Exportregels Verenigd Koninkrijk: wat regelt u in Nederland?
U heeft uw voorwerk gedaan en uw product voldoet aan de eisen van de markt in het Verenigd Koninkrijk. Hoe zorgt u ervoor dat uw product daar ook daadwerkelijk terechtkomt? Om uw product naar het Verenigde Koninkrijk (VK) te exporteren moet u een aantal zaken regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties. De belangrijkste zaken vindt u op deze pagina.
Wilt u weten wat u moet regelen in het VK of bij Britse instanties? Kijk dan op Exportregels Verenigd Koninkrijk: invoerverplichtingen.
1. Vraag een EORI-nummer aan
Nederlandse douane
Om goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren moet u een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) aanvragen. Dat nummer heeft u nodig om douaneaangiften te doen voor de export van goederen buiten de EU.
Kijk op de website van de Belastingdienst voor het aanvragen van een EORI-nummer in Nederland.
Britse douane
U moet uw producten aanmelden bij zowel de Nederlandse als Britse douane. Heeft u een vertegenwoordiger in het VK die dit voor u doet? Controleert u dan of die een Brits EORI-nummer heeft. Heeft uw vertegenwoordiger geen EORI-nummer of verzorgt u zelf de import in het VK? Zorg dan dat u zelf een Brits EORI-nummer heeft.
Kijk op de website van de Britse overheid voor het aanvragen van een EORI-nummer in het VK.
2. Regel de uitvoeraangifte
Waarom moet u uitvoeraangifte doen?
U moet uitvoeraangifte doen als u producten naar het VK wilt exporteren. Dit heeft te maken met de handelsverplichtingen die Nederland in Europees of internationaal verband is aangegaan. Zo mogen sommige goederen misschien niet naar het VK vervoerd worden. Met een uitvoeraangifte bewijst u dat u aan deze verplichtingen voldoet.
U moet de Nederlandse Douane laten weten dat u goederen exporteert naar of importeert uit een land buiten de EU.
- Bezoek de website van de Douane voor een 3 stappenplan (pdf);
- Op Douane.nl/brexit staat meer informatie.
Gaat u vaak naar het VK exporteren of uit het VK importeren?
Dan is het handig om een Authorised Economic Operator (AEO) status aan te vragen. Die biedt u diverse voordelen op het gebied van internationaal handelsverkeer, zoals minder fysieke controles en voorrang bij controles.
Heeft u weinig ervaring met internationale handel?
Overweeg dan uw douaneaangifte uit te besteden aan een expediteur of vervoerder.
3. Vraag de juiste exportdocumenten aan in Nederland
Exportdocumenten in Nederland
Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Uw klant kan daar ook om vragen. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.
Sommige documenten toont u bij de Douane als u goederen uitvoert. Zorg dus dat u op tijd de documenten op orde hebt.
De documenten die u nodig heeft voor het VK, vindt u in het Access2Markets portal van de Europese Commissie. Weet u nog niet hoe Access2Markets werkt? Bekijk dan eerst ons stappenplan.
Certificaat van oorsprong
Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Wilt u meer weten over het certificaat van oorsprong of een aanvragen? Bekijk dan meer over het certificaat van oorsprong op de KVK-website.
Tijdelijke invoer: ATA-carnet
Voor tijdelijke invoer van goederen in het VK kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures.
U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land.
Andere exportdocumenten
Bij de KVK vindt u welke exportdocumenten u nodig heeft voor het zakendoen met landen buiten de EU.
4. Regel de productcertificaten
Afhankelijk van uw product heeft u soms een productcertificaat nodig om naar het VK te kunnen exporteren. Hiermee kan de Britse douane controleren of uw product aan de eisen voldoet. Sommige van deze certificaten vraagt u aan bij Nederlandse instanties.
Bij welke instantie u moet zijn leest u op de pagina Eisen aan uw product in het VK.
5. Kies de juiste voorwaarden voor levering & incoterms
Levering en Incoterms: het logistieke proces
Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken.
Wat zijn Incoterms?
Incoterms zijn gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die u kunt toevoegen aan het koopcontract tussen u en de kopende partij. Het zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van levering van de goederen. Incoterms zelf zijn geen wetgeving. Maar door een verwijzing naar de Incoterms toe te voegen aan het koopcontract worden de Incoterms-afspraken wel juridisch bindend.
Meer weten?
De Incoterms worden opgesteld en bijgewerkt door de International Chamber of Commerce. Deze organisatie heeft een handig overzicht met veelgestelde vragen over Incoterms. Ondernemersvereniging evofenedex heeft informatie over de verschillende varianten van Incoterms.
Welke Incoterm het beste bij uw situatie past, hangt onder meer af van de gekozen transportvorm en de gewenste verplichtingen. Het is verstandig om u hierover te laten adviseren.
6. Regel het voormelden via Portbase
U moet transport met de ferry naar het VK voormelden in het systeem Portbase. Bekijk de informatie over het voormelden.
7. Houd rekening met andere verplichtingen bij het transporteren
Daarnaast heeft u ook te maken met andere verplichtingen. Bekijk de informatie over het transporteren.
8. Check of uw toeleveranciers rekening houden met de huidige regels
Bent u goed op de hoogte van de huidige exportregels? Er is kans dat uw toeleveranciers dat nog niet zijn. Dat moet u uitzoeken. Bekijk de informatie over toeleveranciers.
9. Wilt u personeel inhuren? Houd rekening met een aantal zaken
Het vrije verkeer van personen tussen de EU en het VK is ten einde, wat invloed kan hebben op uw personeel. Bekijk de informatie over personeel.
10. Denk aan de regels rondom digitale data
Voor de uitwisseling van data en persoonsgegevens gelden andere regels buiten de EU. Bekijk de informatie over digitale data.
Meer weten?
- Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over het VK? De Access2Markets (A2M) portal is een belangrijke bron voor informatie over Britse exportregels, invoertarieven en producteisen. Als u nog niet eerder met A2M hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen.
- Vaak zijn er producteisen die niet verplicht zijn, maar wel sterk aan te bevelen. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met één van onze VK-experts. Meer informatie vindt u ook op onze pagina Eisen aan uw product in het VK.
Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken