Zakenpartner gezocht: 6 tips om zakenpartners te vinden over de grens

Laatst gecontroleerd op:
1 mei 2024
Gepubliceerd op:
6 juli 2022

Betrouwbare zakenpartners vinden… Het internationale zakendoen staat en valt er vaak mee. Hoe vindt u die zakenpartner in een ander land? Er zijn verschillende manieren om contact te leggen. Bekijk onze 6 tips!

Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond in een buitenlandse markt. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Zakenpartner gezocht? Wij helpen u graag mee er snel één te vinden.

Tip 1: Neem contact op voor advies

Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past.

Een van de diensten die de adviseur kan voorstellen, is Zakenpartnersupport op Maat. Deze dienst voeren onze adviseurs uit met ons buitenlandnetwerk, waar wij vaak mee samenwerken. Denk aan ambassades, consulaten en NBSO's. Dit netwerk kent de lokale markten heel goed. Samen zoeken wij naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners; afhankelijk van wat bij uw verzoek past.

Wilt u onze hulp bij het zoeken naar een zakenpartner? Neemt dan contact op voor een gratis gesprek.

Zakenpartnersupport Op Maat neemt ondernemers stap-voor-stap mee in hun zoektocht naar nieuwe internationale zakenpartners. Maatwerk en flexibiliteit staan daarbij centraal.

Tip 2: Bezoek een handelsbeurs in een ander land

Veel ondernemers gingen u voor en hebben zakenpartners gezocht én gevonden op een vak- of een handelsbeurs in een ander land. Het is een beproefde manier om zakenpartners in dezelfde sector te ontmoeten.

Verschillende internationale websites bieden per land of gebied overzichten van sectorgeoriënteerde beurzen. Enkele voorbeelden zijn:

"Het bedrijf had […] exportplannen. Ik heb daarom deelname aan het Forum Agenti voorgesteld, om agenten te ontmoeten en marktkennis op te doen."

Kristina van der Veer
Landenadviseur bij RVO

Tip 3: Ga mee met een handelsmissie

RVO organiseert handelsmissies in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Handelsmissies gaan naar alle delen van de wereld. En geregeld gaan er ministers of staatssecretarissen mee.

Als u meegaat met een handelsmissie kunt u zelf contact leggen met mogelijke zakenpartners in het desbetreffende land (of landen). Soms kunt u ook op beurzen een presentatie geven aan de doelgroep.

"Het fijne van een missie is dat je in korte tijd veel mensen ontmoet."

Anouk Visser
Mede-oprichter Birds.ai

Tip 4: Bezoek evenementen over uw sector

RVO organiseert namens het ministerie van Buitenlandse Zaken evenementen over zakendoen in Nederland en het buitenland. Maar partnerorganisaties van RVO die zich inzetten voor internationaal zakendoen, doen dat ook: KVK, NL in business, Douane, VNO NCW en MKB-Nederland. Bij die evenementen is er vaak matchmaking waarbij u in direct contact komt  met mogelijke zakenpartners.

Tip 5: Gebruik de zakenpartnerdatabank van EEN

Het Enterprise Europe Network (EEN) is een netwerk dat door de Europese Commissie is opgezet. Het doel is om mkb'ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie.

EEN heeft ook een database met profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt in deze database ook zelf een profiel aanmaken en een eigen samenwerkingsverzoek opnemen. Dit kunt u samen met een adviseur van EEN Nederland uitwerken.

Lees meer over de zakenpartnerdatabank van EEN

EEN kent de weg in het buitenland en gaat op zoek naar geschikte partners. Dat heeft bij ons geleid tot een geweldige match.

Benno Klein Goldewijk
Commercieel directeur bij Premium Energy Systems

Tip 6: Vind partners bij import uit opkomende markten via CBI

Wilt u producten importeren uit ontwikkelingslanden? Ook bij het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) wordt er voor u naar een zakenpartner gezocht. Dit centrum kan u in contact brengen met betrouwbare partijen. Het CBI verbindt het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden met de Europese markt.

Lees meer op de website van CBI

Vraag hulp aan RVO bij uw zoektocht

Een geschikte zakenpartner vinden kost tijd en onderzoek. Wij denken graag met u mee! Plan een adviesgesprek met ons. Samen kijken we dan welke zakenpartners het beste passen bij uw bedrijf.

Bent u tevreden over deze pagina?