Zakelijke kansen in de Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 juni 2022

De economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) biedt veel kansen. Diverse Nederlandse ondernemers zijn al actief op deze markt. Waar liggen de meeste kansen voor u?

RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in de Verenigde Arabische Emiraten. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs.

Gevolgen van de coronacrisis

Het coronavirus heeft een grote impact op de handel en het dagelijks leven in de Verenigde Arabische Emiraten. De volledige economische impact per sector is echter nog niet bekend. De maatregelen die de VAE heeft getroffen – zoals de reisbeperkingen – hebben in ieder geval een negatief effect op de economie. Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen, delen wij dat met u.

Op dit moment mag u de VAE onder bepaalde voorwaarden in- en uitreizen. Deze voorwaarden verschillen per emiraat. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de meest recente informatie over de regels voor inreizen en andere coronamaatregelen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers

De Verenigde Arabische Emiraten kennen een aantal kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers: energie (olie, gas en duurzame energie), agro & food, high tech (luchtvaart en ruimtevaart), gezondheidszorg, transport en logistiek, watermanagement en -technologie en de creatieve sector (zoals mode en design).

Marktrapport zonne-energie

De VAE en de andere Golfstaten lenen zich goed voor duurzame energiebronnen. Het woestijnrijke gebied biedt veel mogelijkheden voor zonne-energie.

Het Regionale Business Development team heeft in maart 2021 de zonne-energiesector in de Golfregio (GCC) onderzocht, de snelst groeiende markt op het gebied van zonne-energie in het Midden-Oosten. Dit zorgt voor interessante kansen voor Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met zonne-energie.

In het rapport 'Solar Market in the GCC' krijgt u een overzicht van de huidige zonne-energiesector in de Golfregio, welke kansen er liggen en hoe u daarop inspeelt.

Marktrapport waterstof

Het Regionale Business Development team heeft in november 2020 ook de waterstofsector in de Golfregio (GCC) onderzocht. Deze opkomende sector biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven die hier al actief in zijn.

Waterstof staat hoog op de agenda van elektriciteitscentrales en de industrie. Voor de productie van groene waterstof wordt volop geïnvesteerd in grote zonneparken. Voor de productie en export werken de Golfstaten al intensief samen met Japan, Zuid-Korea, India en Duitsland. 

Het volledige marktrapport 'Hydrogen in the GCC' gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

Kansen in de water-, energie- en voedingnexus

Als u interesse hebt om in de VAE in de sectoren water, energie of voeding te ondernemen, lees dan ook het rapport 'Water-energy-food nexus in the United Arab Emirates' (zie hieronder). Daarin staan de kansen beschreven voor Nederlandse ondernemers in deze sectoren, en ook in de verbinding tussen deze sectoren.

De Europese Commissie heeft in 2018 ook een rapport gepubliceerd dat uitlegt hoe je het beste de voeding- en drankenmarkt van de VAE kunt betreden: The Food and Beverage Market Entry Handbook: United Arab Emirates (UAE) (pdf, 233 blz.).

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?