Zakelijke kansen in de Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 januari 2024

De economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) biedt veel kansen. Diverse Nederlandse ondernemers zijn al actief op deze markt. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers

De Verenigde Arabische Emiraten kennen een aantal kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers:

  • energie (olie, gas en duurzame energie)
  • agro & food
  • high tech (luchtvaart en ruimtevaart)
  • gezondheidszorg
  • ransport en logistiek
  • watermanagement en -technologie
  • creatieve sector (zoals mode en design)
  • digitalisering

Kansen in water, energie en voeding

Als u interesse hebt om in de VAE in de sectoren water, energie of voeding te ondernemen, lees dan ook het rapport 'Water-energy-food nexus in the United Arab Emirates' (zie hieronder). Daarin staan de kansen beschreven voor Nederlandse ondernemers in deze sectoren, en ook in de verbinding tussen deze sectoren.

De Europese Commissie heeft een rapport gepubliceerd dat uitlegt hoe je het beste de voeding- en drankenmarkt van de VAE kunt betreden: The Food and Beverage Market Entry Handbook: United Arab Emirates (UAE) (pdf, 233 blz.).

Kansen in de zonne-energiesector

De VAE en de andere Golfstaten lenen zich goed voor duurzame energiebronnen. Het woestijnrijke gebied biedt veel mogelijkheden voor zonne-energie.

Het Regionale Business Development team heeft in maart 2021 de zonne-energiesector in de Golfregio (GCC) onderzocht, de snelst groeiende markt op het gebied van zonne-energie in het Midden-Oosten. Dit zorgt voor interessante kansen voor Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met zonne-energie.

In het rapport 'Solar Market in the GCC' krijgt u een overzicht van de huidige zonne-energiesector in de Golfregio, welke kansen er liggen en hoe u daarop inspeelt.

Kansen in de waterstofsector

Het Regionale Business Development team heeft in november 2020 ook de waterstofsector in de Golfregio (GCC) onderzocht. Deze opkomende sector biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven die hier al actief in zijn.

Waterstof staat hoog op de agenda van elektriciteitscentrales en de industrie. Voor de productie van groene waterstof wordt volop geïnvesteerd in grote zonneparken. Voor de productie en export werken de Golfstaten al intensief samen met Japan, Zuid-Korea, India en Duitsland. 

Het volledige marktrapport 'Hydrogen in the GCC' gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Bekijk ook onze informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Golfstaten.

Marktrapporten VAE

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in de VAE.

Als er rapporten beschikbaar zijn, vindt u ze onder de desbetreffende sectoren op deze pagina of via onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Heeft u vragen over ondernemen in de VAE?

Wij kunnen voor uw bedrijf de markt verkennen en de mogelijkheden uitzoeken. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?