij het Palestine Trade Center vindt u rapporten met sectorinformatie.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in de Palestijnse Gebieden? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw, ICT of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-experts voor het Midden-Oosten. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in de Palestijnse Gebieden

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in de Palestijnse Gebieden. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. De Palestijnse Gebieden staan op plaats 117 in de Ease of Doing Business (2021).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Op de website van de Palestinian Investment Promotion Agency leest u meer over zakendoen in de Palestijnse Gebieden. Ook vindt u er informatie over kansrijke sectoren en over aankomende evenementen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor de Palestijnse Gebieden mogelijk zijn.

Exportregels voor de Palestijnse Gebieden

Doordat alle goederen alleen via Israël de Palestijnse Gebieden binnen kunnen, gelden Israëlische douaneregels. Bij in- en uitvoer kan vertraging voorkomen. Bij export van bederfelijke goederen is dat iets om rekening mee te houden.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor de Palestijnse Gebieden kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse gebieden

De Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse Gebieden in Ramallah staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse gebieden op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden. Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Ankara (Turkije). Deze houdt zich ook bezig met de Palestijnse Gebieden.

Meer weten over de Palestijnse Gebieden?

Vragen over ondernemen in de Palestijnse Gebieden

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?