Mest waterverdund uitrijden
Drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib rijdt u uit in de grond. Dit noemen we emissiearm uitrijden. Voor het uitrijden op grasland op klei- en veengrond is één uitzondering gemaakt. Op deze grond mag u met water verdunde mest op de grond uitrijden. Voordat u de eerste keer gaat uitrijden meldt u dit bij ons.
Melden kan van 1 januari tot en met 15 september.
Voorwaarden voor deze regeling
- De mest wordt verdund uitgereden op klei- of veengrond. De verhouding is minimaal één deel water en 2 delen drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib. Bij controle kunt u dit laten zien.
- U rijdt de mest uit in strookjes tussen het gras. Het gras wordt van tevoren opgelicht of zijdelings weggedrukt. De strookjes zijn niet meer dan 5 centimeter breed en de afstand tussen de strookjes is in elk geval 15 centimeter.
- Het bemestingssysteem is tot aan de grond gesloten.
- Melden doet u ieder jaar voordat u voor de eerste keer waterverdunde mest uitrijdt.
- Heeft u een derogatievergunning en gebruikt u een sleepvoetbemester als u waterverdunde mest uitrijdt? Dat mag alleen als de buitentemperatuur lager is dan 20 graden Celsius. Meer hierover leest u op Derogatie.
Wanneer en hoe melden
U meldt het uitrijden van waterverdunde mest van tevoren op Mijn RVO. Dit kan van 1 januari tot en met 15 september. Logt u in met eHerkenning? U heeft betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig. Logt u in met DigiD? Dit kan met een SMS-code of de DigiD-app.
Na uw melding
Na het versturen ziet u direct een ontvangstbevestiging in het scherm. Die kunt u bewaren, maar de bevestiging staat ook in Mijn dossier onder Documenten. De ontvangstbevestiging is uw meldbewijs en laat u zien bij een controle. Bij een controle laat u ook zien dat u in de juiste verhouding water heeft toegevoegd aan de drijfmest of het zuiveringsslib.
Voert u waterverdunde mest af van uw bedrijf? Dan vult u op het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) alleen het geschat gewicht in van de dierlijke mest. Het gewicht van het water hoort hier niet bij.
Veelgestelde vragen
Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de veelgestelde vragen over waterverdunde mest verzameld.
Daar zijn geen regels of voorschriften voor. U bepaalt zelf hoe u laat zien dat u de juiste verdeling van water en mest gebruikt.
U kunt hier bijvoorbeeld pompen (met meters) voor kopen. Maar dit kan ook met een eigen pomp. U laat dan tijdens een controle zien hoe en in welke verhouding u de mest verdunt.
Ja, u mag dit water gebruiken voor het verdunnen, zolang er geen dierlijke mest in zit.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur