Exportregels Verenigd Koninkrijk: wat regelt u in Nederland?

Laatst gecontroleerd op:
17 november 2023
Gepubliceerd op:
22 juli 2021

Om uw product naar het Verenigde Koninkrijk (VK) te exporteren moet u een aantal zaken regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties. De belangrijkste zaken vindt u op deze pagina.

Wilt u weten wat u moet regelen in het VK of bij Britse instanties? Kijk dan op Exportregels Verenigd Koninkrijk: invoerverplichtingen.

1. Vraag een EORI-nummer aan

Nederlandse douane

Om goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren moet u een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) aanvragen. Dat nummer heeft u nodig om douaneaangiften te doen voor de export van goederen buiten de EU.

Kijk op de website van de Belastingdienst voor het aanvragen van een EORI-nummer in Nederland.

Britse douane

U moet uw producten aanmelden bij zowel de Nederlandse als Britse douane. Heeft u een vertegenwoordiger in het VK die dit voor u doet? Controleert u dan of die een Brits EORI-nummer heeft. Heeft uw vertegenwoordiger geen EORI-nummer of verzorgt u zelf de import in het VK? Zorg dan dat u zelf een Brits EORI-nummer heeft.

Kijk op de website van de Britse overheid voor het aanvragen van een EORI-nummer in het VK.

2. Regel de uitvoeraangifte

Waarom moet u uitvoeraangifte doen?

U moet uitvoeraangifte doen als u producten naar het VK wilt exporteren. Dit heeft te maken met de handelsverplichtingen die Nederland in Europees of internationaal verband is aangegaan. Zo mogen sommige goederen misschien niet naar het VK vervoerd worden. Met een uitvoeraangifte bewijst u dat u aan deze verplichtingen voldoet.

U moet de Nederlandse Douane laten weten dat u goederen exporteert naar of importeert uit een land buiten de EU.

Heeft u weinig ervaring met internationale handel?

Overweeg dan uw douaneaangifte uit te besteden aan een expediteur of vervoerder.

3. Vraag de juiste exportdocumenten aan in Nederland

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Uw klant kan daar ook om vragen. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Sommige documenten toont u bij de Douane als u goederen uitvoert. Zorg dus dat u op tijd de documenten op orde hebt. 

De documenten die u nodig heeft voor het VK, vindt u in het Access2Markets portal van de Europese Commissie (vul eerst het land en de HS-code in). Weet u nog niet hoe Access2Markets werkt? Bekijk dan eerst ons stappenplan.

Bewijs van oorsprong

Om bij uitvoer naar het VK te profiteren van vrijstelling van tarieven, moet u kunnen bewijzen dat de oorsprong van uw goederen in voldoende mate 'EU' is. Voor sommige producten is dat makkelijker dan voor andere. Hoe u de oorsprong aantoont, leest u bij onze informatie over preferentiële oorsprong.

Tijdelijke invoer: ATA-carnet

Voor tijdelijke invoer van goederen in het VK kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures.

U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land.

Tijdelijke klus in het VK?

Heeft u een tijdelijke klus in het VK? Bekijk dan onze pagina Zakenreis of klus in het VK? Vergeet niet hieraan te denken.

Andere exportdocumenten

Bij de KVK vindt u welke exportdocumenten u nodig heeft voor het zakendoen met landen buiten de EU.

4. Regel de productcertificaten

Afhankelijk van uw product heeft u soms een productcertificaat nodig om naar het VK te kunnen exporteren. Hiermee kan de Britse douane controleren of uw product aan de eisen voldoet. Sommige van deze certificaten vraagt u aan bij Nederlandse instanties.

Bij welke instantie u moet zijn leest u op de pagina Eisen aan uw product in het VK.

5. Kies de juiste voorwaarden voor levering & incoterms

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. 

Wat zijn Incoterms?

Incoterms zijn gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die u kunt toevoegen aan het koopcontract tussen u en de kopende partij. Het zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van levering van de goederen. Incoterms zelf zijn geen wetgeving. Maar door een verwijzing naar de Incoterms toe te voegen aan het koopcontract worden de Incoterms-afspraken wel juridisch bindend.

Meer weten?

De Incoterms worden opgesteld en bijgewerkt door de International Chamber of Commerce. Deze organisatie heeft een handig overzicht met veelgestelde vragen over Incoterms. De KVK heeft informatie over de verschillende varianten van Incoterms.

Welke Incoterm het beste bij uw situatie past, hangt onder meer af van de gekozen transportvorm en de gewenste verplichtingen. Het is verstandig om u hierover te laten adviseren.

6. Regel het voormelden via Portbase

U moet transport met de ferry via Nederlandse havens naar het VK voormelden in het systeem Portbase. Bekijk de informatie over het voormelden.

7. Houd rekening met andere verplichtingen bij transport

U heeft ook te maken met andere verplichtingen. Meestal moet u voor uw transport een Goods Movement Reference number (GMR) hebben. Er zijn aparte GMR-nummers nodig voor zowel de heen- als de terugreis. Deze nummers maakt u aan in het Britse IT-systeem GVMS. Daarvoor heeft u een Government Gatewayaccount en een Brits EORI-nummer nodig. Lees er meer over (in het Nederlands) op de website van de Britse overheid.

Lees meer over transport naar het VK.

8. Check of uw toeleveranciers rekening houden met de huidige regels

Bent u goed op de hoogte van de huidige exportregels? Er is kans dat uw toeleveranciers dat nog niet zijn. Dat moet u uitzoeken. Bekijk de informatie over toeleveranciers.

9. Denk aan de regels rondom digitale data

Voor de uitwisseling van data en persoonsgegevens gelden andere regels buiten de EU. Bekijk de informatie over digitale data.

Meer weten?

  • Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over het VK? De Access2Markets (A2M) portal is een belangrijke bron voor informatie over Britse exportregels, invoertarieven en producteisen. Als u nog niet eerder met A2M hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen.
  • Vaak zijn er producteisen die niet verplicht zijn, maar wel sterk aan te bevelen. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met één van onze VK-experts. Meer informatie vindt u ook op onze pagina Eisen aan uw product in het VK.

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?